Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Takaisin

Rakastunut kirjelaatikko, puhuva nosturi ja älykäs kaukolämpöverkko - Mitä täällä oikein tapahtuu?

Narrowband-IoT eli NB-IoT on tuonut älyn kaukolämpöverkkoon, ketjunosturiin ja kirjelaatikkoon. Tällä kansainvälisellä verkkoteknologialla voi kytkeä valtavan määrän laitteita verkkoon edullisesti ja luotettavasti, ja saatava data on reaaliaikaista.

Telia kokeilee parhaillaan uutta teknologiaa Suomessa muun muassa Postin, Konecranesin ja Oulun Energian kanssa.

NB-IoT-standardiin ovat sitoutuneet maailman suurimmat tietoliikenneyritykset, kuten Ericsson, Samsung, Huawei, Intel, Nokia ja Telia.
 
Tänään Telia käänsi ensimmäisenä yrityksenä Suomessa virrat päälle NB-IoT-verkkoon.

ÄLYNVÄLÄYS KIRJELAATIKOSSA

NB-IoT:lla varustettujen kirjelaatikoiden sensorit reagoivat joka kerta, kun kirjelaatikon luukku aukeaa. Ne kertovat reaaliajassa, kun kirjeitä tai kortteja tipahtaa laatikon uumeniin. Samalla välittyy tieto, mihin aikaan luukku käy ja alkaako kirjelaatikko olla täynnä. Tämä säästää tyhjentäjän turhalta reissulta. Sensorit myös hälyttävät, jos joku on käynyt tihutöissä.

Maailmalla on jo älykirjelaatikoita, mutta Postin, Telian ja RD Velhon yhteistyön tuloksena syntynyt pilottikirjelaatikko on tiettävästi maailman ensimmäinen, jossa käytetään NB-IoT:ta.

Lue lisää Postin älykirjelaatikosta täältä.

TEHDASHALLIN KETJUNOSTURI PUHKEAA PUHUMAAN

Konecranes tekee ja toimittaa nostureita eri puolelle maailmaa. Nostureista voi kerätä paljon tärkeää dataa: tietoa käyttöasteesta, lämpötiloista, vikatilanteista.

Datasta on hyötyä esimerkiksi huoltojen ennakoinnissa. Tutkimustyössään Konecranes on havainnut, että nykyisin markkinoilla olevien langattomien teknologioiden haaste on signaalin kantomatkan riittämättömyys. Siksi ratkaisua etsitään nyt Narrowband IoT:sta.

"NB-IoT:ssa on hienoa se, että emme tarvitse erikseen omia tukiasemia tai muita järjestelmiä. Voimme laittaa anturin suoraan nosturiin ja saamme datan heti käyttöömme”, sanoo Konecranesin tutkimus- ja innovaatioyksikön johtaja Matti Kemppainen.

Lue täältä lisää Konecranesin NB-Iot-nosturista.

UUDENLAISTA DATAA OULUN KAUKOLÄMPÖVERKOSTA

Oulun Energialla on yli tuhat kilometriä putkilinjaa kaupungin alla. Kaukolämpöverkoston olosuhteet ovat haastavat. Siksi sen kuntoa halutaan seurata reaaliajassa.

NB-IoT-teknologialla voidaan mitata muun muassa lämpötilaa ja kosteutta halutuista kohteista. Näin toteutetulla kaivovalvonnalla voidaan havaita jo varhaisessa vaiheessa esimerkiksi mahdolliset vuotopaikat. Se karsii turhaa työtä ja vaurioriski pienenee merkittävästi.

Lue lisää Telian ja Oulun Energian NB-IoT-kokeilusta täältä.

Pian käynnistyy useita uusia NB-IoT-hankkeita. Pysy kanavilla.

OLLAAN YHTEYDESSÄ!

Kalle Mehtola
Head of IoT Sales Finland
kalle.mehtola@teliacompany.com
+358 40 302 3381

NB-IOT LUO UUSIA YHTEYKSIÄ JA LIIKETOIMINTAMAHDOLLISUUKSIA

Tutustu globaaliin verkkoteknologiaan, jonka avulla voit seurata infrastruktuuria, laitteita ja tuotantoprosesseja älykkäämmin.

Tutustu ratkaisuihimme!

Artikkelin aihealueet

Internet of things NB-IoT
Lisää samasta aiheesta
Kaupunki mittaa, ohjaa ja kehittää itseään
NB-IoT synnyttää uudenlaista liiketoimintaa maailmalla
Älynväläys kirjelaatikossa
Konecranes testaa uutta NB-IoT -teknologiaa
Oulun Energia hamuaa dataa maan alta - Kaukolämpö singahtaa kohta pilveen?
Nämä kolme edistysaskelta mullistavat esineiden internetin
Kaukolämpöverkon ja kaivojen valvonta hyödyttäisi energiayhtiöitä – Oulun Energia selvittää mahdollisuuksia hyödyntää NB-IoT-teknologiaa osana energiatehokkaan verkoston ennakoivaa kunnossapitoa
Telian ainutlaatuisessa IoT-pilotissa kytketään tuhat lammasta verkkoon
Edellinen artikkeli
Pekan lista eli 9 kysymystä sähköisestä allekirjoittamisesta
Tuhannet suomalaiset yritykset miettivät siirtymistä sähköiseen allekirjoittamiseen, sillä vasta ...
Seuraava artikkeli
Tekoäly vaatii tekoja. Nyt heti.
Antti Merilehdon mukaan tekoäly ei välttämättä mullista jokaista toimialaa vielä tänä vuonna. ...