Tässäkö Suomen uusi vientivaltti? Teknologia voi mullistaa jokaisen koululaisen päivät


Vaikka digitalisaatio tulee ja muuttaa koko koulumaailman, tulevaisuuden oppimisessa teknologia on silti parhaimmillaan rengin roolissa.
Rovio ja Remedy. Suomessa osataan pelibisnes. Samaan aikaan maailmalla Suomi tunnetaan koulutuksen mallimaana. Voisiko seuraava vientivaltti olla oppimispelit?
Historianopettaja Riku Alkio valaistui pelillisyyden mahdollisuuksista muutama vuosi sitten Roomassa, jossa hän vietti viikon lukiolaisten kanssa leirikoulussa. Vanhanaikaisen kirkkokierroksen sijaan ohjelmassa oli opiskelijoiden suunnittelema peli ”Amazing Race Church Edition”, joka sai lukiolaiset juoksuttamaan toisiaan tiedon perässä ympäri ikuista kaupunkia. Idean pohjalta syntyi sittemmin mobiilialusta seppo.io, jonka tavoitteena on tuoda pelillinen oppiminen kaikkien saataville.
Jokaisen opettajan kannattaisi ottaa Alkiolta oppia, sillä tulevaisuuden oppimistaidot ovat täällä jäädäkseen.
Tulevaisuuden taidot ovat tätä päivää
Perinteinen opettamisen malli on ollut: on opettaja, joka kertoo, miten asiat ovat, ja oppija, joka omaksuu. Siis perinteinen haukionkala-metodi, joka ei jätä liiemmin sijaa luovuudelle.
”Emme ole oppineet oppimaan. Perinteinen koulujärjestelmä niin Suomessa kuin maailmalla tuottaa ihmisiä, jotka ovat hyviä seuraamaan hiljaa mutta eivät pärjää aktiivisessa ja luovassa ongelmanratkaisussa ”, kertoo koulutusteknologiaan keskittyvän xEdu-startupkiihdyttämön ohjelmajohtaja Niko Lindholm.
Näitä taitoja tarvittaisiin nyt enemmän kuin koskaan. Oppitunnilla on yhä helppo piiloutua massaan, mutta työelämässä toimitaan tiimeissä nopeasti muuttuvien olosuhteiden keskellä. Enää ei pärjää, vaikka osaisi puoli kirjastoa ulkoa – tieto pitää osata laittaa käytäntöön. Avainasemassa ovat "21st century skills" - tämän vuosituhannen taidot: viestintätaidot, kriittinen ajattelu, luovuus ja tiimityöskentely. Näiden taitojen kehittäminen on kirjattu myös uuden opetussuunnitelman tavoitteeksi.
”Koulun tehtävä on taata yhteiskunnassa tarvittavat taidot kaikille. Jos niitä harjoitellaan vain vapaa-ajalla, ainoastaan etevimmät omaksuvat ne. Jos koulu ei opeta uusia taitoja, niin kuka sitten?”, sittemmin opettajan työstä Seppo-startupin toimitusjohtajaksi siirtynyt Alkio sanoo.
Teknologia on hyvä renki, pedagogiikka paras isäntä
Yksi tapa opettaa tarvittavia oppimistaitoja on pelillistäminen. Pohjimmiltaan kyse on aivokemiasta: pelin muotoon puetuista haasteista selviytyminen aktivoi dopamiinin tuotantoa, ja siitä tulee hyvä fiilis. Hyvä fiilis taas motivoi oppimaan vähän tylsemmiltäkin tuntuvia asioita. Teknologian käyttö ei ole pelillistämisessä välttämättömyys, mutta siitä on apua muun muassa silloin, kun halutaan lähteä oppimaan koulun seinien ulkopuolelle. Esimerkiksi Seppo-sovelluksella opettaja voi räätälöidä pelin, jonka puitteissa oppilaat pääsevät ratkomaan tehtäviä vaikka koulun pihalle, metsään tai kaupungille.
”Peli on ennen kaikkea pedagoginen motivointikeino. Teknologialla on oppimisessa vain välinearvo”, sanoo Alkio.
Samoilla linjoilla on myös xEdu-kiihdyttämössä koulutusteknologiayrityksiä valmentava ohjelmajohtaja Lindholm. xEdun mentorointiohjelmassa startupit kehittävät teknologioitaan yhdessä opettamisen ammattilaisen kanssa, oli kyseessä sitten oppimisanalytiikkaa, 3D-printtausta tai lisättyä ja virtuaalitodellisuutta kehittelevä kasvuyritys. Yksi ohjelman kasvateista on Alkion luotsaama Seppo.
”Valtaosa maailmalla kehitettävästä koulutusteknologiasta on roskaa. Jos ei ole kosketuspintaa koulumaailmaan ja pedagogiaan, sovelluksesta ei ole hyötyä. Ihmistieteen ja teknologian pitää kohdata, että päästään tekemään jotain merkittävää.”
Ehkä kansakoulusta tutut biologiantunnin kasviot tehdäänkin tulevaisuudessa Pokemon Go -hengessä metsässä kasveja mobiililaitteeseen keräämällä – parhaassa tapauksessa yhteistyössä kaverin kanssa. Kun oppijat oppivat toisiltaan, sosiaalinen kohtaaminen ei katoa, vaikka virtuaalisuus valtaakin alaa.
Tavoitteena vallata koko maailma
Suomalainen pedagoginen osaaminen on maailmankuulua. Siksi niin Sepon kuin xEdunkin tulevaisuudenvisio tähtää vahvasti Suomen rajojen ulkopuolelle. Seppo-sovellusta esitellään pian koulutusmessuilla Lontoossa, ja yhteistyökuvioita on viritelty myös Hollannin ja Arabiemiraattien suuntaan. xEdu taas tavoittelee koulutusteknologiavientiä muun muassa New Yorkiin, Piilaaksoon, Singaporeen ja Hong Kongiin.
Maailmanvalloituksen lisäksi tarkoituksena on vahvistaa Suomen asemaa koulutusteknologian maailmankartalla. Yhteistyössä Telian kanssa sekä Seppo että xEdu pyrkivät siihen, että Suomesta tulee edelläkävijä niin koulutusteknologian käytössä kuin kehittämisessäkin.
”Meidän tavoitteenamme on luoda pääkaupunkiseudusta maailman paras ekosysteemi koulutusteknologian kehittämiselle. Väitän, että viiden vuoden päästä olemme tässä maailman parhaita”, Lindholm sanoo.
Ehkä Piilaakson pamput pian juoksevat ympäri Helsinkiä tutustumassa koulutusteknologian maamerkkeihin ”Amazing Race Finland Editionin” tahtiin.
Juttuun on haastateltu myös tietokirjailija Sonja Ängeslevää.
---
Suomen johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestettiin Messukeskuksessa 27.-28.1.2017