Takaisin

Luomassa tulevaisuutta ja teknologiaa, jolla on väliä

3 min
Singularity U Nordic Summit Singularity U Nordic Summit

”Having a billion dollars in your bank account is so last century. Being a billionare is about impacting billions of people”, totesi biohakkeri Hannes Sjöblad. Tämä ajatus jäi kirkkaimpana mieleeni Singularity U Nordic Summit -konferenssista Tukholmasta. Mitä jos enää ei tavoiteltaisi vain isompaa myyntiä, kasvua ja tuloksia? Entä jos liike-elämä voisi olla aidosti merkityksellistä ja tarjota ratkaisuja ihmiskuntamme suuriin ongelmiin?

Telia mahdollisti sadalle opiskelijalle pääsyn Singularity Universityn konferenssiin. Näiden opiskelijoiden joukossa vietin kaksi intensiivistä päivää inspiroituen, oppien ja vaikuttuen teknologian edelläkävijöiden puheista ja luovista start up -ideoista. Viestinnän opiskelijana lähdin avoimin mielin ja uteliaana oppimaan uutta eksponentiaalisesta teknologiasta ja tekoälystä eri alojen huipuilta. He piirsivät puheissaan kuvaa tulevaisuudesta ja tarjosivat näkökulmiaan ja keinojaan siihen, kuinka voimme jättää maailmaan positiivisen jäljen. Palasin Tukholmasta älyähkyssä ja inspiroituneena mukanani repullinen uusia ajatuksia ja kourallinen pohjoismaisia tuttavuuksia.

Vuonna 2009 perustettu Singularity University on maailmanlaajuinen oppimis- ja innovaatioyhteisö. Sen missio on kouluttaa, inspiroida ja tukea johtajia hyödyntämään tulevaisuuden teknologiat ihmiskunnan suurten haasteiden ratkaisemiseksi. Konferenssin slogan oli Make it Matter, joka viittaa Singularity U:n tavoitteeseen valjastaa bisnes ja innovaatiot hyvän tekemiseen.

Kuulin puheita esimerkiksi tulevaisuuden oppimisesta, vaikuttamisjohtamisesta, sosiaalisen median vallasta, tulevaisuuden ruoka- ja lääketeollisuudesta, robotiikasta, muutosjohtamisesta, kyberturvallisuudesta ja dataetiikasta. Kärkipuhujina olivat muun muassa Harvardin professori Steven Pinker, Lähi-idässä naisten oikeuksia ajavat Manal al-Sarif ja Shiza Shahid sekä bestsellerkirjailija Steven Kotler.

Osa puheista sukelsi aivojen sisään kertoen neurologiasta ja vei minut solujen sisään ällistymään nanoteknologiasta. Ihan kaikkea ei tämä viestinnän opiskelija saanut sisäistettyä. Olin kuitenkin ihastuksissani huomatessani, miten laajasti puheissa korostettiin ihmisten välisen vuorovaikutuksen merkitystä ja inhimillisyyttä. Esimerkiksi Steven Kotler vaikutti minut puheellaan What does it takes to do the impossible. Kotlerin mukaan Flow-kokemus on keino ultimaattiseen suoriutumiseen. Hänen mukaansa sen saavuttamista työyhteisössä tukevat muun muassa kuunteleminen, avoin viestintä, jaetut tavoitteet, työn hallinnan tunne, tasapuolinen osallistuminen, autonomisuus.

Malala Fundin perustanut Shiza Shahid jakoi koskettavan tarinan omasta elämästään ja kertoi elämäntyöstään naisten oikeuksien ja naisten koulutuksen edistäjänä. Hän sekä Manal Al Sharif jäivät mieleeni roolimalleina, jotka ovat rohkeasti uhmanneet vallitsevia käytäntöjä ja saaneet aikaan muutosta painostuksesta ja vastustuksesta huolimatta.

Suomalaisia konferenssin lavalla edusti Lauri Reuter. VTT:llä työskentelevä Reuter puhui vaikuttavasti ruokateollisuuden tulevaisuudesta muokaten täysin käsitystäni geenimanipulaatiosta. Hänen sanoin biologia on teknologia ja vapaus ruuan muokkaamiseen on keino estää meitä syömästä pois elintilaamme.
 

pöö
Telia järjesti konferenssin yhteyteen opiskelijoille yhteisen aamupalan ja lounashetken. Pääsimme tutustumaan toisiimme ja kuulemaan muun muassa Telian New Gen Telco -visiosta ja Division X -toiminnasta.

Seuraava Nordic Summit järjestetään ensi keväänä Helsingissä. Olen jo valmiina kärkkymään mahdollisuuksia päästä kuulemaan ja oppimaan lisää. Kokemukseni sai minut ymmärtämään, että me kaikki vaikutamme jokainen päivä siihen, miten kirkkaalta tulevaisuus näyttää tuleville sukupolville. Hienointa oli nähdä ihmisten palo ja intohimo osaamisalaansa kohtaan ja usko ihmisten kyvystä ratkaista itse tuottamamme ongelmat. On hyvä muistaa, että se minne huomiomme ohjaamme, ohjaa sinne myös energiamme – onkin tärkeää pysähtyä miettimään, millaisiin asioihin energiamme kuluu ja mitä vaikutusta tai merkitystä toiminnallamme on.

Puheista poimittuja älynväläyksiä:

”Tech is Easy. People aren’t.”
”Hardware and software, doesn’t matter without humanware”
”Time is our most important currency.”
”We unlearn our creativity skills in our schools.”

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Kesätyöntekijöiden blogi Ura Telialla
Edellinen artikkeli
Telia on toimialansa edelläkävijä ympäristöasioissa
Kierrätämme asianmukaisesti 99,99 % keskusvarastolla syntyvistä jätteistä.
Seuraava artikkeli
Johtaako mieletön kännykän räplääminen onnelliseen elämään? – ”Olemme aika kuutamolla tästä asiasta”
Mitä tapahtui? Yht’äkkiä näyttää siltä, että media, asiantuntijat, yritysmaailma ja vanhemmat ovat ...