3G-verkko on siirtymässä historiaan

Hyvin palvellut 3G-verkkomme poistuu käytöstä vuosien 2023-24 aikana. Tältä sivulta löydät tietoa muutoksen syistä ja siitä, mitä uusia tuulia se tuo tullessaan.

Paremmat verkot tulevaisuuden palveluille

Olemme päättäneet aikataulusta, jolla 3G-verkkomme poistuu käytöstä. Aloitimme 3G-verkon sulkemisen syksyllä 2023, ja varsinainen sulkeminen käynnistyi heti vuoden 2024 alussa. Vuoden 2024 käynnistyessä emme siis enää takaa tähän asti tutuksi tullutta 3G-palvelutasoa.

Kehitämme verkkojamme tulevaisuuden palveluita varten uudemman teknologian varassa. 3G:n siirtyessä historiaan taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle ja muille uusille tekniikoille. 

Nyt rakennamme laajasti 5G-verkkoa ympäri Suomen. Wifi-puhelut ja 4G-puhe eli VoLTE on tuotu verkkoon ja esineiden internetiä (IoT) palvelevat tekniikat kuten LTE-M ja Narrowband IoT kattavat jo koko Suomen.

Nämä asiat kannattaa tarkistaa

Valmistaudu tulevaan – tarkista nämä asiat ja tee mahdolliset päivitykset hyvissä ajoin.

SIM-kortti

Jos SIM-korttisi on hankittu vuonna 2010 tai sen jälkeen, se toimii myös 4G- ja 5G-verkoissa. Voit tarkistaa SIM-kortin iän helposti korttiin painetusta numerosarjasta. Kortin ensimmäinen ja toinen numero muodostavat vuosiluvun, eli luvun tulisi olla 10 tai suurempi. Vaihtoehtoisesti voit tarkistaa SIM-kortin iän myös liittymätiedoistasi Minun Teliasta. Minun Telian liittymätiedoissa näkyvän aktiivisen SIM-kortin numerosarjan 8 ja 9. numero muodostavat vuosiluvun, joka kertoo SIM-kortin iän.

Tätä vanhempi SIM-kortti kannattaa vaihtaa uuteen, koska muuten liittymä toimii jatkossa vain 2G-verkossa, riippumatta siitä mikä liittymä kortille on tilattu.

Liittymä

Vanha 3G-liittymä kannattaa päivittää nopeampaan 4G- tai 5G-liittymään helposti kirjautumalla Minun Teliaan. Nopeampi verkko takaa paremman äänenlaadun sekä sujuvamman surffailun. Jos käytät 4G-kykyistä puhelinta, liittymänkin olisi hyvä tukea 4G:tä, jotta saat laitteestasi kaiken hyödyn irti. 

Jos jätät vanhan liittymäsi päivittämättä ennen vuoden 2023 loppua, tukee se enää vain 2G-verkkoa, jonka myötä tiedonsiirtonopeus laskee merkittävästi​. Muistathan, että 5G-verkkoa käyttääksesi tarvitset myös 5G-liittymän.

Laite

Voit tarkistaa laitteesi asetuksista, mitä mobiiliverkkoja se tukee. 3G-verkkojen sulkemisen myötä on hyvä varmistaa, että puhelimeen tai tablettiin ei ole määritetty pakotettua 2G- tai 3G -verkkoa. Voit tarkistaa tämän oman laitteesi verkkoasetuksista. Jatkossa laitteessa on hyvä olla valittuna automaattinen 4G- tai 5G-valinta. Jos löydät tuettujen verkkojen listalta 2G:n ja 3G:n, mutta et 4G:tä tai 5G:tä, kannattaa harkita laitteen vaihtamista uuteen. 3G-verkon poistuttua tällainen laite toimii vain 2G-verkossa. Uudet laitteet ovat pullollaan tuoreita ominaisuuksia, jolloin ne mahdollistavat sovellusten sujuvan käytön, sukkelan surffailun ja monet muut asiat.

Jos olet ostanut puhelimen meiltä vuonna 2020 tai myöhemmin, laitteella on myös tuki 4G-puheelle ja Wifi-puheluille.

Valmistaudu uuteen aikakauteen

3G:stä luovutaan myös maailmalla

Koska 3G-verkkoja suljetaan muuallakin maailmalla, vanhalla puhelimella reissuun lähtijä voi törmätä yllättäviin ongelmiin.

3G:stä luovutaan myös maailmalla

Koska 3G-verkkoja suljetaan muuallakin maailmalla, vanhalla puhelimella reissuun lähtijä voi törmätä yllättäviin ongelmiin.

Usein kysyttyä 3G-verkon sulkemisesta

Mietityttääkö 3G-verkon sulkemisessa jokin? Kokosimme tähän kysymyksiä ja vastauksia aiheesta.

Miksi vanhoja verkkoja suljetaan?

Tarjoamme palveluita jo neljän eri sukupolven mobiiliverkoissa: 2G eli gsm, 3G, 4G ja 5G. Uudempien verkkojen kapasiteetti ja ominaisuudet vastaavat paremmin vauhdilla kasvavaan käyttöön. Uudet verkot ovat myös turvallisempia ja energiatehokkaampia kuin 2G ja 3G. Neljän sukupolven verkkojen ylläpitäminen on myös investointien ja kustannusten kannalta yhä raskaampaa.

Miksei 3G-verkon sulkemista tehdä nopeammin?

Olemme halunneet ennen 3G:n sulkemista varmistaa 4G-verkkoa päivittämällä ja laajentamalla, että sen peitto on vähintään suljettavan 3G-verkon tasolla.

Suomessa on siirrytty varhain mobiilipalveluihin, ja asiakkaillamme on vielä suhteellisen paljon vanhaa tekniikkaa käytössä. Olemme antaneet aikaa uuteen tekniikkaan siirtymiselle ja laitteiden päivittämiselle. jotta asiakkaamme pysyvät muutoksessa mukana.

Miksi 3G-verkko suljetaan 2G-verkon sijaan?

2G-, 3G- ja 4G-verkkojemme väestöpeitto on käytännössä samalla tasolla, yli 99,9 % suomalaisista. 2G- ja 3G-verkot palvelevat ennen kaikkea puheluita, kun taas nettipalvelut ovat siirtyneet 4G- ja 5G-verkkoon. Päätökseen vaikuttivat monet asiat, kuten verkkojen ylläpidon kustannukset ja investointitarpeet sekä esimerkiksi gsm-verkossa olevien M2M-laitteiden määrä. Asiakasnäkökulmasta siirtymä pois 3G-verkosta on kätevin ratkaisu.

Milloin ja missä Telia aloittaa 3G:n sulkemisen?

3G:n sulkeminen on juuri käynnistynyt Satakunnassa Ulvilan, Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen alueella. jossa varmistetaan, että mobiilipalveluiden käyttö jatkuu häiriöttömästi, kun suurempi määrä 3G-tukiasemia poistetaan yhtä aikaa käytöstä.

Seuraavaksi 3G ajetaan alas Riihimäellä lokakuun puolivälissä.

Vuonna 2024 sulkeminen jatkuu seuraavasti:

1–3/2024

  • Satakunta
  • Varsinais-Suomi pl. Turku ympäristökuntineen
  • Länsi-Uusimaa

4–6/2024

  • Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan eteläosat
  • Kanta-Häme
  • Päijät-Häme
  • Itä-Uusimaa
Suljetaanko 3G myös Suomen Yhteisverkon alueella?

Kyllä, Suomen Yhteisverkko aloittaa 3G-verkon sulkemisen vuoden 2024 alussa. Lue aikataulusta tarkemmin lehdistötiedotteesta

Mitä muutos tarkoittaa kuluttaja-asiakkaan kannalta?

Verkon sulkemisen jälkeen 3G-puhelinten puhelut toimivat 2G-verkossa. Aktiiviset netin käyttäjät ovat jo siirtyneet 4G-ja 5G-verkkoon, koska 3G on nykypäivän netin käytön kannalta jo varsin hidas. Viestitämme kuluttaja-asiakkaille heillä vielä käytössä olevien 3G-liittymien päivittämisestä uudempiin syksyn aikana.

Miksi puhelin ja liittymä kannattaa päivittää ajan tasalle?

Huomaat, että nettiyhteytesi toiminta nopeutuu, kun sekä laite että liittymä toimivat 4G- ja 5G- verkoissa. Nopeammissa verkoissa myös äänenlaatu on kirkkaampi ja selkeämpi.

Uusissa laitteissa on käytössä uusinta teknologiaa ja ominaisuuksia sujuvoittamassa käyttöä. Ne tekevät muun muassa sovellusten käytöstä ja digitaalisesta asioinnista helpompaa.

Puhelimen päivittäminen on ajankohtaista myös esimerkiksi silloin, kun huomaat akunkeston huonontuneen.

 

Miten käytän jatkossa puhelintani, jos alueellani ei toimi 4G ja 3G toimii heikosti?

Meillä on käynnissä laaja matkapuhelinverkon modernisointiohjelma, jolla uudistamme 4G-verkkoa ja laajennamme sen peittoaluetta ja kapasiteettia. Tavoitteenamme on, että 4G-verkosta tulee tämän päivän 3G-verkkoa kattavampi. Myös 2G-verkossa voi vielä jonkin aikaa soittaa matkapuheluita, kun 3G suljetaan.

Uskallanko vielä ostaa 4G-puhelimen, vai pitääkö hankkia 5G-puhelin?

5G-puhelimet edustavat valmistajien viimeisimpiä malleja, ja ne tarjoavat parasta palvelua myös 4G-verkossa. Vaikka 5G:tä rakennetaan vauhdilla, on 4G-verkko vielä vuosien ajan mobiilin perusverkko..

Minulla on 4G-kykyinen laite, mutta vanha liittymä. Miksi päivittäisin liittymäni?

Et saa laitteesta kaikkea hyötyä irti, jos liittymäsi ei tue 4G:tä. Hitaammissa verkoissa esimerkiksi nettiyhteyden lataus- ja lähetysnopeudet ovat pienempiä, kuin mihin laite parhaimmillaan pystyisi. Lisäksi 4G-verkossa äänenlaatu on kirkkaampi ja selkeämpi, kuin hitaammissa verkoissa.

Käytän puhelinta vain puheluihin ja tekstiviesteihin. Miksi hankkisin 4G-puhelimen 2G-luurin sijaan?

4G-puheen myötä puheen äänenlaatu on parempi kuin 2G:ssä. Nykypuhelimissa käytettävissä on myös paljon tärkeitä sovelluksia, kuten 112-hätäpalvelu. Vanhimpien puhelinten päivitettävyys ja turvallisuusominaisuudet eivät välttämättä ole nykylaitteiden tasolla.

Minulla on riistakamerassa, valvontajärjestelmässä, sähkömittarissa, hälytysjärjestelmässä tai muussa laitteessa 3G-sim. Toimiiko laite jatkossakin vai pitääkö se vaihtaa uuteen?

Tyypillisesti 3G-laitteet toimivat myös 2G-verkossa. Tarkista että 2G-verkon tiedonsiirtonopeus riittää laitteesi käyttötarpeeseen ja päivitä laite sekä liittymä tarvittaessa 4G- tai 5G:hen.

Onko Telia sulkenut 3G-verkon muissa maissa? Miten 3G:n käyttö jatkuu matkoilla, kun verkko suljetaan Suomessa?

Telia on sulkenut 3G-verkon Norjassa, Tanskassa ja Liettuassa, ja Ruotsi ja Viro sulkevat verkon tänä vuonna. 

Eurooppalaiset operaattorit ovat sulkeneet tai ilmoittaneet 3G-verkon sulkemisesta jo yli 15 maassa. Tästä syystä vanha puhelin ja 3G-liittymä eivät välttämättä enää toimi matkustellessa. Joissain maissa on päätetty luopua 3G-verkon lisäksi myös 2G-verkosta ja keskittyä 4G- ja 5G-verkkoihin. Näissä maissa tarvitset puheluiden soittamiseen Telia 4G-puhe -palvelun liittymääsi ja 4G-puhetta eli VoLTEa ulkomailla tukevan puhelimen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 2G ja 3G on jo suljettu.

Miten saan 4G-puhelut käyttööni?

4G- eli VoLTE-puheluita varten tarvitset 4G- tai 5G-puhelimen ja -liittymän. Lisäksi puhelimen asetuksista pitää tarkistaa, että 4G-puhelut on otettu käyttöön. Katso tarkemmat oheet täältä

Mitä muutos tarkoittaa yritysasiakkaan kannalta?

3G-puhelinten puheominaisuus ja tiedonsiirto toimivat 3G-verkon sulkemisen jälkeen 2G-verkossa, mutta puheenlaatu ja tiedonsiirtonopeudet ovat merkittävästi heikommat kuin 4G- ja 5G-verkossa. Käytännössä useat tiedonsiirtosovellukset eivät toimi 2G.n tiedonsiirtonopeudella. Suosittelemme, että asiakkaat päivittävät puhelimen ja liittymän joko 4G- tai 5G:hen.

Minulla on edelleen vain 3G-verkossa toimiva laite. Miten päivitän palveluni ajan tasalle?

Vanhimmat laitteet käyttävät yleensä 2G- ja 3G-verkkoa. 2G-verkko jää vielä joksikin aikaa käyttöön, mutta pelkästään 3G-verkossa toimivat ja enemmän dataa siirtävät laitteet pitää päivittää 4G- tai 5G-aikaan. 2G-verkon datanopeus ei riitä nykyaikaisiin nettipalveluihin.

Sinun kannattaa kysyä uusia laitteita Telia Kaupasta ja tarkistaa samalla liittymän tilanne. Viestitämme kuluttaja-asiakkaille 3G-liittymien päivittämisestä uudempiin syksyn aikana, ja yritysasiakkaiden kanssa olemme valmistautuneet verkon sulkemiseen jo hyvissä ajoin ennen 3G:n alasajoa.

Vanhan teknologian poistuminen on osa verkkojen normaalia kehittämistä, ja suuri osa asiakkaistamme on jo hankkinut nykyaikaisen puhelimen ja päivittänyt liittymänsä. Uusien laitteiden hankkiminen on asiakkaan vastuulla, eikä Telia korvaa verkon sulkemisesta aiheutuvia kustannuksia.

Telia Yhteisö

Seuraa keskustelua 3G-verkon sulkemisesta Yhteisössä.

Yhteisöön