Lisätty todellisuus tulee arkeen kivijalassa, aikakauslehdessä ja verkkokauppaostoksilla


Viime vuonna lisätyn todellisuuden palvelut ja teknologiat kehittyivät huimasti. Tänä vuonna AR-kokemukset tulevat lisääntymään kuluttajien arjessa, etenkin kun niitä tukevia laitteita on maailmassa jo yli miljardi, määrän kasvaessa jatkuvasti.
”WebAR, joka tarkoittaa lisätyn todellisuuden kokemista matkapuhelimen selaimella sovelluksen sijasta, on kehittymässä nopeasti haasteista huolimatta”, valottaa Telian asiantuntija Janne Timonen. ”WebAR-kokemus käynnistetään yleensä QR-koodin avulla. Nykyään Android- ja iOS-puhelimet tunnistavat automaattisesti kameran avulla QR-koodin, joka vie AR-tarjoajan verkkosivuille lataamaan kokemuksen.
7 lisätyn todellisuuden käyttökohdetta
1. AR-myyjä kivijalkakaupassa
Myyjiä tarvitaan eniten ruuhka-aikoina, mutta työntekijöitä ei voi kustannustehokkaasti palkata vain näihin ajanjaksoihin. ”Lisätyn todellisuuden avulla kivijalkakauppias voi luoda AR-myyjän kertomaan erilaisista tuotteista asiakkaille ja näin optimoida henkilöstönsä määrää ja palvelukokemusta.”
2. Tuotetestausta kotona
Tuotteen raahaaminen kotiin testattavaksi on työlästä ja hankalaa. Lisätyn todellisuuden avulla tuotteet, kuten sohvaryhmä, kodinkone tai matto on mahdollista skannata AR-herätteen avulla verkkokaupasta ja testailla sitten sopisiko ostos omiin neliöihin ja sisustukseen. ”Tämä käyttötapa on mielestäni ”killer-appi”, koska sen avulla verkkokauppa pystyy lisäämään myyntiään huomattavasti, tyytyväisistä asiakkaista puhumattakaan”, Timonen sanoo.
3. Tekniset tuote-esittelyt
Tuotetta pääsee ”melkein hypistelemään” kun sen saa 3D-mallina kotiin. ”Kun tähän malliin lisätään vielä toiminnallisuutta, pääsee käyttäjä näkemään miten tuote toimii käytännössä. Tuote-esittelyn voi tehdä vaikka kamerasta tai kaivurista. Kaivurin toiminnallisuutta voi kokeilla AR-ohjaamosta ohjaimien avulla.”
4. Turistiopas avuksesi
Opas ilmestyy halutessasi kadunkulmaan kertomaan kaupungin historiasta ja näyttämään miltä paikalla näytti vaikka 100-vuotta sitten. Opas toimii myös sisätiloissa, kuten museoissa kertomassa näyttelyistä.
5. Käyttöohjeet visuaaliseksi
Monilla tuottaa tuskaa ottaa käyttöön uusia laitteita ja huonekaluja perinteistä ohjekirjaa lukemalla. ”Lisätyn todellisuuden visuaalisten ja havainnollisten 3D-mallien avulla käyttöönotto sujuu kuin tanssi. Jopa Ikean huonekalujen kasaamisen pystyy opastamaan AR:n avulla”, iloitsee Timonen.
6. Vipinää printtimarkkinointiin
AR tarjoaa markkinoijille uuden ulottuvuuden printtimediaan, jonka vaikuttavuutta on ollut vaikea seurata. AR:n avulla printtimedian saa tehtyä interaktiiviseksi ja osallistavaksi. ”Se mahdollistaa ostopolun käynnistämisen ja tarjouksen tekemisen suoraan esimerkiksi ulkomainoksesta. Lisäksi käyttäjistä saadaan tietää heidän vierailuaikansa kokemuksen parissa. AR-kokemuksen keskimääräinen käyttöaika on reilu minuutti.”
7. Brändiuskollisuuden kasvattamista
”AR-sisältö tuodaan pilvestä, mikä mahdollistaa sen muuttamisen ilman tarvetta muuttaa itse fyysistä tuotetta tai pakkausta. Kuluttajat odottavat nykyään saavansa lisäarvoa myös pakkauksista”, Timonen päättää.