Takaisin

Millainen on oikeasti vastuullinen yritys?

4 min

Suuryrityksen toimitusjohtajana joudun päivittäin pohtimaan, millainen on vastuullinen yhtiö. Olemmeko me vastuullinen yhtiö? Olemmeko tarpeeksi vastuullisia? Ymmärrämmekö edes, mitä oikea vastuullisuus on?

Suuryritykset kohtaavat aika ajoin hetkiä, joissa niiden vastuullisuus mitataan. Nyt, kun digitaalisen tulevaisuuden teknologista perustaa valetaan, ovat operaattorit historiansa tärkeimmän ratkaisun äärellä: kuinka turvata alusta, jonka päälle lähes kaikki yhteiskunnan tärkeät toiminnot lähitulevaisuudessa rakennetaan.

5G-teknologia vavisuttaa digiyhteiskunnan kehityskulkua, kun miljardit eri laitteet ja järjestelmät liitetään lähitulevaisuudessa sen avulla toisiinsa. Kehitys synnyttää samalla uudenlaisia uhkia ja haavoittuvuuksia.

5G ei ole ainoastaan yksi uusi muotisana. Se on niin sanottua murrosteknologiaa, joka siirtää yhteiskunnat seuraavaan teolliseen vaiheeseen. Samanlaisia murrosvaiheen teknologioita ovat esimerkiksi tekoäly ja kvanttilaskenta. Sähkö oli aikanaan tällainen murrosteknologia.

Lähivuosina muun muassa terveydenhuollon, liikenteen ja rahoitusalan ratkaisut suunnitellaan uuden verkkoteknologian päälle. Se tuo tullessaan paitsi nopeutta ja kapasiteettia, niin myös täysin uudenlaisia palveluja, jotka mullistavat arkemme ja yhteiskunnan toiminnan. Kulunut, mutta osuva esimerkki tästä ovat autonomiset ajoneuvot.

Tietoturva, tai oikeastaan sen puute, on esillä mediassa lähes päivittäin. Samaan aikaan kun yritysten ja ihmisten on löydettävä huomattavasti nykyistä tehokkaammat keinot suojata yksityisyyttään digitaalisessa maailmassa,  täytyy operaattoreiden huolehtia siitä, että digitaalisen infrastruktuurin kova ydin, tietoverkot, antaa kaikille edellytykset turvallisiin ja kestäviin ratkaisuihin.

Operaattorit ovat ratkaisevassa roolissa, kun tulevaisuutta rakennetaan. Me luomme ne tiedon valtatiet, joita pitkin yhteiskunta ja yritykset tarjoavat omia palveluitaan. Nämä valtatiet ovat osa sitä kriittistä rakennelmaa, jonka turvallisuus on kaikissa tilanteissa pystyttävä takaamaan. Kun yhteiskunnan toiminnan kannalta elintärkeä tieto virtaa yhä useammin 5G-verkoissa, on niiden toiminta kyettävä varmistamaan kaikin mahdollisin keinoin.

Yrityspäättäjien mielestä kotimaisuus on turvallisuuden tae

Kysyimme tammikuussa suomalaisilta yrityspäättäjiltä, mitkä tekijät ovat tärkeimpiä uuden verkkoteknologian käyttöönotossa. Ei ollut suuri yllätys, että turvallisuus ja luotettavuus nousivat listan kärkeen. Peräti 80 prosenttia lähes 150 yrityspäättäjästä oli Alma Median päättäjäpaneelissa sitä mieltä, että kotimaisuus on tärkeä asia 5G-verkon turvallisuuden kannalta. Tulos on monessakin mielessä hätkähdyttävä.

Suomi on mobiilidatan luvattu maa. Mobiiliverkoissamme siirretään eniten dataa käyttäjää kohden maailmassa. Viime vuonna suomalainen käytti keskimäärin peräti 46 gigatavua dataa kuukaudessa, 1,5 gigatavua päivässä. Jos luku kuulostaa kryptiseltä, niin sen voi ilmaista myös niin, että jokainen suomalainen voi katsoa kännykällään päivittäin lähes kaksi tuntia videoita.

Eikä tämä jää tähän. Näemme omista verkoistamme, että 5G-verkon käyttäjät kuluttavat kolme kertaa enemmän dataa kuin muut käyttäjät. Nähtävissä onkin, että 5G-liittymien yleistyessä datamäärä nousee jälleen aivan uudelle tasolle.

Historiallinen hetki on nyt

Meidän operaattoreiden edessä on nyt se historiallinen hetki, joka ratkaisee, millaisen tietoverkon varaan yhteiskuntamme rakentuu. Tällaisina hetkinä päätämme, onko teknologia tulevaisuudessa mahdollisuus vai uhka.

Meille valinta on ollut yksiselitteinen. Turvallisuus, luotettavuus, laatu ja vastuullisuus olivat perusteita, joilla valitsimme kotimaisen Nokian 5G-teknologiakumppaniksemme Suomessa ja 5G-ydinverkkotoimittajaksemme myös muissa Telia-maissa.

Tarjoamme yhdessä DNA:n kanssa mobiiliverkot Pohjois- ja Itä-Suomeen. Myös verkot rakentava yhteisyrityksemme luottaa Nokian osaamiseen 5G-verkkojen rakentamisessa. Asiakkaamme käyttävät siis jatkossa kotimaisen valmistajan verkkotekniikkaa kaikkialla Suomessa.

Telia on myös rakentanut Pitäjänmäelle kaksi vuotta sitten valmistuneen datakeskuksen, joka edustaa nykyaikaisinta tietoturvallisuutta. Se muodostaa yhdessä 5G-verkkojen ja Telian Carrierin maailman suurimman ydinverkkorungon kanssa turvallisen ja luotettavan perustan todelliselle digiloikalle.

Investoimme joka vuosi yli 200 miljoonaa euroa suomalaisiin verkkoihin. Laajennamme jatkuvasti 5G-verkkoamme, jonka piirissä on jo lähes puolitoista miljoonaa suomalaista. Meillä on juuret syvällä Suomen maaperässä jo 1800-luvulta lähtien.

Yritykset voivat omalta osaltaan varmistaa, että suomalainen yhteiskunta voi turvallisesti siirtyä seuraavaan teolliseen, aidosti digitaaliseen vaiheeseen. Se on oikeata vastuullisuutta.

 

(Telia Finlandin toimitusjohtajan Heli Partasen puhe Day One -tapahtumassa 4.helmikuuta 2021)

 

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Tältä näyttää 2020-luvun puhelinliittymä
2020-luvun puhelinliittymässä yhdistyvät 5G, laatusisällöt ja maailmanluokan asiakaskokemus. Uusi ...
Seuraava artikkeli
Tietosuojatietoisuus on tärkeä osa lapsen digitaitoja