Takaisin

Miksi kotimainen 5G-verkko?

3 min
Telian online-, markkinointi- ja analytiikkajohtaja Kati Riikonen avaa kirjoituksessaan kotimaisen 5G-verkon merkitystä.

Miksi on tarpeen keskustella ja julistaa, että Suomessa on vihdoinkin yksi ja toistaiseksi ainoa operaattori, jolla on tarjoamassa kotimainen 5G? Perinteisestihän operaattorikentässä huudetaan kilpaa verkkojen peittoa, nopeutta ja hintaa. Korostamme kotimaisuutta, jotta jokainen liittymäkaupoilla asioiva miettisi myös tietoturvaa, kirjoittaa Telia Finlandin Online, markkinointi- ja analytiikkajohtaja Kati Riikonen. 

Jokaisen liittymäkaupoilla asioivan tulisi nykypäivänä miettiä myös tietoturvallisuutta, verkkojen kumppaniyritysten toimintatapoja ja niiden mahdollisia valtiollisia kytköksiä. Jokaisen asiakkaan tuottama data on se, mikä verkoissa enimmäkseen liikkuu, ja tietoturva on yksi oleellisimmista datan liikkeisiin liittyvistä kysymyksistä. Jokaisen yrityksen ja ihmisen on viimeistään nyt tiedettävä missä ja kenen verkoissa oma data liikkuu; läpinäkyvästi kotimaisen kumppanin kanssa vai jonkun muun. Tietoisuus tietoturvasta on osaa uutta 5G-kansalaistaitoa. 

Jokaisen yrityksen ja ihmisen on viimeistään nyt tiedettävä missä ja kenen verkoissa oma data liikkuu; läpinäkyvästi kotimaisen kumppanin kanssa vai jonkun muun.

Sana ’kotimainen’ on viime vuosina herättänyt tunteita laidasta laitaan. Iloinen kotimaisuus on paikallista liiketoimintaa tukevaa, työpaikkoja, hyvinvointia ja suvaitsevaisuutta kasvattavaa, verotuloja kerryttävää ja yhteisöllisesti rakentavaa retoriikkaa. Evakkovauvan tyttärenä kasvatuksessani on myös historiallisten tarinoiden myötä ollut merkittävä rooli kotimaisuuden arvostamisella ja siitä iloitsemisesta.   

Kotimaisuuden vastakkaisella puolella on sanan surullinen ja negatiivinen tulkinta, jota kohtaan tulee olla täysin nollatoleranssi: sulkeutuva ja sisäänpäin kääntyvä yhteiskunta, jossa avoimuuden puute, rasismi ja ääriliikkeet valitettavasti hallitsevat.  

Olen vahvasti sitä mieltä, että iloinen ja rakentava kotimaisuus ei ole kenenkään syntyperästä tai lähtökohdista kiinni vaan hyvinvoinnin kasvattamisesta, yhteisöllisyydestä, turvallisuudesta ja työstä. Rakentavia kotimaisia tekoja voi tehdä kuka tahansa. 

Suomen Telialla ryhdyimme rivakasti toimeen 5G-verkkojen rakentamisessa kotimaisin voimin, samalla lisäten läpinäkyvyyttä tietoturvallisuuteen. Kun valitsimme Nokian kumppaniksi 5G-verkkoihin ja myös meidän ja DNA:n yhteisyritys Suomen Yhteisverkko Oy päätyi samaan kotimaiseen valintaan, investoimme samalla kotimaiseen työhön ja jokaisen asiakkaan tietoturvaan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että olipa Telian kuluttaja- tai yritysasiakas missä päin Suomea tahansa 5G-verkossa, hänellä on aina käytössään kotimainen 5G.

Tutkimuksen mukaan Suomessa yli 80 % yrityspäättäjistä kokee, että kotimaisuus on 5G verkon turvallisuuden kannalta tärkeä asia.

Meille Telialle on tärkeää, että verkon hallinta on omassa valvonnassamme. Käytämme tässä työssä  kyberturvallisuustyökaluja, joilla havaitsemme poikkeamat ja hyökkäykset verkkoliikenteessä. Vastaamme verkoistamme ja teemme kaikkemme sen eteen, että asiakkaittemme viestinnän yksityisyys ja tietoturva on kunnossa. 

Kotimaisuuden tärkeys 5G-tarjoajassa ei ole pelkästään some-keskusteluiden tai Telian itsensä esille nostama. Tutkimuksen mukaan Suomessa yli 80 % yrityspäättäjistä kokee, että kotimaisuus on 5G verkon turvallisuuden kannalta tärkeä asia. Lisäksi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari kertoi hyvin selkeästi oman kantansa asiaan Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina 13.2. “Suuri osa yhteiskunnan tulevaisuuden toiminnoista rakentuu 5G:n varaan ja siksi se on kriittinen kansallisen turvallisuuden kannalta”.  

Tervetuloa kotimaiseen 5G-aikakauteen. 

Meidän kaikkien turvaverkko

Kun rakennamme verkkoa yhdessä kotimaisen kumppanin kanssa, varmistamme, että tietomme pysyvät täällä Suomessa.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle 5G ja yhteydet Turvaverkko
Edellinen artikkeli
Voita lippupaketti Jutin aitoon Liigan ratkaisupeleihin
Seuraava artikkeli
Tältä näyttää 2020-luvun puhelinliittymä
2020-luvun puhelinliittymässä yhdistyvät 5G, laatusisällöt ja maailmanluokan asiakaskokemus. Uusi ...