Takaisin

Pasi Tolvasen tarina: ”Kuvittelin, että yhtiö on täynnä maskuliinisia miehiä, jotka eivät lepertele”

4 min

”Aluksi yritin epätoivoisesti näytellä olevani hetero”, Pasi Tolvanen muistelee ensihetkiään Telialla. ”Ja miten väärässä olinkaan – olen saanut olla täällä oma hörhö itseni”, esimiestehtävissä yhtiössä pitkään työskennellyt Tolvanen naurahtaa 25 vuotta myöhemmin.

”Ihanaa, että löysitte perille”, Pasi Tolvanen, 56, huudahtaa mökkinsä terassilta Salon Rekijoella. Kaikesta näkee, että Tolvanen rakastaa kukkia, kauneutta ja elämää.

Tällä viikolla vietettävällä Pride-viikolla on aina ollut erityinen paikka Tolvasen sydämessä. Tosin hän toivoisi, että juhla olisi Suomessakin koko kansan yhteinen juhla, jossa riemuitaan ainutlaatuisesta elämästä. ”Niin kuin esimerkiksi Ruotsissa”, Tolvanen vertaa.

Tämä on Pasin tarina.

”Minulla oli onni syntyä perheeseen, jossa vanhempien tuki oli pyyteetöntä. Mitä tahansa on tapahtunut tai mitä edustan itse ihmisenä, vanhempani tukivat minua aina ja kannustivat eteenpäin.

Lapsena olin koulukiusattu. Pelkäsin aina koulussa ensimmäisestä luokasta lähtien viimeiseen luokkaan saakka. Lähdin viimeisiltä tunneilta viisi minuuttia etuajassa, jotta sain juosta kotiin. Silloin ei tarvinnut pelätä, että minut työnnetään lumihankeen tai lyödään naamaan, koska olin tyttöpoika.

 

Maskuliinisten propellipäiden talo?

”Tulin Telian edeltäjälle Telelle töihin vuonna 1995. Siirtyminen ravintola-alalta suuren teleoperaattorin palvelukseen oli tietynlainen näytön paikka. Kuvittelin, että talossa on propellipäitä ja miehekkäitä, maskuliinisia miehiä, jotka eivätkä lepertele mitään.

Aluksi yritin epätoivoisesti näytellä olevani hetero. Todellisuudessa kaikki tiesivät, mikä minä olin. Jossakin vaiheessa päätin, että turha tätä on salata. Kerroin, että puolisoni on mies nimeltä Jussi. Olen ollut Jussin kanssa parisuhteessa tänä vuonna 30 vuotta, ja rekisteröimme parisuhteemme 2000-luvun alussa heti kun se oli mahdollista.

Olen koko työurani aikana kuitenkin huomannut, ettei seksuaalisuudella ole mitään merkitystä. Tärkeintä on se, millainen ihminen olet ja miten hoidat työsi. Arvostus hankitaan niillä.

Toimitusjohtajamme Heli Partanen antoi minulle eräänä vuonna järjestettäväksi ystävänpäivätilaisuuden. Juonsin tilaisuuden naiseksi pukeutuneena ja siitä muodostui ikimuistoinen tapahtuma.

Olen yrittänyt muuttaa vähemmistöryhmiin liittyviä mielikuvia. Toivon, että oma avoimuuteni on muuttanut ajattelumaailmaa - meillä vähemmistöillä on samat ilot, surut, arkipäivä kuin kaikilla muillakin.”

 

Työ on vapautta ja vastuuta

”Olen työskennellyt Telialla lukuisissa asiantuntija- ja esimiestehtävissä. Muutama vuosi sitten pääsin perustamaan yhtiön robotiikkatiimiä.  Tänä vuonna asiakaskokemusta parantava keksintö palkittiin maailmanlaajuisessa tapahtumassa.

Telia on antanut minulle mahdollisuuden kehittyä erittäin laaja-alaisesti. On ollut ihanaa, että olen saanut olla täysin vapaasti oma, hörhö itseni. Tästä kiitos kuuluu kaikille niille jotka ovat olleet esimiehinäni ja ennen kaikkea upeille ihmisille joiden kanssa olen saanut työskennellä.

Työssä minua motivoivat ennen kaikkea ihmiset. Johtotähtenäni on ollut aina se, että tiimin täytyy loistaa, ei minun. Olen taustalla ja minulta saa apua. Ja minulle on aivan sama, milloin työt tehdään, kunhan ne tulevat tehdyiksi määräaikaan mennessä.”

 

Pridesta koko kansan karnevaali

”Suomessa Pride edelleen kytketään vahvasti seksuaalivähemmistöihin. Ruotsissa Pride-juhla on aivan erilainen. Kulkuetta seuraa 600 000 ihmistä vauvoista vaariin. Pride voisi olla kaikille tarkoitettu koko kansan juhla, kuten vappu.

Pride kunnioittaa erilaisten ihmisten elämää ja olemassaoloa, tasa-arvoa. Edelleen löytyy ryhmiä joiden tasa-arvon puolesta täytyy taistella.

Suomessa kolme keskenään kilpailevaa operaattoria Telia, DNA ja Elisa ovat yhdistäneet voimansa ja jakavat Priden sanomaa: juhlistamme elämää ja tasa-arvoa. Kun kolme vuotta sitten tulimme ulos tällä markkinointikampanjalla, tunne oli aivan mieletön. Olen todella ylpeä tästä.

Teliassa arvot Dare, Care ja Simplify ovat vahvasti mukana arkipäivässämme. Maailmassa on paljon maita, jossa voi saada kuolemanrangaistuksen, jos edustaa tiettyä ryhmää. Mielestäni Telian arvoja tulisi toitottaa myös niihin maihin, joissa tilanne on Suomea huonompi. Pride  tuo tätä sanomaa näihin maihin, missä asiat eivät ole niin hyvin,  että asioiden on muututtava.

Terveys, parisuhde ja työ – juuri tässä järjestyksessä – ovat onnellisuuteni lähteet. Jos ihminen asettaa työn arvoasteikossa korkeimmalle, arvot eivät ole oikein.”

Teksti: Ulla Veirto ja Janne Kaijärvi
Kuva: Otto Uotila

Telia, DNA ja Elisa ovat jo monen vuoden ajan olleet yhdessä Pride Helsingin virallinen kumppani.

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Tekstiviestihuijaus leviää vauhdilla – "Sinulle on 1 uusi vastaajaviesti"
Flubot-haittaohjelman leviäminen alkoi Suomessa kesäkuussa ja jatkuu edelleen aggressiivisesti.
Seuraava artikkeli
Huijauksia ja tietojenkalastelua kesäkuumalla
Kalastaminen kuuluu suomalaisten kesäsuosikeihin, mutta valitettavasti myös ”phising” eli ...