Kiinteän 5G:n tilaus ja toimitus

Tämä ohje on kuluttaja-asiakkaille. Näytä yritysasiakkaiden ohje.

Telia Yhteys kotiin kiinteä 5G tuo kotiisi nopean verkkoyhteyden, jonka voit jakaa laitteillesi langattomasti tai verkkokaapelilla. Liittymä mahdollistaa vakaan yhteyden etätyöskentelyyn, verkkopelaamiseen ja suoratoistopalvelujen katseluun ja se on saatavilla kolmella nopeusluokalla:

 • Telia Yhteys kotiin kiinteä 5G L: 10–100 M
 • Telia Yhteys kotiin kiinteä 5G XL+: 10–400 M 
 • Telia Yhteys kotiin kiinteä 5G XXL: 10–1000 M

Perusperiaate kiinteässä 5G:ssä on se, että asunnon ulkopuolelle asennetaan ulkoyksikkö, joka vastaanottaa verkkosignaalia. Asunnon sisäpuolelle tulee reititin, jolla jaat netin kaikille kotisi laitteille. Ulkoyksikkö ja reititin yhdistetään toisiinsa kaapelilla. L- tai XL+-nopeuden tilatessasi voit tehdä asennuksen itse tai valita asennuspalvelun. XXL-nopeus on saatavilla vain asennuspalvelun kanssa.

Tilaus ja toimitus
 1. Tutustu kiinteään 5G:hen ja katso saatavuushaulla, millainen yhteys osoitteeseesi on tarjolla ja tee tilaus.
  Katso saatavuus
 2. Kun tilaus on tehty, laitteet toimitetaan sinulle postitse.
Liittymän asennus
Asennus itse tehtynä

Postitse saapuva pakkaus sisältää laadukkaan Nokia FastMile 5G -ulkoyksikön asennustarvikkeineen sekä Telia Smart -reitittimen.

Ulkoyksikkö voidaan asentaa asunnon ulkopuolelle seinään, ikkunaan tai parvekkeelle, jolloin se mahdollistaa esteettömimmän ja nopean tiedonsiirron. Ulkoyksikkö toimii yhdessä sisälle tulevan Telia Smart -reitittimen kanssa, joka muodostaa myös langattoman wifi-verkon laitteillesi.

Asennuksessa auttaa asennusopas, laitteiden mukana tulevat ohjeet sekä Nokia Wireless -sovellus, joka on ladattavissa App Storesta ja Google Play -sovelluskaupasta. Tarvittaessa voit kysyä apua Telia Helppi -palvelun asiantuntijoilta.

Huomioithan lisäksi nämä asiat:

 • Tarvitset kiinteistön omistajan luvan asunnon ulkopuoliseen asennukseen.
 • Paras yhteys saadaan asentamalla ulkoyksikkö asunnon ulkopuolelle, mutta se voidaan asentaa myös ikkunan sisäpuolelle.
 • Myös ulkoyksikön suunta vaikuttaa yhteyden laatuun. Nokia Wireless -sovellus ja laitteen valot auttavat parhaan sijainnin valinnassa.
 • Pyri valitsemaan ikkuna, jonka lähellä on sisätiloissa sähköpistoke.
 • Ulkoyksikön ja sisälle tulevan reitittimen yhdistää lattakaapeli, jonka asennat ikkunan tiivisteraosta. Valitse ikkuna jota ei avata usein, jotta kaapeli ei kulu turhaan.
 • Ikkunan tulee olla vähintään nolla-asteinen, jotta tarrat tarttuvat hyvin.
 • Pinnoitetut ikkunat voivat vaurioitua asennustarroista.
 • Varmista, että laite ei voi pudota kenenkään päälle.
Asennuspalvelu

Asennuspalvelun kulku lyhyesti:

 1. Tilauksen yhteydessä sovitaan alustava asennusaika. 
 2. Laitteet toimitetaan sinulle postitse. Nouda ne ennen asennusajankohtaa.
 3. Asennusajan lähestyessä asentaja ottaa yhteyttä soittamalla ja sopii tarkemmin asennuksesta.
 4. Asennuspäivänä asentaja varmistaa verkon kuuluvuuden kanssasi ennen asennusta. Sen jälkeen selvitetään asennuksen kannalta paras paikka ulkoyksikölle. Asentaja asentaa ulkoyksikön ja muuntajan paikoilleen ja tekee tarvittavat kytkennät.

Asentajan tekemään asennukseen kuuluu ulkoyksikön, PoE-muuntajan sekä tarvittavien kaapeleiden asennukset reitittimelle asti. Reitittimen käyttöönotto ja omien laitteidesi kytkeminen reitittimen verkkoon eivät siis kuulu mukaan, mutta niissä auttaa tarvittaessa Telia Helppi

Ulkoyksikkö asennetaan talon ulkopuolelle ja PoE-muuntaja sekä reititin tulevat olemaan sisällä. Muuntajan ja reitittimen välinen yhteys toimii verkkokaapelilla.

 • Jos asut taloyhtiössä, pyydä taloyhtiöltä lupa asennuksen tekemiseen. Jos et omista asuntoasi itse, pyydä lupa kiinteistön omistajalta.
 • Ulkoyksikkö asennetaan talon seinään tai katolle, mahdollisuuksien mukaan kiinteistössä olevaa antenniputkea hyödyntäen, noin 2–6 metrin korkeuteen. Halutessasi asentaminen ikkunaan on myös mahdollinen.
 • Ulkoyksiköstä talon sisälle ethernet-seinärasiaan tuodaan verkkokaapeli (power over ethernet -kaapeli) poraamalla läpivientireikä sinun ja asentajan yhdessä sopimaan paikkaan. Läpivientireiän halkaisija on noin 10–15 mm ja se tiivistetään Suomen ilmastoon sopivalla tiivistemassalla. Ulkoyksikkö saa virran verkkokaapelin kautta.
 • Tukiaseman suunta määrittää seinän, jolle ulkoyksikkö asennetaan. 
 • Verkkokaapeli tuodaan sisälle reitittimen lähelle läpiviennistä tai välikaton kautta. Kaapeli pidetään mahdollisimman lyhyenä ja sen enimmäispituus on 50 metriä.
 • Reitittimen ja ulkoyksikön virtoja varten PoE-muuntaja lähellä tarvitsee olla kaksi vapaata pistorasiaa, yksi muuntajalle ja toinen reitittimelle.
 • Ulkoyksiköt ovat pieniä noin 500 g painoisia laitteita. ZTE-merkin ulkoyksikkö kooltaan on noin 19 x 11 x 3,2 cm  ja Nokia Fastmile 5G 18,6 x 11,6 x 4 cm (korkeus x leveys x syvyys) kokoinen.


Kytkentäkaavio


Nokia Fastmile 5G 5G14-B -ulkoyksikkö asennettuna talon ulkoseinään.


Aiemmin laitemallina käytetty ZTE MC7010 -ulkoyksikkö asennettuna talon ulkoseinään.

Pakkauksen sisältö
 • Nokia Fastmile 5G 5G14-B -ulkoyksikkö
 • PoE-muuntaja ja virtajohto
 • Verkkokaapeli ulkokäyttöön 
 • Verkkokaapeli sisäkäyttöön 
 • Telia X2 -palvelureititin
 • Asennuskiinnikkeet

Nokia Fastmile 5G 5G14-B -ulkoyksikkö

Etkö löytänyt etsimääsi?

Ota yhteyttä

Chat

Chatbottimme Tellu osaa auttaa monissa asioissa. Tellu ohjaa sinut tarvittaessa asiakaspalvelijalle ympäri vuorokauden, kun olet kirjautuneena Minun Teliaan tai Minun Telia -sovellukseen.
 

Avaa chat >
Kirjaudu

Minun Teliassa ja sovelluksessa chat-asiakaspalvelu 24/7.
 

Telia somessa

Tavoitat meidät Facebookissa ja X:ssä (entinen Twitter).
 
 Telia Facebookissa
 Telia X:ssä

 

Muista myös Telia Yhteisö, josta voit löytää neuvoja ja ratkoa tuotteisiin sekä digiin liittyviä ongelmia yhdessä osaavien asiakkaidemme kanssa.

Yhteisöön

Facebookissa ja X:ssä vastaamme kommentteihin ma–pe 8–22 ja la–su sekä arkipyhinä 9–20.
 

Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelu auttaa liittymiin, tilauksiin, laskutukseen ja asiakkuuteen liittyvissä kysymyksissä sekä häiriötilanteissa.

 020 690 400

(mpm/pvm, myös jonotusajalta)

Palveluhinnasto
Asiakaspalvelun vastausajat


Minun Teliassa tavoitat chat-asiakaspalvelun 24/7.

Etsitkö sähköpostia? Voit kertoa asiasi sen sijaan lomakkeella.

Ma–pe 9–20 ja la 10–16.
PUK-koodi, liittymän tai Mobiilivarmenteen sulku ja TV-häiriöiden ilmoitukset 24/7.