Internet of Things on tässä ja nyt

Hyppää kyytiin ja ota esineiden internet hyppysiisi! Jätä yhteystietosi meille, niin ideoidaan yhdessä, miten IoT:stä saadaan hyöty irti.

Kaikki on nykyään netissä. Mikä mahdollisuuksien maailma!

Se tulee nyt rytinällä, ja sillä on monta nimeä: Internet of Things, suomeksi esineiden tai asioiden internet, teollinen internet, IoT, M2M, Machine to Machine, Internet of Everything. Ihmiset ovat jo kauan olleet verkossa ja esineet seuraavat perässä huimaa vauhtia. IoT on täällä tänään, ja ehkä vielä vieraalta kuulostavien termien taakse kätkeytyy roppakaupalla potentiaalia. Oliko kiikarissasi bisneksen kasvua tai täysin uuden palvelun rakentaminen?

IoT-ratkaisut

IoT-palveluillamme liität laitteesi osaksi esineiden internetiä, edistät toimistosi vireyttä ja viihtyvyyttä sekä keskität valvomotietojärjestelmäsi vaivattomasti. Tutustu teollisen internetin ratkaisuihimme, joilla luot uusia, liiketoimintaasi tukevia palveluita. 

Tutustu tarkemmin

Otetaan IoT yhdessä haltuun

Mietityttävätkö teollisen internetin mahdollisuudet? Ota homma haltuun ja tilaa yrityksellesi työpaja, josta saat eväitä digiaikaan.

Tutustu työpajaan

Miltä näyttää IoT:n tulevaisuus?

Tennispalatsissa 1.11. järjestetyssä Telia Digitalist IoT Forumissa keskusteltiin miten IoT:ta voi hyödyntää liiketoimintamallien ja digitaalisten ekosysteemien rakentamisessa.

Katso tapahtuman tallenne Telia Digitalist TV:n kautta.

Lue lisää

 

Mikä ihmeen IoT?

Mikä se on?

Internet of Things eli tuttavallisemmin IoT tarkoittaa esineiden, palveluiden, järjestelmien ja ohjelmistojen liittämistä yhteen netissä. Verkon kautta kaikki kaikkialla voivat viestiä keskenään vaivattomasti, ja etäohjauskin sujuu kuin rasvattu. Äly on tullut jäädäkseen laitteisiin ja tuotteisiin.

 

Mitä se tarjoaa?

Mahdollisuuksien kirjo on rajaton: kerrostalon sähkömittari ilmoittaa kulutuksen automaattisesti energiayhtiölle, kierrätysastia kertoo täyttymisestään, jääkaappi listaa maidon loppumisen, töihin tullessasi ovi aukeaa, valot syttyvät ja kahvi porisee itsestään… Mitä vielä keksitäänkään?

Vaatiiko se paksua lompakkoa?

Ei onneksi, ripaus rohkeutta kokeilla uutta vie jo pitkälle. Aina uusi ei tarkoita kalliita ratkaisuja, sillä vaihtoehtojen kirjo on monipuolinen. Tsekkaa esimerkiksi, miten teet toimistostasi älykkään tai hankit sensorillisiin laitteisiisi sopivan sim-kortin. Jos kaipaat apua alkuun, kysy ihmeessä lisää Janilta ja muilta asiantuntijoiltamme.

Miten se teliaan liittyy?

Meillä on pitkän linjan kokemus verkoista, joihin IoT:kin pohjautuu. Olemme innolla mukana kaikessa uudessa ja testailemme mielellämme asiakkaidemme kanssa, kuinka parhaiten ratkaista heidän arkensa ongelmia. Pähkäilyjen tuloksena syntyy uusia tekniikoita ja ideoita siitä, kuinka yhdessä saadaan homma pelaamaan.

 

 

Esineiden internetin monet ulottuvuudet

Esineiden internet lukuina

Maailmanlaajuisesti 5,5 miljoonaa esinettä liittyy verkkooon joka päivä.
Pohjoismaissa 50 % autoista on yhteydessä internetiin vuonna 2020.
Pohjoismaissa yhtä henkilöä kohden esineitä kuuluu internetiin nelinkertaisesti vuonna 2018.  
Maailmassa arviolta 6,4 miljardia esinettä kuului verkkoon vuonna 2016.
Pohjoismaissa IoT-ratkaisuiden markkina-arvo oli vuonna 2015 yli viisi  miljardia euroa.
17 % esineistä oli yhteydessä verkkoon mobiiliverkon kautta vuonna 2015.

Lähteet:
TeliaSonera Connected Things 2016 edition. Luvut koskevat Pohjoismaita.
TeliaSonera Connected Things 2015 edition. Luvut koskevat Pohjoismaita.
Gartner 11/2015: www.gartner.com/newsroom/id/3165317

Lue lisää IoT:sta

Teollinen internet vuosimallia 1997 – metsäkoneyhtiö Ponsse on tiennyt IoT:n menestysreseptin jo 20 vuotta

Metsäkoneyhtiö Ponssen ensimmäiset koneet liitettiin verkkoon vuonna 1997. Verkkoyhteyden avulla ne lähettivät esimerkiksi metsäyhtiölle dataa muun muassa siitä, kuinka paljon puita päivässä oli hakattu.

Älynväläys kirjelaatikossa

Uusi NB-IoT-älykirjelaatikko varoittaa heti, kun laatikko alkaa täyttyä ja säästää kuljettajan myös turhalta reissulta, jos laatikko on tyhjä.

Lisää älyä liiketoimintaan? Näin pääset alkuun IoT-ratkaisuiden sekä teollisen internetin kanssa

Äly hiipii hiljalleen kaikkiin laitteisiin, esineisiin, koneisiin ja jopa rakennuksiin. IoT:n hyödyntäminen on kuitenkin vielä lapsen kengissä.

Mitä voimme oppia älykaupungeista maailman metropoleilta?

Kaupunginosa, jossa on oma mikroilmasto. Leikkipuisto, jonka sijainti on suunniteltu auringon kiertokulun ja varjojen mukaan. Onnellisuusmittari, jolla mitataan muun muassa poliisin ja raastuvan asiakastyytyväisyyttä.
Telia Konecranes NB-IoT

Konecranes testaa uutta NB-IoT -teknologiaa

Tehdashallissa liikkuvista kevytnosturijärjestelmistä on vaikea kerätä hyödyllistä dataa. Nyt yhdeksi vaihtoehdoksi nousee langaton NB-IoT-anturi.

Mikko Hyppönen: Meidän tulee vaatia IoT-laitteilta parempaa tietoturvaa

Telia Digitalist IoT Forumissa puhunut F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen on sitä mieltä, että yritykset eivät tule panostamaan IoT-laitteiden tietoturvaan, elleivät käyttäjät niin vaadi.

Oulun Energia hamuaa dataa maan alta - Kaukolämpö singahtaa kohta pilveen?

Telian asiakasvastaava Raine Jurva odottaa kadulla malttamattomana, kun Oulun Energian asentaja Anssi Syrjälä kapuaa ylös kaukolämpöverkoston kaivosta Oulun keskustassa. ”Jep, kyllä me tänne sensori saadaan.”

Energiayhtiön visio: Tulevaisuuden älykaupunki tuottaa enemmän energiaa kuin kuluttaa

Energiatoimialalla on paljon haasteita, mutta niitä voidaan selättää uuden teknologian, kuten Internet of Thingsin, avulla.

Millaiset IoT-ratkaisut ovat aidosti hyödyllisiä ja minkälaisissa ekosysteemeissä niitä syntyy?

On turha kytkeä leivänpaahdinta tai kukkaruukkua nettiin, jos älylaite ei jollakin tapaa hyödytä käyttäjää tai ratkaise jotakin ongelmaa.
Näytä lisää