Takaisin

Ilmailu mullistuu 15 vuodessa enemmän kuin edellisten 50 vuoden aikana – Poliisi kokeili Töölössä ilmatilan sulkemista drooneilta

2 min
Ylikomisario Sami Hätönen valmisteli tiistaina Töölössä poliisin droonitestiä

Töölön yllä pörisi tiistaina kuusi droonia, joiden avulla poliisi selvitti muun muassa, miten ilmatila voidaan tarvittaessa tyhjentää nopeasti lennokeista. Drooneista on muutamassa vuodessa tullut tärkeä työkalu poliisille.

Ja keskiviikkona Helsingin yllä lentelee iso lauma poliisidrooneja, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin saapuu vierailulle Suomeen.

Valtiovierailujen lisäksi viranomaisilla on muitakin tilanteita, jolloin ilmatila pitää siivota sinne kuulumattomista lennokeista. Tällainen on esimerkiksi pelastushelikopterin laskeutuminen onnettomuuspaikalle.   

”Droonit parantavat poliisitoiminnan laatua ja lisäävät poliisityön turvallisuutta. Voimme käyttää niitä esimerkiksi, mikäli epäilemme tilanteessa aseuhkaa”, ylikomisario Sami Hätönen kertoo.

 

Lähes 400 ”droonipoliisia” jo koulutettu

Poliisi teki viime vuonna Suomessa jo 1600 operatiivista droonilentoa , ja määrä tuplaantuu tämän vuoden aikana. Lähes 400 suomalaispoliisia on jo saanut kauko-ohjaajan koulutuksen, mikä on kuusi prosenttia henkilökunnasta.

”Etenemme droonien käytössä kärkijoukoissa Euroopassa ja taidamme olla suurin drooneja hyödyntävä taho Suomessa”, Hätönen arvioi.

Poliisilennokit ovat hyvä esimerkki droonien nopeasti yleistyvästä käytöstä. Niiden määrän nopea kasvu aiheuttaa kuitenkin haasteita muun muassa viranomaisille ja ilmaturvallisuudelle, minkä vuoksi Suomessa on tänä vuonna käynnistynyt yksi Euroopan suurimmista tutkimushankkeista pelisääntöjen luomiseksi.

”Ilmailu mullistuu seuraavan 15 vuoden aikana enemmän kuin edellisten 50 vuoden aikana. Tärkeintä on taata, että kaikki tahot saavat tarvittavat tiedot droonien sijainnista ja reiteistä”, tutkimushanketta koordinoivan Robots Expertin varatoimitusjohtaja Jonas Stjernberg kertoo.

 

Lennokkiarmeijat kohta kaupunkien yllä

GOF U-space -tutkimushankkeessa on mukana 19 organisaatiota. Myös Telia osallistuu suurtutkimukseen.

”Toimitamme neljään pilottiin sim-kortit ja olemme mukana tutkimassa ja kehittämässä erityisesti tiedonsiirtoa drooniliikenteessä”, Telian kehityspäällikkö Tomi Sarajisto kertoo.

Teliaa kiinnostaa myös 5G-verkko, jolla on jatkossa iso merkitys, kun drooniarmeijat siirtyvät kaupunkialueiden yläpuolelle.

”Turvallisuus on koko kehitystyön ytimessä. Droonien pitää kommunikoida saumattomasti paitsi toistensa niin myös miehitettyjen lentokoneiden kanssa. Esimerkiksi poliisilla pitää olla tieto siitä, mikä drooni on kyseessä ja kuka sitä operoi”, Sarajisto sanoo.

Seuraava kokeilu suoritetaan jo tämän viikon torstaina, kun kaksi droonia lentää ensimmäisen kerran Virosta Suomeen. Ensi viikolla vuorossa on ensimmäinen droonilla tehtävä taksilento, jossa matkustaja lennätetään droonilla lentoasemalta Helsingin keskustan tuntumaan.

Teksti: Janne Kaijärvi

Kuva: Otto Uotila

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle 5G
Edellinen artikkeli
Kun hirmumyrsky runteli Mosambikia, Lauri Järvinen kutsuttiin apuun rakentamaan tietoliikenneyhteyksiä vaikka lapiolla
Lauri Järvinen seisoo keskellä savannia ja hakee katsellaan korkeaa paikkaa. Lähistöltä löytyy ...
Seuraava artikkeli
Suomen kielen tekoälyratkaisut harvassa – Aleksanteri Vuoristo kehittää suomea lukevaa tekoälyä
Aleksanteri Vuoristo on kehittänyt kesän ajan tekoälyä Telialla. Lue, mitä Aleksanteri kirjoittaa ...