3G-verkko on siirtymässä historiaan

Hyvin palvellut 3G-verkkomme poistuu käytöstä vuoden 2023 aikana. Tältä sivulta löydät tietoa muutoksen syistä ja siitä, mitä uusia tuulia se tuo tullessaan.

Paremmat verkot tulevaisuuden palveluille

Olemme päättäneet aikataulusta, jolla 3G-verkkomme poistuu käytöstä. Aloitamme 3G-verkon sulkemisen syksyllä 2023 myöhemmin ilmoitettavilla piloteilla, ja varsinainen sulkeminen käynnistyy heti vuoden 2024 alussa. Vuoden 2024 käynnistyessä emme siis enää takaa tähän asti tutuksi tullutta 3G-palvelutasoa.

Kehitämme verkkojamme tulevaisuuden palveluita varten uudemman teknologian varassa,. 3G:n siirtyessä historiaan taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle ja muille uusille tekniikoille. 

Nyt rakennamme laajasti 5G-verkkoa ympäri Suomen. Wifi-puhelut ja 4G-puhe eli VoLTE on tuotu verkkoon ja esineiden internetiä palvelevat tekniikat kuten LTE-M ja Narrowband IoT kattavat jo koko Suomen.

Nämä asiat kannattaa tarkistaa

Oletko epävarma siitä, tukevatko puhelimesi ja liittymäsi 4G- tai 5G-yhteyttä? Ei hätää, saat sen selville tarkistamalla pari asiaa.

Valmistaudu uuteen aikakauteen

3G:stä luovutaan myös maailmalla

Koska 3G-verkkoja suljetaan muuallakin maailmalla, vanhalla puhelimella reissuun lähtijä voi törmätä yllättäviin ongelmiin.

3G:stä luovutaan myös maailmalla

Koska 3G-verkkoja suljetaan muuallakin maailmalla, vanhalla puhelimella reissuun lähtijä voi törmätä yllättäviin ongelmiin.

Usein kysyttyä 3G-verkon sulkemisesta

Mietityttääkö 3G-verkon sulkemisessa jokin? Kokosimme tähän kysymyksiä ja vastauksia aiheesta.

Miksi vanhoja verkkoja suljetaan?

Tarjoamme palveluita jo neljän eri sukupolven mobiiliverkoissa: 2G eli gsm, 3G, 4G ja 5G. Uudemmat verkot vastaavat paremmin kasvavaan käyttöön niin kapasiteetin kuin verkon ominaisuuksienkin puolesta. Samaan aikaan kaikkien verkkojen ylläpito on kuitenkin investointien ja kustannusten kannalta yhä raskaampaa.

Miksei 3G-verkon sulkemista tehdä nopeammin?

Suomessa on siirrytty varhain mobiilipalveluihin. Sen vuoksi asiakkaillamme on vielä suhteellisen paljon vanhaa tekniikkaa käytössä, joten haluamme varmistaa, että he pysyvät tulevissa muutoksissa mukana. Ensimmäisen sukupolven koneliittymät ovat yksi merkittävä ryhmä, joita on vielä paljon gsm-verkossa. Näiden palveluiden uudistuminen osana vauhdilla kasvavaa esineiden internetiä on huomioitava muutosten yhteydessä.

Miksi 3G-verkko suljetaan 2G-verkon sijaan?

2G-, 3G- ja 4G-verkkojemme väestöpeitto on käytännössä samalla tasolla, yli 99,9 % suomalaisista. 2G- ja 3G-verkot palvelevat ennen kaikkea puheluita, kun taas nettipalvelut ovat siirtyneet 4G-verkkoon. Päätökseen vaikuttivat monet asiat, kuten verkkojen ylläpidon kustannukset ja investointitarpeet sekä esimerkiksi gsm-verkossa olevien M2M-laitteiden määrä. Asiakasnäkökulmasta siirtymä pois 3G-verkosta on kätevin ratkaisu.

Suljetaanko 3G myös Suomen Yhteisverkon alueella?

Kyllä, Suomen Yhteisverkko aloittaa 3G-verkon sulkemisen vuoden 2024 alussa.

Mitä muutos tarkoittaa kuluttaja-asiakkaan kannalta?

3G-puhelinten puheominaisuus toimii 3G-verkon sulkemisen jälkeen 2G-verkossa. Nykypäivän netin käytön kannalta 3G on joka tapauksessa jo varsin hidas 4G:n rinnalla ja valtaosa aktiivisista et netin käyttäjistä on jo käytännössä siirtynyt 4G:hen.

Miksi puhelin ja liittymä kannattaa päivittää ajan tasalle?

Puhelimen päivittäminen on ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun huomaat akunkeston huonontuneen. Uusissa laitteissa on myös käytössä uusinta teknologiaa ja ominaisuuksia sujuvoittamassa käyttöä. Ne tekevät muun muassa sovellusten käytöstä ja digitaalisesta asioinnista helpompaa.

Nettiyhteyden toiminta nopeutuu, kun sekä laite että liittymä pystyvät hyödyntämään 4G- ja 5G- verkkoja. Nopeammissa verkoissa myös äänenlaatu on kirkkaampi ja selkeämpi.

Miten käytän jatkossa puhelintani, jos alueellani ei toimi 4G ja 3G toimii heikosti?

Meillä on käynnissä laaja matkapuhelinverkon modernisointiohjelma, joka vahvistaa 4G-verkon peittoaluetta ja kapasiteettia. Ennen 3G-verkon sulkemista 4G-verkosta tulee tämän päivän 3G-verkkoa kattavampi.

Uskallanko vielä ostaa 4G-puhelimen, vai pitääkö hankkia 5G-puhelin?

Vaikka 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla, 4G-verkko tulee olemaan perusverkko vielä vuosiksi eteenpäin. 5G-puhelimet kuitenkin edustavat valmistajien viimeisimpiä malleja tarjoten parasta palvelua myös 4G-verkossa.

Minulla on 4G-kykyinen laite, mutta vanha liittymä. Miksi päivittäisin liittymäni?

Et saa laitteesta kaikkea hyötyä irti, jos liittymäsi ei tue 4G:tä. Hitaammissa verkoissa esimerkiksi nettiyhteyden lataus- ja lähetysnopeudet ovat pienempiä, kuin mihin laite parhaimmillaan pystyisi. Lisäksi 4G-verkossa äänenlaatu on kirkkaampi ja selkeämpi, kuin hitaammissa verkoissa.

Käytän puhelinta vain puheluihin ja tekstiviesteihin. Miksi hankkisin 4G-puhelimen 2G-luurin sijaan?

4G-puheen myötä puheen äänenlaatu on parempi kuin 2G:ssä. Nykypuhelimissa käytettävissä on myös paljon tärkeitä sovelluksia, kuten 112-hätäpalvelu ja Koronavilkku.

Minulla on riistakamerassa, valvontajärjestelmässä, sähkömittarissa, hälytysjärjestelmässä tai muussa laitteessa 3G-sim. Toimiiko laite jatkossakin vai pitääkö se vaihtaa uuteen?

Tyypillisesti 3G-laitteet toimivat myös 2G-verkossa. Tarkista että 2G-verkon tiedonsiirtonopeus riittää laitteesi käyttötarpeeseen ja päivitä laite sekä liittymä tarvittaessa 4G- tai 5G:hen.

Onko Telia sulkenut 3G-verkon muissa maissa? Miten 3G:n käyttö jatkuu matkoilla, kun verkko suljetaan Suomessa?

Norjassa ja Tanskassa Telia on jo sulkenut 3G-verkon. Liettuassa 3G:stä ollaan luopumassa vuoden 2022 loppuun mennessä. Ruotsi ja Viro sulkevat 3G-verkkonsa vuonna 2023.

Verkkoja suljetaan monin paikoin myös muualla maailmassa, joten 3G-puhelimen kanssa matkustaessa ei enää voi olla varma aikaisemman kaltaisesta palvelutasosta. 3G-verkon sulkeminen Suomessa ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö liittymä enää toimisi maailmalla roaming-kumppaneidemme vielä käytössä olevissa 3G-verkoissa.

Joissain maissa operaattorit ovat päättäneet luopua 3G-verkon lisäksi myös 2G-verkosta ja keskittyä 4G- ja 5G- verkkojen kehittämiseen. Tällaisissa tapauksissa puheluiden soittaminen vaatii liittymältä Telia 4G-puhe -palvelun sekä VoLTE roamingia tukevan laitteen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa operaattorit AT&T ja Verizon Wireless ovat jo nyt tällaisia ja T-Mobile sulkee 3G-verkkonsa 1.7.2022 mennessä.

 

Mitä muutos tarkoittaa yritysasiakkaan kannalta?

3G-puhelinten puheominaisuus ja tiedonsiirto toimivat 3G-verkon sulkemisen jälkeen 2G-verkossa, mutta puheenlaatu ja tiedonsiirtonopeudet ovat merkittävästi heikommat kuin 4G- ja 5G-verkossa. Käytännössä useat tiedonsiirtosovellukset eivät toimi 2G.n tiedonsiirtonopeudella. Telia suosittelee asiakasta päivittämään puhelimen ja liittymän joko 4G- tai 5G:hen.