Takaisin

Äly kodissa parantaa energiatehokkuutta

Telian tavoitteena on edistää digitalisaatiota yhteiskunnassa ja auttaa asiakkaita pienentämään ympäristöjalanjälkeään kotien älyratkaisuilla. Automatisaatio ja laitteiden verkottaminen helpottavat elämää ja vähentävät päästöjä, mutta samalla on huolehdittava energiatehokkuudesta. Energiatehokkuudella on siis entistä tärkeämpi merkitys ympäristövaikutusten pienentämisessä.

Telialla on vahva rooli digitalisaation tarjoamien mahdollisuuksien kehittämisessä. Yksi nyt nopeasti kasvavista kehitysalueista ovat älykodit.

"Tarjoamamme tuotteet ja palvelut ovat olennainen osa nyky-yhteiskuntaamme. Tavoitteenamme on avoimempi maailma entistä paremman ja tehokkaamman viestinnän, ajatusten ja ideoiden vaihdon avulla. Samalla panostamme ratkaisuihin, jotka pienentävät aidosti ympäristöjalanjälkeä", sanoo Telian IoT-liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Lepola.

Älykodin voi rakentaa pala palalta

Älykodeista on puhuttu jo pitkään, mutta monelle ajatus älykodista on hyvin tekninen, vaikea ja jopa kylmä. Tarjolla olevat ratkaisut ovat kuitenkin arjen rutiineja helpottavia ja turvallisuutta lisääviä.

Esimerkiksi koululaisten kotiin saapuminen on hetki, josta vanhemmat haluavat päivittäin tiedon. Pienempiä koululaisia yksin saapuminen tyhjään kotiin saattaa jännittää. 

"Älykodin järjestelmä voidaan ohjelmoida lähettämään tieto sisääntulijasta tekstiviestinä vanhempien puhelimeen. Etuoven älylukon voi avata etänä, jolloin lasten avaimet eivät unohdu kotiin tai katoa. Pimeään kotiin ei tarvitse tulla, koska valot voidaan automatisoida syttymään sisään tultaessa. Samaan aikaan voi käynnistää myös lapsen lempimusiikin soimaan", Lepola kuvailee.

Älykkään kodin perustana on perinteisen laajakaistan tuunattu versio, Telian älykotiratkaisut.  Ne tarjoavat mahdollisuuden ottaa käyttöön omiin tarpeisiin sopivimmat älykodin palvelut, yhden tai useamman kerrallaan. Ratkaisut on helppo kytkeä itse päälle, eikä rakennemuutoksia tai remonttia tarvita.

Telian IoT-liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Lepola on mukana rakentamassa tulevaisuuden älykotiratkaisuja.

Älykoti parantaa energiatehokkuutta

Ostamme myös yhä enemmän palveluja, joiden vastaanottamiseksi jonkun on oltava kotona.

"Moni ei halua antaa avaimiaan ulkopuolisille turvasyistä. Älylukoilla ja valvontakameroilla voimme antaa turvallisesti pääsyn koteihin esimerkiksi kotihoidolle, siivoajille tai verkkokauppojen läheteille", toteaa Lepola.

Älykodissa kodin energiatehokkuuden ja ylläpitokulujen valvominen sujuu aiempaa tehokkaammin.  Energiasäästöjä saadaan hallinnoimalla kodin lämpötilaa aina senhetkisen tarpeen mukaan. Myös etänä säädettävä valaistusjärjestelmä auttaa pienentämään energiankulutusta.

Kun puhutaan kodin turvallisuudesta, on luottamus ratkaisujen tarjoajaan avainkysymys.

"Telia on monille jo entuudestaan tuttu kumppani. Toimimme vastuullisesti, tieto liikkuu turvallisesti verkoissamme ja tarjoamamme palvelut on kehitetty asiakkaiden tärkeimpiä tarpeita silmällä pitäen", muistuttaa Lepola.

Suomi on kaiken kaikkiaan hyvä koekenttä älyratkaisujen kehittämiselle. Suomalaiset ovat hyvin teknologiamyönteisiä.

"Tarjoamme asiakkaillemme laadukkaita ja edullisia yhteyksiä, mikä nopeuttaa selvästi erilaisten sovellusten käyttöönottoa. Suomi on mobiilidatan käytön selvä ykkönen verrattuna Pohjoismaihin ja Baltian maihin. Vuonna 2017 dataa siirrettiin Suomessa yli kaksi kertaa enemmän kuin kakkosena olevassa Virossa", Lepola toteaa.

Älykotien määrän kasvu nopeuttaa uusien palvelujen markkinoille tuloa, sanoo Lepola: "Kun meillä on riittävä määrä digitallisten ratkaisujen käyttäjiä, markkinasta tulee houkutteleva yhä useammille palvelunkehittäjille. Haluamme yhdessä kumppaneiden kanssa kehittää yhä monipuolisempia ratkaisuja asiakkaidemme moninaisiin/erilaisiin tarpeisiin."

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Yritysvastuu Medialle Ympäristövastuu
Edellinen artikkeli
Lapset ja netti: Käyttörajoituksista hyvinvoinnin pohtimiseen
Lapset ja nuoret toivovat aikuisilta läsnäoloa ja ymmärrystä digitaaliselle harrastamiselle ja ...
Seuraava artikkeli
Vastuullista digitalisaatiota Suomea ja suomalaisia varten
Telia investoi vuosittain noin 200 miljoonaa euroa suomalaisiin yhteyksiin ja palveluihin - katso ...