Lähdössä lomalle? Katso ohje Poissaolo- ja lomatiedotteen tekemiseen. Katso ohje
Hyvä kuuluvuus
NB-IoT mahdollistaa heikomman peittoalueen tilojen mittaamisen ja seurannan ilman erillistä tukiasemaa.
Akun kestävyys
NB-IoT kuluttaa vähän virtaa. Parhaimmillaan laitteiden paristot voivat kestää jopa 10 vuotta riippuen käytöstä.
Minimaalisesti häiriöitä
NB-IoT toimii lisensoidulla taajuudella, jossa muiden teknologioiden häiriöt ovat minimaaliset.

Mikä on NB-IoT?
Narrowband IoT (NB-IoT) on globaali verkkoteknologia, jonka avulla saat kytkettyä suuren määrän laitteita verkkoon edullisesti ja luotettavasti. Laitteiden lähettämän datan avulla pääset reaaliajassa seuraamaan toiminta- ja tuotantoprosessia tai luomaan jopa kokonaan uutta liiketoimintaa.
Lisensoitu ja standartoitu NB-IoT on suunniteltu toimimaan häiriöttömästi verkon yli myös silloin, kun laitteiden ja datan määrä kasvaa. NB-IoT mahdollistaa operaattoreiden ja laitteiden yhteensopivuuden maailmanlaajuisesti. Olet vapaa valitsemaan mitä NB-IoT laitteita ja yhteyksiä käytät, kun liiketoiminnan tarpeenne muuttuvat tai kasvavat. Teknologia on standardoitu 3GPP:n toimesta.
Voit aloittaa NB-IoT -ratkaisujen testaamisen ja kehittämisen aloituspakettimme avulla tai ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme, jotka kertovat mielellään lisää.
Ota palvelu käyttöön
Mihin Narrowband IoT soveltuu?
Älykäs mittaus (sähkö, kaasu ja vesi)
Kiinteistönhallinta ja teollisuuslaitteet
Varas- ja palohälyttimet
Henkilökohtaista terveyttä mittaavat laitteet
Henkilöiden, eläinten tai esineiden seuranta
Älykäs kaupunki-infrastruktuuri (mm. katulamput tai jäteastiat)
Käyttökohteita maailmaltaLampaiden liikkeiden seurantaa Norjassa, tulvavahinkojen ennaltaehkäisemistä Yhdysvalloissa ja älypyöräilyä Kiinassa. Mitä uutta liiketoimintaa, kustannussäästöjä ja parannuksia NB-IoT on mahdollistanut maailmalla?
|
Lue lisää Narrowband IoT:sta
NB-IoT
NB-IoT:stä käytetään myös nimiä NarrowBand IoT ja LTE cat NB1. Se on yksi 3GPP:n luomista 4G-mobiilistandardeista. Sitä käytetään sellaisten pienten datamäärien siirtoon, joiden kaksisuuntainen siirtonopeus on enintään 250 kbps. Se on optimaalinen sensoreiden tuottamalle mittausdatalle.
NB-IoT mahdollistaa entistä laajemman laitekirjon kytkemisen verkkoon sekä laitteiden ja palvelujen yhdistämisen mobiilitietoliikenteessä. Standardoimiseen ovat osallistuneet maailman suurimmat tietoliikenneyritykset, kuten Ericsson, Huawei, Intel, Nokia ja Telia. Standardi valmistui keväällä 2016.
Perinteiseen mobiiliteknologiaan verrattuna NB-IoT:n merkittävin hyöty on energiatehokkuus. Yhteys on lepotilassa, kun sitä ei käytetä. Tämä mahdollistaa sellaisten pienten laitteiden käytön, joiden akku kestää pitkään. NB-IoT:n tietoturvataso on korkea, siinä hyödynnetään samaa teknologiaa kuin 4G-mobiililiikenteessä.
LTE M
LTE M, josta käytetään myös nimeä LTE cat M tai eMTC, on toinen 3GPP:n vahvistamista uusista LPWAN-standardeista. Sen ero NB-IOT:hen on suurempi datansiirtokyky (kaksisuuntainen siirtonopeus max. 1Mbps) sekä tuki mobiliteetille eli liikkuvien laitteiden seurantaan.
LTE M- ja NB-IoT-standardeja kutsutaan myös yhteisesti yleisnimellä MobileIOT.
LPWAN
LPWAN tai LP-WAN on yleiskäsite, joka tulee sanoista Low Power Wide Area Network. LPWAN-teknologiat ovat uuden sukupolven mobiiliteknologioita, jotka kattavat harvalla tukiasemaverkostolla laajoja alueita, jopa kymmenien kilometrien päähän tukiasemasta.
LPWAN-teknologioita on useita, ja ne toimivat sekä operaattoreille lisensoiduilla taajuuksilla nykyisten mobiiliverkkojen rinnalla että vapaasti käytettävissä olevilla lisensoimattomilla taajuusalueilla. Lisensoiduille taajuuksille on standardoitu NB-IOT ja LTE M. Vapailla taajuusalueilla toimivat muun muassa Lora Alliancen standardoima LoRaWAN sekä Sigfox-yrityksen kehittämä SigFox.
LPWAN-verkkoja ja -laitteita on jo laajasti käytössä muun muassa älykkäässä mittauksessa ja valaistuksessa, omaisuuden valvonnassa ja seurannassa, älykkäissä kaupungeissa, maataloudessa, kotieläinten seurannassa, energiantuotannossa ja teollisuudessa. LPWAN sopii parhaiten sovelluksiin, jotka vaativat pienempien viestien epäsäännöllistä siirtoa. Useimmilla LPWAN-tekniikoilla on myös downlink-ominaisuudet, joiden ansiosta laitteita voidaan päivittää ja ohjata etänä.
Ultra Low Power Sensor
Erittäin matalatehoinen anturi. Se soveltuu hyvin LPWAN-pohjaisiin laitteisiin, joihin tarvitaan pitkää akunkestoa.
3GPP
Lyhenne sanoista 3rd Generation Partnership Project. Kyse on vuonna 1998 perustetusta standardointijärjestöjen yhteistyöorganisaatiosta, joka pyrkii luomaan kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmille eli 3G-järjestelmille maailmanlaajuisia teknisiä määrittelyjä. 3GPP palvelee suurta osaa maailman televiestintäverkoista ja siihen kuuluu satoja organisaatioita.
Kun tekniset määrittelyt sovitaan yhdessä, teknologiset ratkaisut ovat hyvin yhteensopivia. NB-IoT-standardi valmistui keväällä 2016, ja sen määrittelyyn osallistui satoja yrityksiä.
3GPP-standardit ovat erittäin kattavia. Ne kattavat kaiken ydinverkosta laskutustietoihin ja puheenkoodaukseen. Tunnetuimmat 3GPP-standardit ovat 2G/3G/4G/4,5G/5G-mobiilistandardit, jotka kehittyvät edelleen. Uusimpia standardeja ovat NB-IOT ja LTE M, jotka tulevat kehittymään vastaavalla tavalla.
Wireless Sensor Network
WSN tarkoittaa langatonta anturiverkkoa. Verkon anturit toimivat autonomisesti, ja niillä voidaan mitata olosuhteiden muutoksia esimerkiksi lämpötilan, äänen- ja ilmanpaineen osalta. Yleisesti käytettyjä WSN-teknologioita ovat esimerkiksi WLAN ja Bluetooth. Paikallisverkko voi myös olla langallinen, esimerkkeinä ModBus tai 4-20mA-virtasilmukka.
Perinteisessä 2G/3G/4G-teknologiaan perustuvassa sensoriratkaisussa sensorit kytkeytyvät toisiinsa paikallisesti sopivalla verkkoteknologialla (WSN) ja siirtävät datan reitittimen kautta mobiiliverkkoon. Uusilla LPWAN-teknologioilla reitittimen tarve poistuu ja sensorit voivat kytkeytyä suoraan LPWAN-verkkoon.