Takaisin

Mitä ENCEn valmentajan rooliin kuuluu?

3 min
Slaava ”Twista” Räsänen Slaava ”Twista” Räsänen

Slaava ”Twista” Räsänen on pelannut CS:ää yli 15 vuotta ja hän on nähnyt ammattilaispelaajan arjen niin pelaajana kuin valmentajanakin. Tällä hetkellä Räsänen toimii ENCE:n CS:GO-joukkueen valmentajana. Istuimme alas ja juttelimme menneestä StarSeries & i-League Season 7 -turnauksesta, ”Twistan” valmennustyylistä ja ENCE:n joukkueesta.

ENCE eteni StarSeries & i-League -turnauksen playoff-vaiheeseen asti, jossa joukkue hävisi NaVille kartoin 2-1 tiukan väännön jälkeen. Valmentajan mukaan joukkue onnistui pelaamaan omaa peliä ja pakka pysyi hyvin kasassa, mutta joukossa oli myös useampi erä, jotka olisi voinut kääntää voitoksi. ENCE pudotti maaliskuussa Katowicessa pelatussa Major-turnauksessa juuri NaVin jatkosta ja eteni silloin finaaliin, mutta tällä kertaa NaVi oli vahvempi.

Joukkueen aikataulu on tammikuusta asti ollut melko kiireinen eikä joukkue ole ehtinyt kunnolla levätä. Valmentajan näkökulmasta katsottuna turnauksen otteluissa näkyi välillä, että mehut on vähän loppu. Joukkue aikookin pitää pidemmän loman ja lähteä rakentamaan asioita uudelleen. Loman jälkeen joukkueella on aikaa vetää koko pakka pöydälle ja käydä eri tilanteita sekä taktiikoita läpi. ”Rakennamme taloon uudet pilarit ja lähdetään nostamaan uutta kattoa jengille”, Räsänen kuvaileekin tämän hetkistä tilannetta.

Slaava pitää peruspohjana sitä, että pelaajien pitää osata peli alusta loppuun. Mitä enemmän pelaajat tietävät pelistä, sitä parempia he ovat. Slaava vertaa tätä ihan mihin tahansa arkityöhön: ”Jos raksamies tietää enemmän asioita, niin se on silloin parempi raksamies.” Vaikka pelissä on paljon yksinkertaisia asioita ja perusjuttuja, silti pitää tehdä toistoja ja duunia perusasioiden eteen. Slaava vaatii pelaajilta harjoitusmatsien, deathmatch- treenin ja virallisten otteluiden lisäksi myös demojen katselua. ”Kun pelaajat katsovat demoja, niin ne kehittää itseensä ja ymmärtää miten vastustajat pelaa. Pyrin siihen, että pelaajat elää syvemmin tätä juttua ja ymmärtää miten vastustajat pelaa.”

31-vuotias vantaalainen on ajatellut valmentajaksi ryhtymistä jo pidempään: ”Olen aina miettinyt, että jos lopetan pelaamisen, niin olisi kiva neuvoa muita pelaajia ja tämä on tavallaan sitä duunia.” Slaavan valmennusura alkoi iGame-joukkueessa, jossa ”Twista” pelasi itse pitkään ennen hyppäämistä valmentajan rooliin. iGamessa oli Slaavan mukaan vähän erilaista valmennusta, koska joukkue ollut niin kauan yhdessä. Joukkueen jäsenet olivat tavallaan liian hyviä kavereita keskenään ja homma ei lähtenyt toimimaan samalla tavalla. iGamessa oli myös ihan eri mentaliteetti kuin ENCE:ssä. Slaava kokee, että ENCE:n joukkueessa kaikki on samaa ketjua ja valmentaja sekä joukkueen jäsenet tukevat toinen toisiaan. ”Vaikka olisi maailman paras valmentaja, niin ei se tee mistään joukkueesta hyvää, ellei pelinappulat ole hyvät”, kiteyttää Räsänen. 

Helppo päätös ENCE:n valmentajaksi hyppääminen ei Slaavalle kuitenkaan ollut. ”Mietin pitkään ja en ollut varma haluanko ryhtyä siihen. Juttelin kauan kavereiden ja entisten pelikavereiden kanssa, ja kysyin mitä mieltä ne on tällaisesta hommasta. Päätin lopulta, että lähden kokeilemaan.” Slaava on asettanut itselleen myös tavoitteita tavoitteita valmennusuralleen: ”Mulla aika paljon omia juttuja, joita haluan saavuttaa tekemällä duunia, mutta keskittymällä tottakai kuitenkin joukkueeseen.”

Tutustu myös Slaavan laitesuositukseen: "Asus ZenBook Pro kulkee kätevästi mukanani turnausmatkoilla sen kevyen painon ansiosta. Kevyestä painosta huolimatta sen kanssa ei tarvitse tehdä kompromisseja, sillä koneen sisältä löytyy tuhtia tehoa. ScreenPad -kosketuslevy tuo mukavasti lisää mahdollisuuksia multitaskingiin.”

Kysy Slaavalta Telia Yhteisössä

Nyt sinulla on mahdollisuus kysyä Slaavalta kysymyksiä Telia Yhteisössä. Arvomme kysyjien kesken kaksi ASUS ENCE Plus -hiirimattoa, jotka on varustettu ENCE:n CS:GO pelaajien nimikirjoituksilla.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Esports Ajankohtaista
Edellinen artikkeli
Digitaalinen eSIM on suuren muutoksen pieni alku
eSIMin yleistyminen on suuren muutoksen pieni alku – mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?
Seuraava artikkeli
Tunnetut tubettajat juontamaan Telia Esports Seriesiä
Huhtikuun lopussa alkavan Telia Esports Series -e-urheilusarjan suorien tv-lähetysten juontajina ...