Takaisin

Eurooppalaiset teleoperaattorit luovat yhdessä kännyköille ekoluokituksen – Suomesta Telia ainoana mukana

2 min

Viisi eurooppalaista teleoperaattoria luo puhelimille niiden ympäristövaikutuksia mittaavan ekoluokituksen. Luokituksen tavoitteena on antaa ihmisille yhtenäistä, johdonmukaista ja läpinäkyvää tietoa älypuhelinten ympäristövaikutuksista. Telia on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa operaattori, joka tuo ekoluokituksen Suomeen.

“Ihmiset haluavat tehdä vastuullisempia valintoja. Helposti löydettävän ja tulkittavan älypuhelinten ekoluokituksen avulla asiakkaamme voivat jo ostovaiheessa vertailla puhelinten ympäristövaikutuksia”, kertoo Telia Finlandin vastuullisuusjohtaja Eija Pitkänen.

Kesäkuusta lähtien ekoluokiteltuja puhelimia myydään 24 Euroopan maassa. Ekoluokitus- eli Eco Rating -järjestelmän ovat luoneet yhdessä pohjoismainen Telia, saksalainen Deutsche Telekom, ranskalainen Orange, espanjalainen Telefonica ja englantilainen Vodafone. Alkuvaiheessa puhelinvalmistajista mukana ovat Bullitt, Doro, HMD Global - Home of Nokia Phones, Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi and ZTE.

”Olemme luomassa yhdessä maailmanlaajuista mittaria puhelinten ympäristövaikutusten mittaamiseksi ja ymmärtämiseksi. Ekoluokituksen tavoitteena on kannustaa puhelinvalmistajia kestävämpään matkapuhelinten tuotantoon ja samalla auttaa kuluttajia ja yrityksiä tekemään vastuullisempia ostopäätöksiä. Telialla haluamme olla edelläkävijöinä mukana luomassa kestävämpää ja vastuullisempaa teknologiaa. Tavoittelemme vuoteen 2030 mennessä nollapäästöjä koko arvoketjussamme, aina alihankkijoista asiakkaisiin sekä jätteettömyyttä kiertotalouden keinoin”, Pitkänen selventää.

Suomessa Telia on ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa operaattori, joka on lähtenyt Eco Rating -hankkeeseen mukaan. Ekoluokituksesta kertoo puhelimen tuotetietojen yhteydestä löytyvä Eco Rating -merkintä.

”Ekologiset valinnat kiinnostavat nyt suuresti. Esimerkiksi Recycled-kierrätyspuhelimiemme suosio kasvoi viime vuonna 50 prosenttia ja yritysasiakkaiden kiinnostus palvelulaitteita kohtaa on selvässä nousussa. Haluamme tukea tätä kehitystä jatkossakin”, Pitkänen kertoo.

Laitteen koko elinkaari tarkastelussa

Eco Rating -luokituksessa mitataan mobiililaitteen ympäristövaikutuksia viidessä eri kategoriassa. Mitattavina ovat laitteen kestävyys, korjattavuus ja kierrätettävyys, valmistuksessa käytetyt luonnonvarat sekä laitteen koko elinkaaren hiilijalanjälki. Tulosten perusteella laitteelle annetaan ekologisuutta mittaava pisteluku, joka asettuu yhden ja sadan välille.

”Puhelimen ekoluokituksesta kertoo fyysinen tai digitaalinen Eco Rating -merkintä, jossa näkyvät laitteen saamat pisteet. Ensimmäiset ekoluokitukset saapuvat Telian verkkokauppaan kesäkuussa”, Eija Pitkänen selventää.

Eco Rating -mittauksessa käytetään metodologiaa, joka perustuu alan aiempiin ympäristömerkkialoitteisiin sekä Euroopan unionin, ITU-T:n, ETSI:n ja ISO:n uusimpiin standardeihin ja ohjeisiin. Metodologiaa on kehitetty yhdessä IHOBE:n ja laitevalmistajien kanssa.

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Telia rakentaa valtiolle tulevaisuuden runkoverkon
Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtori on päättänyt tänään valita Telian uudistamaan ...
Seuraava artikkeli
Suomen kultajahti käynnistyy lauantaina huippupelillä USA:ta vastaan C Moressa – Telialta yllättävä veto: C More Total+ veloituksetta 5G-liittymäasiakkaille
Lätkähuuma kiihtyy, kun jääkiekon MM-kisat pyörähtävät käyntiin perjantaina 21. toukokuuta. ...