Lähdössä lomalle? Katso ohje Poissaolo- ja lomatiedotteen tekemiseen. Katso ohje
Kohti uutta
Teknologiat kehittyvät – miten yrityksen tulee valmistautua tuleviin muutoksiin?
Samalla kun panostamme esimerkiksi 5G- ja 4G-verkkoon sekä esineiden internetiin, luovumme vanhentuvasta teknologiasta, kuten 3G-verkosta ja kuparipohjaisista palveluista. Autamme sinua ja yritystäsi siirtymään uusiin palveluihin ja kokosimme tälle sivulle kaikki yrittäjälle oleellisimmat vinkit ja ohjeet, joilla valmistautua tulevaisuuden muutoksiin.

Mistä 3G:n poistumisessa on kysymys?
3G-verkko korvataan vuoden 2023 loppuun mennessä uudemmalla 4G- ja 5G-teknologialla. Uuteen teknologiaan siirtyminen on osa muutosta, jossa vanhempaa yhteyttä ajetaan alas ja korvataan paremmalla. Käytännössä 3G:n alasajo siis tarkoittaa parempia yhteyksiä ja uudenlaisia palveluratkaisuja.
Kuinka valmistautua tulevaan?
Tarkista nämä asiat ja tee mahdolliset päivitykset hyvissä ajoin:
1. SIM-kortti
Varmista SIM-korttisi tai Multi-SIM-korttisi 4G- ja 5G-toimivuus ja tarvittaessa vaihda 3G-SIM-korttisi uuteen. Nykypäiväinen SIM-kortti mahdollistaa nopeat yhteydet, paremman puhelujen laadun ja se tukee mobiilivarmennetta.
Jos et päivitä SIM-korttia ennen vuoden 2023 loppua, käytössäsi on vain 2G-verkon palvelut, jolloin puheen laatu ja tiedonsiirtonopeus heikkenevät merkittävästi. Myöskään monet tiedonsiirtosovellukset eivät käytännössä toimi 2G:n nopeudella.
2. Liittymä
Vanha 3G-liittymä tulee päivittää nopeampaan 4G- tai 5G-liittymään. Nopeampi verkko takaa paremman äänenlaadun sekä laadukkaammat yhteydet. Jos käytät 4G-kykyistä puhelinta, liittymänkin olisi hyvä tukea 4G:tä, jotta saat laitteestasi kaiken hyödyn irti.
Jos jätät vanhan liittymäsi päivittämättä ennen vuoden 2023 loppua, tukee se enää vain 2G-verkkoa. Tällöin tiedonsiirtonopeus laskee merkittävästi, mikä tekee monesta asiasta arjessa hankalaa, esimerkiksi palavereista.
3. Laitteet
Tukeeko laitteesi 4G- ja 5G-verkkoa? Jos ei, on yrityksesi laitteet syytä päivittää ennen vuoden 2023 loppua uusiin. Muista myös tarkistaa työntekijöidesi laitteet. Uusien laitehankintojen myötä saat käyttöösi uusia ominaisuuksia, jotka mahdollistavat sovellusten sujuvan käytön ja tehokkaat yhteydet.
Poistuva 3G ei vaadi muutoksia, jos käytössäsi on laite jossa 2G-verkon siirtokapasiteetti ja -laatu riittää. Näin voi olla esimerkiksi tiettyjen M2M-koneratkaisujen kohdalla. Jos laite ei kuitenkaan tue 2G-verkkokäyttöä, se ei enää toimi ja täytyy päivittää.
.png)
Ulkomailla muutokset on jo aloitettu – tarkista liittymäsi ja laitteesi ajoissa
Suomen ulkopuolella vanhoja verkkotekniikoita, eli 2G- ja 3G-verkkoja on alettu sulkemaan maailman laajuisesti jo nyt. Ellet ole päivittänyt liittymääsi ja laitettasi kun matkustat maahan jossa ei enää tueta 2G- ja 3G-verkkoja, roaming ei toimi matkallasi ollenkaan. Telia ei valitettavasti voi vaikuttaa roaming-kumppaniemme muutoksiin. Ulkomaan matkalle lähtiessäsi tarkista siis ensi töiksesi, tukeeko liittymäsi ja laitteesi uuden sukupolven mobiiliverkkoja, eli 4G- ja 5G-verkkoja.
Usein kysyttyä 3G-verkon sulkemisesta
Mietityttääkö 3G-verkon sulkemisessa jokin? Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia aiheesta.
3G-puhelinten puheominaisuus ja tiedonsiirto toimivat 3G-verkon sulkemisen jälkeen 2G-verkossa, mutta puheenlaatu ja tiedonsiirtonopeudet ovat merkittävästi heikommat kuin 4G- ja 5G-verkossa.
Käytännössä tämä merkitsee yritysasiakkaalle mm. useiden tiedonsiirtosovelluksien toimimattomuutta 2G.n tiedonsiirtonopeudella. Puhelinpalaverit saattavat vaikeutua huomattavasti esim. äänen pätkimisen vuoksi ja tiedostojen jakaminen hidastua.
Suosittelemme asiakasta päivittämään puhelimen ja liittymän joko 4G- tai 5G:hen.
Tarjoamme palveluita jo neljän eri sukupolven mobiiliverkoissa: 2G eli gsm, 3G, 4G ja 5G. Uudemmat verkot vastaavat paremmin kasvavaan käyttöön niin kapasiteetin kuin verkon ominaisuuksienkin puolesta. Samaan aikaan kaikkien verkkojen ylläpito on kuitenkin investointien ja kustannusten kannalta yhä raskaampaa.
Norjassa Telia on jo sulkenut 3G-verkon. Tanskassa 3G:stä ollaan luopumassa kevään 2022 aikana ja Liettuassa vuoden 2022 loppuun mennessä.
Verkkoja suljetaan monin paikoin myös muualla maailmassa, joten 3G-puhelimen kanssa matkustaessa ei enää voi olla varma aikaisemman kaltaisesta palvelutasosta. 3G-verkon sulkeminen Suomessa ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö liittymä enää toimisi maailmalla roaming-kumppaneidemme vielä käytössä olevissa 3G-verkoissa.
Joissain maissa operaattorit ovat päättäneet luopua 3G-verkon lisäksi myös 2G-verkosta ja keskittyä 4G- ja 5G- verkkojen kehittämiseen. Tällaisissa tapauksissa puheluiden soittaminen vaatii liittymältä Telia 4G-puhe -palvelun sekä VoLTE roamingia tukevan laitteen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa operaattorit AT&T ja Verizon Wireless ovat jo nyt tällaisia ja T-Mobile sulkee 3G-verkkonsa 1.7.2022 mennessä.
2G-, 3G- ja 4G-verkkojemme väestöpeitto on käytännössä samalla tasolla, yli 99,9 % suomalaisista. 2G- ja 3G-verkot palvelevat ennen kaikkea puheluita, kun taas nettipalvelut ovat siirtyneet 4G-verkkoon. Päätökseen vaikuttivat monet asiat, kuten verkkojen ylläpidon kustannukset ja investointitarpeet sekä esimerkiksi gsm-verkossa olevien M2M-laitteiden määrä. Asiakasnäkökulmasta siirtymä pois 3G-verkosta on kätevin ratkaisu.
Suomen Yhteisverkko ei ole tehnyt päätöksiä 3G:n sulkemisesta. Liittymämme toimivat Suomen Yhteisverkon alueella vuoden 2023 jälkeenkin, jos 3G on siellä käytössä. Liittymät toimivat myös ulkomailla käytössä olevissa 3G-verkoissa.
Puhelimen päivittäminen on ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun huomaat akunkeston huonontuneen. Uusissa laitteissa on myös käytössä uusinta teknologiaa ja ominaisuuksia sujuvoittamassa käyttöä. Ne tekevät muun muassa sovellusten käytöstä ja digitaalisesta asioinnista helpompaa.
Nettiyhteyden toiminta nopeutuu, kun sekä laite että liittymä pystyvät hyödyntämään 4G- ja 5G- verkkoja. Nopeammissa verkoissa myös äänenlaatu on kirkkaampi ja selkeämpi.
Vaikka 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla, 4G-verkko tulee olemaan perusverkko vielä vuosiksi eteenpäin. 5G-puhelimet kuitenkin edustavat valmistajien viimeisimpiä malleja tarjoten parasta palvelua myös 4G-verkossa.
Et saa laitteesta kaikkea hyötyä irti, jos liittymäsi ei tue 4G:tä. Hitaammissa verkoissa esimerkiksi nettiyhteyden lataus- ja lähetysnopeudet ovat pienempiä, kuin mihin laite parhaimmillaan pystyisi. Lisäksi 4G-verkossa äänenlaatu on kirkkaampi ja selkeämpi, kuin hitaammissa verkoissa.
4G-puheen myötä puheen äänenlaatu on parempi kuin 2G:ssä. Nykypuhelimissa käytettävissä on myös paljon tärkeitä sovelluksia, kuten 112-hätäpalvelu.
Tyypillisesti 3G-laitteet toimivat myös 2G-verkossa. Tarkista että 2G-verkon tiedonsiirtonopeus riittää laitteesi käyttötarpeeseen ja päivitä laite sekä liittymä tarvittaessa 4G- tai 5G:hen.

Kirjautuneena päivität liittymät ja laitteet helposti
Kirjautuneena uudistuneeseen Minun Telia Yrityksille -asiointipalveluumme Telia Tili -tunnuksellasi, voit hallinnoida yrityspalveluita ja käyttäjätietojasi, ostaa uusia tuotteita, nähdä tilauksesi ja laskusi, tehdä palvelupyyntöjä sekä lähettää viestejä chatissa. Minun Telia Yrityksille on maksuton ja käyttäjätunnuksen luominen on helppoa ja nopeaa.