Asentajan tekemään asennukseen kuuluu ulkoyksikön, PoE-muuntajan sekä tarvittavien kaapeleiden asennukset reitittimelle asti. Reitittimen käyttöönotto ja omien laitteidesi kytkeminen reitittimen verkkoon eivät siis kuulu mukaan, mutta niissä auttaa tarvittaessa Telia Helppi.
Ulkoyksikkö asennetaan talon ulkopuolelle ja PoE-muuntaja sekä reititin tulevat olemaan sisällä. Muuntajan ja reitittimen välinen yhteys toimii verkkokaapelilla.
- Jos asut taloyhtiössä, pyydä taloyhtiöltä lupa asennuksen tekemiseen. Jos et omista asuntoasi itse, pyydä lupa kiinteistön omistajalta.
- Ulkoyksikkö asennetaan talon seinään tai katolle, mahdollisuuksien mukaan kiinteistössä olevaa antenniputkea hyödyntäen, noin 2–6 metrin korkeuteen. Halutessasi asentaminen ikkunaan on myös mahdollinen.
- Ulkoyksiköstä talon sisälle ethernet-seinärasiaan tuodaan verkkokaapeli (power over ethernet -kaapeli) poraamalla läpivientireikä sinun ja asentajan yhdessä sopimaan paikkaan. Läpivientireiän halkaisija on noin 10–15 mm ja se tiivistetään Suomen ilmastoon sopivalla tiivistemassalla. Ulkoyksikkö saa virran verkkokaapelin kautta.
- Tukiaseman suunta määrittää seinän, jolle ulkoyksikkö asennetaan.
- Verkkokaapeli tuodaan sisälle reitittimen lähelle läpiviennistä tai välikaton kautta. Kaapeli pidetään mahdollisimman lyhyenä ja sen enimmäispituus on 50 metriä.
- Reitittimen ja ulkoyksikön virtoja varten PoE-muuntaja lähellä tarvitsee olla kaksi vapaata pistorasiaa, yksi muuntajalle ja toinen reitittimelle.
- Ulkoyksiköt ovat pieniä noin 500 g painoisia laitteita. ZTE-merkin ulkoyksikkö kooltaan on noin 19 x 11 x 3,2 cm ja Nokia Fastmile 5G 18,6 x 11,6 x 4 cm (korkeus x leveys x syvyys) kokoinen.

Kytkentäkaavio

Nokia Fastmile 5G 5G14-B -ulkoyksikkö asennettuna talon ulkoseinään.

ZTE MC7010 -ulkoyksikkö asennettuna talon ulkoseinään.