Takaisin

Yksi Suomen kaikkien aikojen parhaista maalivahdeista siirtyy maskin takaa studioon – ”Veskarit saavat usein turhaan kuraa niskaansa”

3 min
Liigalähetysten juontaja Tuomas Nyholm haastatteli Niklas Bäckströmiä huomenna tiistaina lähetettävään alkavan kauden ennakko-ohjelmaan.

Niklas Bäckström vastailee tottuneesti Tuomas Nyholmin kysymyksiin Haukilahden rannassa. Kymmenien vuosien ura kiekkomaailman huipulla päättyi viime keväänä ja tänä syksynä Bäckström siirtyy asiantuntijaksi Telian liigalähetyksiin. 

”Haluan antaa maalivahdeille oman äänen lähetyksissä. Heidän niskaansa kaadetaan usein kuraa aivan aiheetta”, Bäckström kertoo.

Bäckström, 41, ehti pitkän uransa aikana pelata 10 kautta NHL:ssa, jossa hän edusti pääasiassa Minnesota Wildia. Maaottelupelejä Bäckströmille kertyi 63 ja hän oli voittamassa Suomelle olympiahopeaa ja -pronssia, sekä MM-hopeaa ja kaksi kertaa MM-pronssia. SM-kultaa Bäckström voitti kahdesti Oulun Kärppien paidassa.

”Kun kaukalossa pisti maskin päähän, niin osasi odottaa, mitä on edessä. Studiohommat ovat uusi haaste. Hieman jännittää, mutta olihan tuolla kaukalossakin tiukkoja paikkoja”, Bäckström naurahtaa.

Bäckström arvioi, että maalivahtipeli on kehittynyt huimasti 20 vuoden aikana. SM-liigaa hän pitää erinomaisena kasvualustana huippumaalivahdeille.

”Liiga on todella vaativa sarja maalivahdeille. Pelit ovat tasaisia, eikä virheisiin ole varaa. Odotan innolla, ketkä nuorista lupauksista nostavat tasoaan tällä kaudella”, Bäckström pohtii.

”Nollista lähdetään, mutta onneksi on kovat pakit”

Bäckström myöntää, että siirtyminen kaukalosta studioon edellyttää häneltä paljon uuden oppimista. Hän haluaa kertoa katsojille, miten maalivahti näkee pelin eri tilanteet ja auttaa kotiyleisöä ymmärtämään erilaisia ratkaisuja maalin suulla.

”Aika lailla nollatasosta lähden, mutta uskon samaan reseptiin kuin kaukalossakin – huolelliseen valmistautumiseen. Lisäksi edessä luutii vahva puolustava kaksikko, mistä on varmasti iso apu”, Bäckström virnistää viitaten kahteen aiempaan pelikaveriinsa Ari Valliniin ja Pekka Saravoon, jotka myös ovat alkavalla kaudella Telian liigatiimin asiantuntijoita.

Bäckströmin studiourakka käynnistyy syyskuun lopussa, sillä hän on parhaillaan työtehtävissä USA:ssa, missä Bäckström työskentelee NHL-seura Columbus Blue Jacketsin Euroopan maalivahtivalmentajana.

”Studion tähtikentälliset nyt kasassa”

Bäckström muodostaa ensi kauden asiantuntijatähdistön yhdessä viime kaudellakin mukana olleiden Ari Vallinin, Ismo Lehkosen, Pekka Saravon ja Tomi Kallion kanssa.

”Bäckström täydentää loistavasti tiimin asiantuntijarosterin. Nyt saamme myös molariosaston superammattilaisen puolustaja-, hyökkääjä- ja valmentajataustaisten asiantuntijoiden rinnalle. Yhdistettynä esimerkiksi älykiekkojärjestelmän tuottamaan maalivahtidataan, pystymme Bäckströmin kanssa avaamaan edelleen vähän mystiseksi koetun veskapelin saloja syvemmin kuin tässä maassa on koskaan kyetty”, liigalähetysten tuottaja Kalle Takala iloitsee.

Liigalähetysten juontajina nähdään viime kevään tapaan Tuomas Nyholm ja Suvi Puukangas. Selostuskopin puolella päävastuun kantavat kiekkoyleisön suosikit Jani Alkio ja Sebastian Waheeb, Oskari Saari sekä kiekkoselostajien terävimpään kärkeen viime kaudella noussut Olli Eronen. Heidän tukenaan jatkavat myös viime kaudella selostaneet Velja Engström, Juho Kokko, Aleksis Ärje, Toni Saukkola, Tuomo Reponen, Arttu Hämäläinen ja Juhopekka Pietilä.

Avauskauden tiimistä pois ovat jääneet Suomen Jääkiekkoilijat ry:n eli Pelaajayhdistyksen puheenjohtajaksi valittu Sean Bergenheim ja työuraansa keskittyvä Saija Tarkki.

 

Teksti: Janne Kaijärvi, Ilari Rautiainen

Kuva: Otto Uotila

Kiekko putoaa jäähän torstaina

Tilaa oma liigapassisi
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle Liiga
Edellinen artikkeli
”Onnistumisia kokee päivittäin” – häiriöpuolella Sini pääsi kehittämään ongelmanratkaisutaitojaan
Seuraava artikkeli
Samsungin älykellouutuus myyntiin tänään – neljä uutta huippuominaisuutta
Samsungin uuden älykellon ennakkomyynti alkaa perjantaina 6. syyskuuta ja kestää 20 päivää. Galaxy ...