Huippuedullisia laitteita joka lähtöön. Tilaa nyt! Tarjoukset

Uusimmat artikkelit

Viisi vinkkiä ensipuhelimen ostajalle sekä tärkeimmät pienen puhelimen käyttäjän turvaominaisuudet

4 min

Viisi vinkkiä ensipuhelimen ostajalle

1. Tarvitaanko älypuhelinta?

Yllättävän moni lapsi saa ensimmäisen puhelimensa jo ennen koulua ja suurimmalla osalla heistä ensimmäinen laite on älypuhelin. Kannattaa kuitenkin miettiä, voisiko ihan ensimmäinen puhelin olla perinteinen näppäinpuhelin. Varsinkaan alle kouluikäiset eivät juurikaan tarvitse älylaitteiden hienoja ominaisuuksia, ja suuret lasiruudut hajoavat helposti. 

2. Turvaa laitteen kestävyys

Myyjät tietävät yleensä melko hyvin, mitkä laitteet kestävät käyttöä ja mitkä palautuvat muita useammin korjattavaksi. Kannattaa siis kysellä asiasta ennen ostopäätöstä.

Puhelimen kaveriksi on hyvä hankkia jämäkkä suojakuori ja panssarilasi. Laitteen taakse kiinnitettävällä ”popsocketilla” voi lisätä otteen pitävyyttä.

3. Sovi säännöistä

Ennen laitteen luovuttamista lapselle, on syytä pysähtyä sopimaan säännöistä. Pitävimmät sopimukset syntyvät neuvottelemalla. Keskustelu lähtee sujuvasti liikkeelle, kun ensin kuuntelee lapsen omat ajatukset siitä, milloin ja miten laitetta hänen mielestään sopii käyttää. Vanhemman tehtävänä on kuitenkin vetää rajat. Sääntöjä laadittaessa voi myös pohtia, millaista esimerkkiä itse antaa. 

4. Osoita vaaranpaikat

Verkon turvallinen käyttö tulee ottaa puheeksi viimeistään silloin, kun lapsi alkaa käyttää älylaitteita. Turvallisuudesta keskusteltaessa on hyvä sopia siitä, miten toimitaan, jos törmää netissä hämmentävään sisältöön tai oudolta tuntuviin pyyntöihin, tuntemattomien ihmisten yhteydenottoihin, kommentteihin tai vaikkapa kiusaamiseen. On tärkeää keskustella myös siitä, millaisia kuvia ja tietoja lapsi itsestään tai ystävistään verkossa jakaa ja kenelle. 

Lapsen on tärkeä kokea, että hän voi turvallisesti tulla kertomaan vanhemmalle silloinkin, kun pelkää tehneensä jotain väärää tai noloa. Negatiivinen suhtautuminen netin käyttöön tai laitteen pois ottamisella uhkailu ei välttämättä rohkaise lasta kertomaan, jos jotain on sattunut. Lisää vinkkejä nettiturvallisuuteen ja vaikeaksi koettujen aiheiden puheeksi ottamiseen löytyy esimerkiksi Pelastakaa Lasten verkkosivuilta.

5. Turva-asetukset kohdalleen

Älypuhelinten turva-asetuksia säätämällä voit vaikuttaa esimerkiksi käytettävissä olevan ruutuajan määrään, lapselle näkyviin sisältöihin, sovellusten käyttöön ja uusien ohjelmien asentamiseen. 

Android-laitteisiin saa ladattua maksuttoman Family Link -sovelluksen, jonka avulla turva-asetukset laitetaan kohdalleen. iPhonessa on valmiina asetuksista aukeava Ruutuaika-toiminto, jossa lasten käyttörajoituksia voi muokata. 

Ennen kun pääset säätämään lasten turva-asetuksia, lapselle pitää luoda käyttäjätili ja linkittää se omaan tai muun perheen aikuisen tiliin. 

Käyttäjätilin luominen lapselle tehdään yleensä osana uuden laitteen käyttöönottoa. Androidissa lapsen tilin lisääminen perheryhmään onnistuu Family Linkin avulla. iPhonessa perheenjäsenet lisätään asetuksissa oman käyttäjätilin alta löytyvästä Perhejako-kohdasta. Artikkelin lopusta löydät linkkejä tarkempiin ohjeisiin.

Tärkeimpiä turvaominaisuuksia

Tärkeimpiä pienen koululaisen turvaominaisuuksia ovat: 

  • ruutuajan rajaaminen unen turvaamiseksi (ekaluokkalainen tarvitsee unta keskimäärin lähes 11 tuntia yössä)
  • sisällön ikärajoitusten asettaminen ja sovellusten asentaminen
  • ostojen salliminen vain vanhemman luvalla

Myös yksittäisten sovellusten turva- ja yksityisyysominaisuuksiin tulee tutustua yhdessä lapsen kanssa ja pohtia kuka voi nähdä lapsen jakamia tietoja ja olla häneen yhteydessä. Turva-asetukset eivät kuitenkaan vähennä tarvetta jutella verkon turvallisesta käytöstä ja verkon käyttöön liittyvistä riskeistä.

Saako lapsen sijaintia seurata?

Lapsella on oikeus yksityisyyteen, joten hänen liikkeitään ei saa mielivaltaisesti seurata, vaikka tekniikka sen mahdollistaisikin. Toisaalta vanhemmalla on velvollisuus huolehtia lapsen turvallisuudesta, mikä voi joskus tarkoittaa sijainnin tarkistamista. Tärkeintä on miettiä, mikä kulloinkin palvelee lapsen etua parhaiten. Joka tapauksessa lapselle on syytä kertoa, jos hänen sijaintiaan tarkkaillaan.

Paras turvaominaisuus on vanhemman rauhallinen läsnäolo

Tiukimmatkin turva- ja yksityisyysasetukset voi kiertää tavalla tai toisella. Paras tapa suojella lasta verkossa on rakentaa luottavaista ja avointa suhdetta lapseen ja keskustella verkon käytöstä osana arkea mahdollisimman luontevasti ja rauhallisesti, hyvät ja huonot asiat huomioiden. Tällöin keskustelut verkon vaaroistakin jäävät mieleen paremmin, ja jos lapsi kohtaa verkossa liikkuessaan jotakin outoa tai pelottavaa, kynnys tulla kertomaan asiasta vanhemmalle pysyy matalampana.

Tarkempia ohjeita perheasetusten ja valvontatyökalujen käyttöön

Googlen Family Link
Applen Perhejako

 

Vinkit on koottu Pelastakaa Lasten asiantuntijoiden toimesta.

Lisää samasta aiheesta

Lisää samasta aihealueesta

Lapset ja netti
Edellinen artikkeli
Tietosuojatietoisuus on tärkeä osa lapsen digitaitoja
Seuraava artikkeli
Koronaeristys mullisti lasten ja nuorten digiarjen – mitä hyvää, mitä huonoa nuoret itse ajasta ovat löytäneet?