Takaisin

Matti Tella ampuu maajoukkueessa kymppejä ja johtaa Suomen turvallisinta rakennusta – ”Paineensietokyky ratkaisee näissä hommissa”

3 min
Matti Tellan nuoli lähtee matkaan 300 kilometrin tuntinopeudella Telian datakeskuksessa. Parin vuoden päästä samassa tilassa sinkoilevat bitit yli kolme miljoonaa kertaa kovemmalla vauhdilla.

Matti Tella jännittää taljajousensa keskellä valtavaa tyhjää hallia. Nuoli ampaisee matkaan 300 kilometrin tuntivauhdilla ja iskeytyy napakymppiin 25 metrin päässä olevaan maalitauluun. ”Tässä työssä ei ole varaa virheisiin”, Telian datakeskuksen johtaja virnistää.

Matti Tellasta huokuu rauhallisuus. Hänen tärkein tehtävänsä on välttää virheitä niin työssä kuin harrastuksessa. Ja se ei onnistu, jos pää ei pysy kylmänä kaikissa tilanteissa.

”Datakeskuksen turvallisuudessa ei voi tehdä kompromisseja. Rakennus täytti juuri viisi vuotta, eikä meillä ole ollut käytännössä yhtään turvallisuusongelmaa näinä vuosina”, Tella kertoo.

Tella on kuvausta varten virittänyt ampumaradan keskelle valtavaa hallia, joka vielä ammottaa tyhjyyttään. Muutaman vuoden päästä näissä tiloissa viuhuvat nuolten sijaan bitit yli kolme miljoonaa kertaa nopeammalla vauhdilla kuin Tellan nuolet.

Data halutaan pitää nyt Suomessa

Telian datakeskuksessa on päällekkäin neljä ison jalkapallokentän kokoista kerrosta. Alimmat kerrokset on jo täytetty palvelimilla ja seuraavaksi käyttöön otetaan kaksi ylintä kerrosta.

”Venäjän hyökkäyssota muutti monta asiaa. Suomalaisyritykset alkoivat aivan eri tavalla miettiä, missä dataa on turvallista säilyttää, ja se näkyi nopeasti myös meillä”, Tella kertoo.

Telia päätti aikanaan datakeskuksen rakentamisesta kahdesta syystä: oma toiminta kaipasi yhä turvallisempia ja keskitetympiä ratkaisuja ja lisäksi yhtiö oli päättänyt loikata mukaan datakeskusliiketoimintaan.

”Tästä muodostui nopeasti it-toimintamme korvaamaton kulmakivi”, Tella tiivistää.

Turvallisuus vilahtelee Tellan puheessa jatkuvasti. Yrityksille ja yhteiskunnalle tärkeintä on toiminnan keskeytymätön jatkuvuus ja se edellyttää datavirtojen pyörittämistä turvallisessa ympäristössä.

”Uskallan sanoa, että tämä on ainakin Suomen turvallisin datakeskus, josta on yhteydet ulkomaailmaan. Meillä on pino erilaisia sertifikaatteja, jotka vahvistavat, että täällä ei ole tingitty turvallisuudesta missään asiassa”, Tella myhäilee.

Tella on myös ylpeä datakeskuksen juuri käynnistyneestä yhteistyöstä energiayhtiö Helenin kanssa. Palvelimista syntyy jatkuvasti valtavasti hukkalämpöä, jolla nyt lämmitettään 7000 helsinkiläiskotia. Jo lähivuosina peräti 20 000 kotia lämpiää datakeskuksen hukkalämmöllä.

Maailmanluokan turvallisuushanke

Tella siirtyi Telialle vastaamaan Telia Helsinki Data Centerin  rakentamisesta kahdeksan vuotta sitten, kun keskellä Pitäjänmäkeä sijaitsi vasta valtava kuoppa. Hän oli aiemmin vastannut Nokian datakeskustoiminnasta. Itseään Tella kuvailee ”monipuoliseksi tietoliikenneammattilaiseksi”.

”Oli todella kiinnostavaa päästä rakentamaan tyhjästä tällaista maailmanluokan turvallisuushanketta”, Tella muistelee.

”Telia on keskeinen osa kansallista, kriittistä infrastruktuuria ja meillä on vastuu pitää huolta omista ja asiakkaiden turvallisuudesta. Siihen tehtävään tämä datakeskus on rakennettu”, Tella painottaa.

Tellan supervoima

Tella ampuu vielä näytöstyyliin muutaman napakympin. Se ei ole ihme, sillä hän on voittanut kolmen vuoden sisällä lajissa kuusi suomenmestaruutta ja lähtee heinäkuun lopussa edustamaan Suomea MM-kisoihin Berliiniin.

Tella kertoo jännittävänsä jousen yli 30 000 kertaa vuodessa. Se on paljon.

”Olen kova harjoittelemaan, sillä haluan edelleen kehittyä tässä lajissa. Salaisuuteni on, että en ole kisoissa hermostuvaa sorttia, ja siellä tärkeintä on juuri paketin kasassa pitäminen, virheitä ei saa sattua”, 11-vuotiaana jousiammunnan aloittanut Tella kuvailee.

”Tärkeintä on vakaa ja täsmällinen suoritus, ihan kuten täälläkin”, Tella levittää kätensä ja nauraa.

Teksti: Janne Kaijärvi
Kuva: Otto Uotila

 

 

ISS Palvelut siirsi verkkonsa ydintoiminnot Telia Helsinki Data Centeriin.

Mikä vakuutti ISS:n valitsemaan Telian?

Lue referenssi
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle Datacenter
Edellinen artikkeli
Tarkista reissaajan vinkit turvalliselle älypuhelimen käytölle
Älypuhelimen palvelut ovat korvaamattomia matkakumppaneita. Näillä vinkeillä huolehdit ...
Seuraava artikkeli
Suomalaiset huolissaan lasten nettiturvallisuudesta - "teknologia on tuonut valtavasti hyvää, mutta vanhempien pitää olla valppaana"
Telian tietoturvatutkimuksen mukaan joka viides suomalainen on huolissaan lasten ...