ADSL-yhteyden käyttöönotto on helppoa. Tässä ohjeessa opastamme ADSL-yhteyden käyttöönotossa.
Säilytä palvelusopimus ja tilausvahvistus. Löydät sopimusvahvistuksen myös Minun TelianLaskut ja viestit -osiosta. Tilausvahvistus toimitetaan ensisijaisesti sähköpostiisi.
Jos sinulla ei ole vielä Telia-tunnusta, suosittelemme luomaan sellaisen. Telia-tunnuksella hallinoit kätevästi kaikkia palveluitasi Minun Teliassa.
Yhteys toimii vasta, kun olet saanut erillisen vahvistuksen liittymän aktivoinnista. Voit kuitenkin kytkeä laitteet toimintavalmiiksi, vaikka yhteys ei ole vielä toiminnassa.
Kytke ADSL/VDSL-reitittimen virtajohto reitittimeen ja pistorasiaan.Jos reitittimessä on erillinen virtakytkin, laita laite siitä päälle. Reitittimeen pitäisi syttyä virtavalo (esim. Power tai PWR) ja mahdollisesti reitittimen tilasta kertova valo (esim. Status tai SYS).
Kytke laitteen mukana tullut puhelinjohto reitittimen DSL-porttiin ja toinen pää adapteriin ja adapteri puhelinpistokkeeseen. Jos yhteys reitittimen ja verkon välillä toimii, useimmissa reitittimissä syttyy DSL- tai ADSL-valo silloin, kun reititin saa yhteyden verkkoon. Tämä saattaa kestää muutamia minuutteja. Varmista valojen oikea toiminta reitittimesi ohjeista. Puhelinkaapeli
Huom: Emme suosittele puhelinjohdon jatkamista toisella johdolla tai sen vaihtamista reitittimen mukana tullutta johtoa pidemmäksi, koska johdon pituus vaikuttaa netin nopeuteen. Suosittelemme tarvittaessa käyttämään pidempää Ethernet-verkkokaapelia reitittimen ja päätelaitteen välillä.
Kytke reitittimen ja tietokoneen välille neliparinen verkkokaapeli*. Reitittimessä on yleensä 1–4 Ethernet-porttia, joihin verkkokaapelin voi kytkeä. Porttien vieressä lukee LAN, Ethernet tai Eth. Tietokoneesta löytyy samanlainen portti, jos siinä on Ethernet-verkkokortti. Yleensä kaikki reitittimen Ethernet-portit toimivat samalla tavalla. Varmista asia reitittimesi ohjeista. Ethernet-verkkokaapeli
Ensimmäisellä kerralla suosittelemme käyttämään verkkokaapelia, jotta saat varmistettua nettiyhteyden toimivuuden. Kun yhteys on todettu toimivaksi, voit halutessasi ottaa käyttöön langattoman wifi-verkon. Wifiä varten löydät reitittimen langattoman verkon nimen (SSID) ja suojausavaimen (wireless key) reitittimesi pohjassa olevasta tarrasta.
*Neliparisella verkkokaapelilla tarkoitetaan CAT5e- tai uudemman (Cat6 jne.) tason verkkokaapelia. Voit tarkistaa johdon liittimestä, näkyykö siinä 4 valkoista ja 4 värillistä johtoa. Tällöin johto on neliparinen.
Jos yhteys ei toimi, tarkista kytkennät ja varmista laitteidesi toimivuus. Jos ongelma ei ratkennut, lue lisää ADSL-laajakaistan ongelmatilanteista.
Huom! Liittymässä ei voi käyttää kahta reititintä samanaikaisesti. Jos liittymään on kytketty kaksi reititintä, kumpikaan niistä ei välttämättä toimi.
Yhteensopivat reitittimet
Jos olet tilannut laajakaistatilauksesi yhteydessä myös reitittimen, on laite aina sopiva tilatun yhteyden tekniikkaan.
Jos yhteys ei ole toiminut osoitteessasi kertaakaan, tarkistathan vielä laitteesi sopivuuden tekniikalle. ADSL/VDSL-kohteessa laitteen tulee tukea ADSL/VDSL-tekniikkaa. Tuetut tekniikat löydät laitteen teknisistä tiedoista.
Et tarvitse laajakaistan käyttäjätunnusta ja salasanaa käyttääksesi nettiyhteyttä. Pidä tunnukset kuitenkin tallessa, sillä tarvitset niitä laajakaistan lisäpalveluiden (sähköposti) käyttämiseen.
Telia-tunnus ja laajakaistan käyttäjätunnus ovat eri tunnuksia.
Usein kysyttyä ADSL-liittymän käyttöönotosta
Voinko saada kiinteän IP-osoitteen?
Kiinteää IP-osoitetta ei ole mahdollista saada. IP-osoitteet ovat julkisia ja dynaamisia eli IP-osoite saattaa vaihtua, jos suljet yhteyden ja avaat sen uudelleen.
Voinko käyttää useampaa laitetta yhtäaikaa?
Voit kytkeä reitittimeen useamman laitteen verkkokaapelilla tai wifin kautta. Jos asetat reitittimesi siltaavaan tilaan, alkaa reititin jakamaan julkisia IP-osoitteita, jotka on rajattu viiteen (5). Huomioi, että reititin käyttää viidestä osoitteesta aina yhden itse.
Mahdollistaako liittymä etätyöt ja VPN-ohjelmien käytön?
Kyllä mahdollistaa, liittymä sallii kaiken tietoliikenteen. Koska yhteys on suojaamaton tietoturvauhkia vastaan, suosittelemme käyttämään saatavilla olevia tietoturvapalveluita, esimerkiksi palomuuria ja virusturvaa.
Kyllä voit. Huomioi, että peleistä riippuen yhteyden nopeus saattaa vaikuttaa pelattavuuteen. Streamaus eli suoratoiston jakaminen omalta tietokoneelta voi olla haastellista ADSL-yhteydellä sen pienen lähetysnopeuden vuoksi.
Jos tarvitset apua käyttöön ja asennukseen liittyvissä asioissa, soita Telia Helppiin. Palvelemme sinua arkisin klo 8–20 ja arkilauantaisin klo 9–16.30. Voit myös varata asennusajan haluamallesi ajankohdalle.
Helppi auttaa esimerkiksi laitteiden käyttöönotossa, asentamisessa ja päivittämisessä puhelimitse tai paikan päällä. Jos tekniikka temppuilee, asia ratkeaa usein nopeasti soittamalla Helpin puhelintukeen. Etätuen avulla ratkomme ongelmat ja opastamme sinua kuin olisimme vieressäsi.
Chat-asiakaspalvelumme on apunasi 24/7, kun olet kirjautuneena Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen. Kirjautuneena voit myös hallinnoida tuotteitasi ja palveluitasi.