Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

“Ihminen on vanhaa teknologiaa” – Laila Pawlak innostaa maanantain suurtapahtumassa suomalaisia ohjelmoimaan aivonsa uudelleen

3 min
Laila Pawlak tuo maanantaina ensimmäisen kerran teknologian suurtapahtuman Helsinkiin.

Vanha nainen ajaa videolla itseohjautuvalla autolla – ja on kauhuissaan. Laila Pawlakin mukaan juuri tästä neljännessä teollisessa vallankumouksessa on kyse; kyytiin pitää nousta, vaikka kuinka pelottaisi.

”Aivomme ovat vanhaa teknologiaa, paikallinen ja lineaarinen. Nyt meidän pitäisi pystyä ohjelmoimaan ne uudelleen, jotta voimme hyödyntää uuden teknologian synnyttämiä mahdollisuuksia”, Pawlak painottaa.

Laila Pawlak tuo ensi viikon alussa Finlandia-taloon perustamansa SingularityU Nordicin. Tapahtumaan odotetaan lähes tuhatta osallistujaa, jotka saapuvat kuulemaan teknologian viimeisimpiä käänteitä.

Singularity University perustettiin kymmenen vuotta sitten teknologian kehdossa Silicon Valleyssa. Yksi perustajista oli Maailman tunnetuimpiin futuristeihin lukeutuva amerikkalainen Ray Kurzweil, jonka Google myöhemmin nappasi omille palkkalistoilleen.

Yleishyödyllisenä yhdistyksenä toimintansa käynnistänyt Singularity University keskittyi alusta lähtien kertomaan yritysten ja yhteiskunnan päättäjille uuden teknologian mahdollisuuksista ja uhista. Yli 200 000 vaikuttajaa on kymmenessä vuodessa osallistunut yrityksen tapahtumiin.

 

Kenen arvoihin kehitys nojaa?

Pohjoismaihin SingularityU rantautui kaksi vuotta sitten Pawlakin johdolla. Hänen mielestään on erityisen tärkeää, että juuri pohjoismaiset arvot ja näkemykset ovat mukana, kun uusia teknologioita kehitetään.

” Täällä asuu tutkimusten mukaan maailman onnellisimpia, hyvinvoivimpia ja tasa-arvoisimpia ihmisiä. On elintärkeää, että liitämme kaiken tämän päälle teknologisen kerroksen, joka huomioi eettisen ja vastuullisen toimintatavan. Voimme olla roolimalleja myös uuden teknologian käyttöönotossa”, Pawlak korostaa.

”Emme varmasti halua, että maailmaa muokkaavat keksinnöt tehdään meille vieraisiin arvoihin perustuen.”

Uuden teknologian suurtapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä Suomessa. Puhetta riittää lukuisista maailmaa ravistelevista uusista teknologioista. Erityisen innoissaan Pawlak on 16-vuotiaasta afganistanilaistytöstä, joka omassa maassaan vetää tyttöjen robotiikkaryhmää.

”Odotan todella innolla hänen esitystään”, Pawlak henkäisee.

Maailma on täynnä haasteita, mutta kaksi niistä nousee Pawlakin mielestä ylitse muiden.

”Jotta ihmiskunta voi jatkossakin menestyä, pitää meillä olla fyysinen paikka, jossa toimia – tämä planeetta. Ilmastonmuutos on valtava haaste, jonka ratkaisemisessa uusilla teknologioilla on tärkein rooli”, Pawlak sanoo.

”Toinen valtava haaste on mielenterveys. 1,1 miljardia ihmistä kärsii mielenterveyden ongelmista ja päihteiden väärinkäytöstä, ja määrä kasvaa vauhdilla. Tämä haaste meidän pitää ratkaista, jotta kaikki yritykset, yhteiskunnat ja ihmiset pääsevät kyytiin”, Pawlak selittää.

 

”Päättäjä, nyt on ratkaisun hetki”

Osallistuminen toistuu Pawlakin puheessa. Hänen viestinsä suomalaisille yrityspäättäjille on selkeä: osallistu, älä jää seuraamaan sivusta maailman muuttumista.

”Nyt on se hetki, jolloin meidän täytyy pitää huoli, että teemme oikeita, eettisesti kestäviä päätöksiä yhteiskunnan, yritysten ja ihmisten kannalta”.

SU Nordic Summit järjestetään Finlandia-talossa 27-28.5. Esityksissä käsitellään muun muassa yhteiskuntaa, terveyttä, arkielämää, ruokaa ja työtä uuden teknologian näkökulmasta.

Esitykset myös striimataan moneen suomalaisyliopistoon.

Telia on yksi SingularityU Nordicin perustajajäsenistä.

Janne Kaijärvi

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Klassinen malli trendisetterille ja sykkeenmittaaja sporttaajalle - älykello on kevään suosikkilahja
Mikä olisikaan parempi lahja valmistuvalle nuorelle kuin tyyliin sopiva älykello? Huolella valittu ...
Seuraava artikkeli
Älykellot ovat pian muodikkaita asusteita – ja niitä ohjaillaan puhumalla
Tulevaisuuden älykelloa ohjaillaan äänellä, eikä käyttäjän tarvitse enää näppäillä sen näyttöä. ...