Miten videoneuvotteluliikenne on salattu Suomessa?
Videoneuvotteluliikenne on salattu palvelun piiriin kuuluvien päätelaitteiden ja sen eri komponenttien välillä 128-bit AES -tasoisella salauksella.
Miten videoneuvotteluliikenne on salattu Suomessa eri operaattoreiden liittymien välillä tai ulkomailla eri operaattorien tai liittymien välillä?
128-bit AES -salaus on mahdollista, mikäli vastapää tukee salausta. Liikenne pyritään oletusarvoisesti salaamaan; laite ilmoittaa aina salauksen tason sekä jos yhteys ei ole salattu. Salauksen käyttö saattaa olla rajattu tai jopa kielletty lainsäädännöllä joissakin maissa.
Miten videoneuvotteluliikenne on järjestetty, kun neuvotteluun osallistutaan EU-maista, Suomesta EU-maihin, esimerkiksi ministeriöiden välillä Suomessa, tai Suomen ulkopuolella? Voiko mukana olla myös ulkopuolisia yrityksiä?
Jos päätelaitteet kuuluvat Telian tarjoamaan palveluun, videoliikenne tapahtuu Telian hallinnoiman verkon sisällä ja neuvotteluun osallistuvan asiakkaan hallinnoimassa verkossa. Palvelun ulkopuolisiin tahoihin voidaan järjestää tietoturvallisia tietoliikenneyhteyksiä.
Miten siltapalvelun tietoturva on toteutettu?
Palvelu on rajattu omaan hallintaympäristöönsä, jossa on oma käyttöoikeuksien- ja pääsyhallintansa.
Miten videoneuvottelu muodostetaan?
Videoneuvottelu voidaan muodostaa vapaasti soittamalla tai videoneuvottelu voidaan asettaa PIN-koodin taakse.
Miten tallenteita ja suoratoistoja säilytetään? Kuka niihin pääsee käsiksi?
Tallenne säilytetään tallennuspalvelussa. Asiakas voi kirjautua tallennuspalveluun ja hakea tallenteen ja siirtää sen haluamaansa ympäristöön. Asiakkaalla on mahdollisuus poistaa tallenne tallennuspalvelusta. Telialla ei ole pääsyä asiakkaan tallenteisiin tai suoratoistoihin.
Miten nämä tallenteet toimitetaan asiakkaalle tietoturvallisesti?
Asiakas voi kirjautua tallennuspalveluun ja hakea tallenteen salatun tietoliikenneyhteyden yli.