Takaisin

Sairaaloista tuttu menetelmä tappoi virukset myymälöistä – ”Tämä toimi käsittämättömän hyvin”

2 min
Kaikki Telian myyntipisteet käsiteltiin keväällä sairaaloissakin käytettävällä nanoksipinnoitteella.

Telia käsitteli keväällä pikavauhdilla kaikkien myyntipisteiden pinnat uudella katalyysipinnoitteella suojatakseen työntekijöitään ja asiakkaitaan koronavirukselta. Tuoreet myymälöissä ja Express-pisteillä* tehdyt hygieniamittaukset osoittavat, että tiedemaailmasta ja sairaaloista tuttu menetelmä käytännössä tappoi virukset ja mikrobit kaupoista.

”Olen kyllä todella vaikuttunut menetelmän tehosta. Ainoastaan jonotusnumerolaitteessa arvot olivat korkeampia kuin mitä esimerkiksi sairaaloiden teho-osastojen tavoitearvot ovat”, Telian myyntipisteiden kehittämisestä vastaava Sannamari Wirama iloitsee.

”Valokatalyysiä on aiemmin käytetty esimerkiksi sairaaloissa, koska se tehoaa tutkitusti myös viruksiin. Katalyysipinnoitus desinfioi pintoja jatkuvasti aina, kun siihen kohdistuu valoa. Se siis tekee työtään myös siivousten välillä”, Jukka Laks Nanoksi Finland Oy:stä kertoo.

Telia on ainoana teleoperaattorina Suomessa ottanut menetelmän käyttöön.

”Otimme heti keväällä käyttöön nanoksipinnoitteen lisäksi pleksit myyntitiskeille, turvaväliteipit, käsidesiautomaatit, digiscreenien hygieniainfot ja myöhemmin syksyllä kasvomaskit. Näillä kaikilla toimenpiteillä halusimme varmistaa työntekijöiden ja asiakkaidemme turvallisen asiointiympäristön pandemian aikana", Wirama kertoo.

Katalyysipinnoite on myrkytön ja vaaraton ihmisille sekä ympäristölle. Pinnoite ei hajoa tai vanhene. Pinnoilla, joihin kohdistuu paljon kulutusta, kuten ovenkahvoissa, käsittely on uusittava vuoden välein.

Telian myyntipisteissä  suojataan muun muassa paikat, joihin kohdistuu paljon koskettelua. Tällaisia ovat; maksupäätteet, vuoronumeroautomaatit, palvelutiskit, tuolien käsinojat ja laitteet sekä laitepöydät. Myös henkilökunnan käyttämät kassojen näppäimistöt ja taukotilojen kosketuspinnat käsitellään työntekijöiden turvallisuuden lisäämiseksi.

”Mittaustuloksista oli kiinnostavaa huomata, että myymälöissä kosketetaan eniten vuoronumeroautomaatteihin. Nekin ylsivät pinnoitekäsittelyn ansiosta lähes samoihin arvoihin kuin sairaaloiden normaaliosastojen pintojen tavoitearvot ovat”, Wirama kertoo.
 

*12/2021: Express-pisteet ovat nykyään Telia Kauppa Minejä.

Mikä katalyysipinnoitus?

Katalyysipinnoite on titaanidioksidiin (TiO2) perustuva pinnoite. Koska pinnoite toimii nimensä mukaisesti katalyyttinä, ei se kulu tai häviä prosessissa.

Valon aktivoima pinnoite muodostaa reaktiivisia happiyhdisteitä. Happiyhdisteet ovat erittäin lyhytikäisiä ja reagoivat pinnalla olevien mikrobien ja VOC-yhdisteiden kanssa. Mikrobit ja VOC-yhdisteet hajoavat, ja samalla reaktiiviset happiyhdisteet neutralisoituvat vedeksi sekä hiilidioksidiksi.

Pinnoitus asennetaan ruiskuttamalla pinnoiteaine kosketuspinnoille ja tasoille erikoisvalmisteisella ruiskulla. Pinnoite levitetään noin 30 senttimetrin etäisyydeltä viuhkamaisena sumuna, jolloin se kohdistuu hyvin tarkasti vain halutulle pinnalle.

Katalyysipinnoite on myrkytön ja vaaraton ihmisille sekä ympäristölle.

Nanoks Finland OY:n käyttämät materiaalit on sertifioitu tehokkaiksi valokatalyyttisiksi ratkaisuksi mikrobeita ja viruksia vastaan. Tutkimukset on suoritettu sertifioiduissa laboratorioissa, mukaan lukien SGS, joka on maailman johtava tarkastus-, testaus- ja varmennusyritys. Suomessa Nanoksia on testattu myös esimerkiksi Tampereen yliopiston tekemissä tutkimuksissa.

Janne Kaijärvi

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Miksi kotimainen 5G-verkko?
Miksi on tarpeen keskustella ja julistaa, että Suomessa on vihdoinkin yksi ja toistaiseksi ainoa ...
Seuraava artikkeli
C Moren tilaajamäärät kasvoivat vuodessa yli 50 prosenttia – Uusi yhteistuote Telian kanssa keräsi kolmessa kuukaudessa yli 50 000 tilaajaa
Koronavuosi ei joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan yllättäen lisännyt suoratoistopalveluiden ...