Takaisin

Kello käteen, puhelin kotiin – eSIM mullistaa älykellojen käytön

Tämä ei ole tieteiselokuvaa: puhelimen kanniskelusta pääsee nyt eroon lenkkipolulla. Kun ranteessa on eSIM:llä varustettu älykello, juoksun lomassa voi soittaa ja viestitellä – täysin ilman kännykkää.

Moni lenkkeilijä haluaa napata kännykän treeneihin mukaan mutta tuskailee, minne puhelimen sujauttaa. Laite saattaa painaa ja hölskyä ikävästi takin taskussa, ja lämpimämmillä ilmoilla juoksuvaatteiden vähentyessä ei takille ole edes tarvetta.

Lenkkipoluilla näkeekin kaikenlaisia virityksiä: on käsivarsikoteloita ja vyölaukkuja – ja jotkut jopa kantavat kännykkää kädessään. Harva haluaa jättää puhelinta kotiin ja olla tavoittamattomissa. Sitä paitsi lempikappaleet kuulokkeissa saattavat ratkaista, kuinka hyvin treeni kulkee.

”Nyt kännykästä on mahdollista päästä eroon treenatessa. eSIM-toiminnolla varustetulla Samsung Galaxy Watch -älykellolla voi soittaa ja vastaanottaa puheluita sekä lähettää viestejä suoraan ranteesta, ilman puhelinta”, Telian liiketoimintapäällikkö Matti Kärkkäinen kertoo.

Puhelinliittymät yleistyvät älykelloissa

Älykellot ovat kasvattaneet viime vuosina tasaisesti suosiotaan, ja suuri läpimurto on näköpiirissä. Ne ovat olleet ensisijaisesti urheilukelloja, joiden avulla on voinut mitata juostua matkaa, tallentaa reittejä sekä seurata sykettään ja treeniohjelman edistymistä.

Kärkkäinen odottaa mobiiliyhteyden käytön kelloissa yleistyvän nopeasti sähköisen SIM:n myötä. Vuoden 2019 aikana eSIM:llä varustettuja älykelloja on tulossa Samsungin lisäksi muiltakin valmistajilta. Suosiota lisää se, että kellojen akunkesto on parantunut huimasti.

Matti Kärkkäinen uskoo, että älykellojen menekkiä on saattanut jarruttaa kellon tiukka riippuvuus puhelimesta.

”Kännykkää on pitänyt kanniskella mukana, jotta älykellon ominaisuuksista on saanut kaiken irti. Esimerkiksi viestit ovat vaatineet lyhytkantoisen Bluetooth-yhteyden puhelimesta kelloon.”

Ranteeseen saa nyt oman puhelinnumeron

Matti Kärkkäisen mukaan ei ole yhtään liioiteltua sanoa, että sähköinen SIM eli eSIM mullistaa älykellojen käytön. Uusimmat älykellot ovat jo muutakin kuin puhelimen lisävarusteita.

”Tarjoamme ensimmäisenä operaattorina Suomessa sähköisen eSIM:n. Se on sisäänrakennettu laitteeseen, vain pienen mikrosirun kokoinen ja toimii kuin perinteinen muovi-SIM. Käyttäjän ei siis tarvitse huolehtia erikseen SIM-kortin asentamisesta, sillä eSIM aktivoidaan digitaalisesti.”

Tällä hetkellä täysi eSIM-tuki on saatavilla Samsung Galaxy Watch -älykelloon.

eSIM vapauttaa lenkkeilijän puhelimen kahleista ja treenaamaan voi lähteä pelkkä Galaxy Watch ranteessa. Kello itsessään kerää laajasti dataa liikuntasuorituksesta, mutta eSIM:n ansiosta sillä voi myös soittaa ja vastaanottaa puheluita sekä lähettää ääniviestejä, vaikka kännykkä olisi kotona.

”Galaxy Watchin omistaja saa älykelloonsa oman tutun puhelinnumeron. eSIM:n ansiosta kellon verkkoyhteydet toimivat, vaikka laite ei ole yhteydessä kännykkään tai Wi-Fi:ssä.”

”Treenimusiikki on myös monille ehdoton motivaattori. eSIM:llä varustetulla älykellolla musiikin striimaaminen onnistuu niin ikään ilman mukana kannettavaa puhelinta.”

Älykello on huomaamaton apulainen

”Monipuolisten teknisten ominaisuuksien lisäksi käyttäjät arvostavat älykellossaan tyylikästä ulkonäköä ja laadukkaita materiaaleja. Sporttinen kello näyttää edustavalta lenkkipolkujen ulkopuolellakin ja istuu ranteeseen tilanteessa kuin tilanteessa”, Kärkkäinen sanoo.

Arjessa tulee usein vastaan muitakin tilanteita, joissa kännykkää ei pysty tai halua käyttää. Esimerkiksi työpalavereissa ja -tapaamisissa on ikävää joutua näppäilemään puhelinta, mutta ranteessa oleva älykello välittää huomaamattomasti tiedot tulevista puheluista, viesteistä ja sähköposteista ilman kännykän vilkuilua.

Uusimmat älykellot helpottavat myös kaupassakäyntiä mobiilimaksamisen yleistyessä. Lenkkeilijä voi kipaista hikitreenin päätteeksi lähikaupassa ja ostaa perheen päivällisainekset, vaikka lompakko olisi kotona. Ostokset hoituvat kassalla kelloa vilauttamalla.

Matti Kärkkäinen kertoo, että Galaxy Watchissa toimivan Samsung Pay -mobiilimaksujärjestelmän aikataulu on Suomessa vielä avoin. Toistaiseksi ostoksia voi tehdä iPhonejen Apple Paylla sekä Applen ja joillakin Garminin kelloilla, joissa ei ole eSIMiä.

teksti: Henna Rautiainen

 

HANKI ESIM 

Elektroninen SIM toimii normaalisti kaikissa Telian yksityis- ja yritysliittymissä. Voit tilata liittymän eSIM-laitteeseesi verkkokaupastamme, lähimmästä Telia Kaupasta tai soittamalla asiakaspalveluumme. Mikäli sinulla on jo liittymä, voit päivittää SIM-korttisi sähköiseen eSIM:iin kirjautumalla osoitteessa telia.fi.

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Haluaisitko pelata tennistä kuin Roger Federer? – IoT-urheiluvalmentaja syntyi yön pimeinä tunteina
Mustia silmänalusia, hikistä viimeistelyä vakavilla naamoilla? 5G- ja IoT-teemainen hackathon sai ...
Seuraava artikkeli
Nyt loppui säätäminen kahden puhelimen kanssa - eSIM tuo kaksi numeroa yhteen puhelimeen
Yllättävän monella on käytössä kaksi kännykkää ja kaksi liittymää: toista puhelinta käytetään ...