Telian 3G-alasajo käynnistyy Satakunnassa syyskuussa, laajempi ohjelma alkaa vuoden 2024 alussa

Telian 3G-verkon sulkeminen käynnistyy 11.9. Ulvilan, Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen alueella. 3G-verkosta vapautuvia taajuuksia otetaan käyttöön 4G- ja 5G-verkoissa. 

Telia on testannut 3G-verkon sammuttamista yksittäisillä tukiasemilla alkuvuoden aikana. Sulkeminen käynnistyy Satakunnan alueella, jossa varmistetaan, että mobiilipalveluiden käyttö jatkuu häiriöttömästi, kun suurempi määrä 3G-tukiasemia poistuu yhtä aikaa käytöstä.

Vanhentunut 3G-verkko suljetaan, koska uudemmat verkot tarjoavat suuremman nopeuden ja tiedonsiirtokapasiteetin ansiosta paremman asiakaskokemuksen. 3G:ltä vapautuvat taajuudet voidaan ottaa 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön. Niissä myös turvallisuus ja energiatehokkuus on selvästi parempi kuin 2G- ja 3G-verkoissa.

Telian 4G-verkon väestöpeitto on 99,9 %, ja uusi 5G-verkkokin tavoittaa jo lähes 90 % suomalaisista.

”3G:ssä kulkee enää noin prosentti mobiilin dataliikenteestä, ja myös puheliikenne on siirtynyt vauhdilla 4G-puheeseen asiakkaiden päivitettyä puhelimiaan uudempiin malleihin. Näillä näkymin 2G-verkko jää vielä joksikin aikaa tukemaan vanhimpia puhelimia, joissa toimivat vain perinteiset mobiilipuhelut”, sanoo Telian mobiiliverkoista vastaava johtaja Timo Hietalahti.

Satakunnan jälkeen verkko suljetaan lokakuun puolivälissä Riihimäellä. Yksittäisen kaupunkialueen jälkeen 3G:n alasajo jatkuu laajemmilla alueilla vuonna 2024.

Alkuvuoden 3G-sulkemisaikataulu:

1–3/2024

  • Satakunta
  • Varsinais-Suomi pl. Turku ympäristökuntineen
  • Länsi-Uusimaa

4–6/2024

  • Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan eteläosat
  • Kanta-Häme
  • Päijät-Häme
  • Itä-Uusimaa

Ensimmäisten kvartaalien jälkeen vuorossa ovat loput Pohjanmaasta, Keski-Suomi, pohjoinen Pirkanmaa ja Ahvenanmaa. Viimeisenä verkko sammutetaan pääkaupunkiseudulla sekä Turussa ja Tampereella ympäristökuntineen.

Itä- ja Pohjois-Suomessa Telian liittymät toimivat Telian ja DNA:n yhdessä omistaman Suomen Yhteisverkko Oy:n rakentamassa ja ylläpitämässä verkossa. Yhteisverkko käynnistää 3G-verkon alasajon vuoden 2024 alussa.

Suomi on valmis 3G-ajan päättymiseen, myös 2G:n tulevaisuus tulisi ratkaista

5G-verkon rakentamisen lisäksi Telia on valmistautunut 3G-verkon sulkemiseen uudistamalla 4G-verkkoa ja rakentamalla lisää 4G-peittoa. Yritys- ja julkishallinnon asiakkaiden kanssa on käyty läpi verkkomuutoksen aikataulua ja vaikutuksia. Loput kuluttajien vanhat 3G-liittymät päivitetään loppuvuoden aikana, ja laitekampanjoilla on jo pitkään vauhditettu uudempien puhelinten käyttöönottoa.

Yli 30 vuotta käytössä ollut 2G-verkko jää vielä välittämään kaikkein vanhimpien puhelinten mobiilipuheluita ja ensimmäisen sukupolven koneyhteyksiä. Viranomaiset tekevät 2G-taajuuslupien välitarkastelun tänä vuonna. Telian näkemyksen mukaan nämä 900 ja 1800 megahertsin toimiluvat tulisi muuttaa teknologianeutraaleiksi. Samalla tulisi päättää takarajasta, jolloin 2G-verkot voidaan sulkea.

Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa ollaan sulkemassa 2G:tä vuonna 2025. Tekniikka on jo nyt vanhentunutta, ja verkkojen edellyttämät päivitykset olisivat kohtuuttoman kalliita. Epäselvyys 2G:n jatkosta hidastaa Suomen digitalisaatiota ja uuteen teknologiaan siirtymistä.

Lisätietoja: www.telia.fi/3G

Lisätietoja medialle:

Kuva: Telian 3G-verkon alasajo käynnistyy Satakunnasta

Viestintä, Telia
Puh. 02040 54000, communications-fi@telia.fi

Kuvat