Takaisin

Mobiiliverkot kaikkien aikojen testissä – Lue neljä vinkkiä yhteyksien käyttöön

2 min

Keskiviikko oli koronapandemian ensimmäinen päivä, jolloin oppilaitosten sulkemisen ja laajan etätyöhön siirtymisen myötä operaattoreiden verkot olivat todellisella koetuksella. Telian verkoissa suuri etäpäivä sujui ongelmitta.

Puhe- ja dataliikenteen määrä ampaisi valtavaan kasvuun jo maanantaina. Etenkin puheliikenteen määrä on kasvanut huimasti. Eilen liikenne kasvoi peräti 35 prosenttia edellisvuoden keskiviikkoon verrattuna. Asiakkaat soittivat enemmän ja pidempiä puheluita kuin viikkoa aiemmin.

Dataliikenteen määrä on kohonnut edellisviikkoon verrattuna noin viidenneksen. Datankäyttö on kasvanut merkittävästi päivällä, mutta käytön huippu saavutettiin eilenkin edelleen ilta-aikaan. Kiinteän verkon liikennemäärät kasvoivat.

”Verkon kapasiteetti vastasi hyvin massiiviseen etäkäytön kasvuun. Kyse on ennen kaikkea kuluttajien käytön siirtymisestä myös päiväsaikaan, jolloin käyttö tasaantuu koko vuorokaudelle. Lisäksi käytön kasvu jakaantuu maanlaajuisesti, mikä helpottaa verkon kuormaa”, Telian verkoista vastaava johtaja Sami Siiki kertoo.

Verkot kestävät edelleen hyvin kasvaneen liikenteen, mutta jossakin vaiheessa on mahdollista, että verkot ruuhkautuvat joillakin alueilla hetkellisesti. Sen välttämiseksi kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla jokainen voi vaikuttaa dataliikenteen määrään.

 

  1. Käytä kiinteää verkkoa. Varsinkin paljon dataa kuluttavia palveluja, kuten pelien ja videoiden suoratoistopalveluja, kannattaa käyttää wifissä.

 

  1. Älä käytä turhaan videoyhteyksiä etätöissä. Video käyttää puheeseen verrattuna paljon dataa.

 

  1. Varmista, että etätyö on turvallista. Yritysten kannattaa varmistaa VPN-lisenssien riittävyys ja ohjeistaa turvalliset etätyökäytännöt.

 

  1. Soita läheiselle. Jos data hetkittäin takkuaa, paina vihreää luuria ja soita. Mobiiliverkossa puhe on aina etusijalla dataan nähden. Poikkeusoloissa helppo, konkreettinen ja toisia auttava teko on soittaa läheiselle ja kertoa välittävänsä. Helsingin Sanomat aloitti aiheeseen liittyen tänään Suomi auttaa -kampanjan tukeakseen kaikkien suomalaisten hyvinvointia ja lievittääkseen yksinäisyyttä. Sosiaalisessa mediassa voit kertoa osallistuvasi kampanjaan aihetunnisteilla #minäsoitan ja #suomiauttaa.

 

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Pätkiikö wifi? Neljä vinkkiä, miten saat netin toimimaan kotonasi paremmin
Wifi toimii hyvin työhuoneessa, mutta olohuoneessa signaalin vahvuus ei enää riitäkään – ...
Seuraava artikkeli
Liigan katsojaluvut kasvoivat voimakkaasti – Liigavahti-sovelluksessa yli kuusi miljoonaa videokäynnistystä
Sunnuntaina päättyvän jääkiekon SM-liigan runkosarjan tv-katsojamäärät kasvoivat yli 20 prosenttia ...