3G-verkko on siirtymässä historiaan
Hyvin palvellut 3G-verkkomme poistuu käytöstä vuoden 2023 aikana. Tältä sivulta löydät tietoa muutoksen syistä ja siitä, mitä uusia tuulia se tuo tullessaan.
Paremmat verkot tulevaisuuden palveluille
Olemme päättäneet aikataulusta, jolla 3G-verkkomme poistuu käytöstä. Aloitamme 3G-verkon sulkemisen syksyllä 2023 myöhemmin ilmoitettavilla piloteilla, ja varsinainen sulkeminen käynnistyy heti vuoden 2024 alussa. Vuoden 2024 käynnistyessä emme siis enää takaa tähän asti tutuksi tullutta 3G-palvelutasoa.
Kehitämme verkkojamme tulevaisuuden palveluita varten uudemman teknologian varassa,. 3G:n siirtyessä historiaan taajuuksia ja investointeja vapautuu 5G:lle ja muille uusille tekniikoille.
Nyt rakennamme laajasti 5G-verkkoa ympäri Suomen. Wifi-puhelut ja 4G-puhe eli VoLTE on tuotu verkkoon ja esineiden internetiä palvelevat tekniikat kuten LTE-M ja Narrowband IoT kattavat jo koko Suomen.
Nämä asiat kannattaa tarkistaa
Oletko epävarma siitä, tukevatko puhelimesi ja liittymäsi 4G- tai 5G-yhteyttä? Ei hätää, saat sen selville tarkistamalla pari asiaa.
Sim-kortti
Jos sim-korttisi on hankittu vuonna 2010 tai sen jälkeen, se toimii myös 4G- ja 5G-verkoissa. Voit tarkistaa sim-kortin iän helposti korttiin painetusta numerosarjasta. Kortin ensimmäinen ja toinen numero muodostavat vuosiluvun, eli luvun tulisi olla 10 tai suurempi. Vaihtoehtoisesti voit tarkistaa sim-kortin iän myös liittymätiedoistasi Minun Teliasta. Minun Telian liittymätiedoissa näkyvän aktiivisen sim-kortin numerosarjan 8 ja 9. numero muodostavat vuosiluvun, joka kertoo sim-kortin iän.
Tätä vanhempi sim-kortti kannattaa vaihtaa uuteen, koska muuten liittymä toimii jatkossa vain 2G-verkossa, riippumatta siitä mikä liittymä kortille on tilattu.
Muistathan, että 5G-verkkoa käyttääksesi tarvitset myös 5G-liittymän.
Puhelin
Voit tarkistaa puhelimesi asetuksista, mitä mobiiliverkkoja puhelimesi tukee. Jos löydät tuettujen verkkojen listalta 2G:n ja 3G:n, mutta et 4G:tä tai 5G:tä, kannattaa harkita puhelimen vaihtamista uuteen. 3G-verkon poistuttua tällainen puhelin nimittäin toimii vain 2G-verkossa.
Jos olet ostanut puhelimen meiltä vuonna 2020 tai myöhemmin, laitteella on myös tuki 4G-puheelle ja Wifi-puheluille.
Valmistaudu uuteen aikakauteen

Vaihda 3G-sim-kortti uuteen
Varmista sim-korttisi toimivuus ennen vuoden 2023 loppua ja vaihda 3G-sim-korttisi uuteen. Nykypäiväinen sim-kortti mahdollistaa nopeat yhteydet, paremman puhelujen laadun ja se tukee mobiilivarmennetta. Tutustu ohjeisiin ja päivitä sim-korttisi uuden verkkoteknologian ajalle.

Päivitä vanha 3G-liittymä uudempaan
Vanha 3G-liittymä kannattaa päivittää nopeampaan 4G- tai 5G-liittymään helposti kirjautumalla Minun Teliaan. Nopeampi verkko takaa paremman äänenlaadun sekä sujuvamman surffailun. Jos käytät 4G-kykyistä puhelinta, liittymänkin olisi hyvä tukea 4G:tä, jotta saat laitteestasi kaiken riemun irti.

Onko aika päivittää puhelin?
Veteleekö nykyisen luurisi akku viimeisiään tai eikö siinä ole 4G- tai 5G-tukea? Uudet puhelimet ovat pullollaan tuoreita ominaisuuksia, jolloin ne mahdollistavat sovellusten sujuvan käytön, sukkelan surffailun ja monet muut asiat.
Usein kysyttyä 3G-verkon sulkemisesta
Mietityttääkö 3G-verkon sulkemisessa jokin? Kokosimme tähän kysymyksiä ja vastauksia aiheesta.
Tarjoamme palveluita jo neljän eri sukupolven mobiiliverkoissa: 2G eli gsm, 3G, 4G ja 5G. Uudemmat verkot vastaavat paremmin kasvavaan käyttöön niin kapasiteetin kuin verkon ominaisuuksienkin puolesta. Samaan aikaan kaikkien verkkojen ylläpito on kuitenkin investointien ja kustannusten kannalta yhä raskaampaa.
Suomessa on siirrytty varhain mobiilipalveluihin. Sen vuoksi asiakkaillamme on vielä suhteellisen paljon vanhaa tekniikkaa käytössä, joten haluamme varmistaa, että he pysyvät tulevissa muutoksissa mukana. Ensimmäisen sukupolven koneliittymät ovat yksi merkittävä ryhmä, joita on vielä paljon gsm-verkossa. Näiden palveluiden uudistuminen osana vauhdilla kasvavaa esineiden internetiä on huomioitava muutosten yhteydessä.
2G-, 3G- ja 4G-verkkojemme väestöpeitto on käytännössä samalla tasolla, yli 99,9 % suomalaisista. 2G- ja 3G-verkot palvelevat ennen kaikkea puheluita, kun taas nettipalvelut ovat siirtyneet 4G-verkkoon. Päätökseen vaikuttivat monet asiat, kuten verkkojen ylläpidon kustannukset ja investointitarpeet sekä esimerkiksi gsm-verkossa olevien M2M-laitteiden määrä. Asiakasnäkökulmasta siirtymä pois 3G-verkosta on kätevin ratkaisu.
Kyllä, Suomen Yhteisverkko aloittaa 3G-verkon sulkemisen vuoden 2024 alussa.
3G-puhelinten puheominaisuus toimii 3G-verkon sulkemisen jälkeen 2G-verkossa. Nykypäivän netin käytön kannalta 3G on joka tapauksessa jo varsin hidas 4G:n rinnalla ja valtaosa aktiivisista et netin käyttäjistä on jo käytännössä siirtynyt 4G:hen.
Puhelimen päivittäminen on ajankohtaista esimerkiksi silloin, kun huomaat akunkeston huonontuneen. Uusissa laitteissa on myös käytössä uusinta teknologiaa ja ominaisuuksia sujuvoittamassa käyttöä. Ne tekevät muun muassa sovellusten käytöstä ja digitaalisesta asioinnista helpompaa.
Nettiyhteyden toiminta nopeutuu, kun sekä laite että liittymä pystyvät hyödyntämään 4G- ja 5G- verkkoja. Nopeammissa verkoissa myös äänenlaatu on kirkkaampi ja selkeämpi.
Meillä on käynnissä laaja matkapuhelinverkon modernisointiohjelma, joka vahvistaa 4G-verkon peittoaluetta ja kapasiteettia. Ennen 3G-verkon sulkemista 4G-verkosta tulee tämän päivän 3G-verkkoa kattavampi.
Vaikka 5G-verkkoa rakennetaan vauhdilla, 4G-verkko tulee olemaan perusverkko vielä vuosiksi eteenpäin. 5G-puhelimet kuitenkin edustavat valmistajien viimeisimpiä malleja tarjoten parasta palvelua myös 4G-verkossa.
Et saa laitteesta kaikkea hyötyä irti, jos liittymäsi ei tue 4G:tä. Hitaammissa verkoissa esimerkiksi nettiyhteyden lataus- ja lähetysnopeudet ovat pienempiä, kuin mihin laite parhaimmillaan pystyisi. Lisäksi 4G-verkossa äänenlaatu on kirkkaampi ja selkeämpi, kuin hitaammissa verkoissa.
4G-puheen myötä puheen äänenlaatu on parempi kuin 2G:ssä. Nykypuhelimissa käytettävissä on myös paljon tärkeitä sovelluksia, kuten 112-hätäpalvelu ja Koronavilkku.
Tyypillisesti 3G-laitteet toimivat myös 2G-verkossa. Tarkista että 2G-verkon tiedonsiirtonopeus riittää laitteesi käyttötarpeeseen ja päivitä laite sekä liittymä tarvittaessa 4G- tai 5G:hen.
Norjassa ja Tanskassa Telia on jo sulkenut 3G-verkon. Liettuassa 3G:stä ollaan luopumassa vuoden 2022 loppuun mennessä. Ruotsi ja Viro sulkevat 3G-verkkonsa vuonna 2023.
Verkkoja suljetaan monin paikoin myös muualla maailmassa, joten 3G-puhelimen kanssa matkustaessa ei enää voi olla varma aikaisemman kaltaisesta palvelutasosta. 3G-verkon sulkeminen Suomessa ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö liittymä enää toimisi maailmalla roaming-kumppaneidemme vielä käytössä olevissa 3G-verkoissa.
Joissain maissa operaattorit ovat päättäneet luopua 3G-verkon lisäksi myös 2G-verkosta ja keskittyä 4G- ja 5G- verkkojen kehittämiseen. Tällaisissa tapauksissa puheluiden soittaminen vaatii liittymältä Telia 4G-puhe -palvelun sekä VoLTE roamingia tukevan laitteen. Esimerkiksi Yhdysvalloissa operaattorit AT&T ja Verizon Wireless ovat jo nyt tällaisia ja T-Mobile sulkee 3G-verkkonsa 1.7.2022 mennessä.
3G-puhelinten puheominaisuus ja tiedonsiirto toimivat 3G-verkon sulkemisen jälkeen 2G-verkossa, mutta puheenlaatu ja tiedonsiirtonopeudet ovat merkittävästi heikommat kuin 4G- ja 5G-verkossa. Käytännössä useat tiedonsiirtosovellukset eivät toimi 2G.n tiedonsiirtonopeudella. Telia suosittelee asiakasta päivittämään puhelimen ja liittymän joko 4G- tai 5G:hen.
Yhteisö
Seuraa keskustelua 3G-verkon sulkemisesta Yhteisössä.