Takaisin

Intomielinen Apple-käyttäjä mittaa älykellolla lähes kaiken mahdollisen

”Älykello on ranteessani aina – paitsi kun olen saunassa tai kello on latauksessa", Timo Mäkelä kertoo.

Uutta Apple Watchia voi käyttää missä ja milloin vain ilman kännykkää. Timo Mäkelä vastaanottaa viestejä, kuntoilee, seuraa terveyttään ja maksaa kassalla kello ranteessaan.

Teknologiaharrastaja Timo Mäkelä on ollut aina kiinnostunut numeroista ja asioiden mittaamisesta. Mäkelälle ei riitä, että hän pyöräilee tai kävelee iltaisin tunnin lenkin, vaan hän haluaa tietää, mitä suorituksen aikana on tapahtunut.

”Minulla on ranteessani aina Apple Watch -älykello, joka seuraa liikkumiseni tuloksia: kestoa, matkaa, keski- ja maksiminopeutta, kalorikulutusta sekä sykettä. Kaikki data tallentuu kellooni. Pidän tilastoista, ja älykellolla on kiinnostavaa tarkkailla omaa aktiivisuutta.”


Timo Mäkelä on intomielinen Apple-tuotteiden käyttäjä ja puolestapuhuja. Uusi tekniikka kiinnostaa, ja hän halusikin hankkia sähköisellä SIM-kortilla eli eSIMillä varustetun Apple Watch Series 4 GPS + Cellular -kellon heti, kun se tuli kesäkuun 2019 alussa ennakkomyyntiin Telialla.

”Olin odottanut, koska uutuus saapuu Suomeen. Minulla oli myös aiempi kellomalli eli Apple Watch 3. Uutuudessa minua houkuttivat etenkin eSIMin tarjoamat mahdollisuudet käyttää kelloa entistä monipuolisemmin.”

 

Kellon seisontaehdotusta ei voi aina noudattaa

Pirkkalassa asuva Timo Mäkelä kertoo, että myös hänen vaimonsa ranteesta löytyy Apple Watch. Älykello on molemmille hyvä motivaattori liikkumiseen. He seuraavat päivittäistä aktiivisuuttaan: kellon ruudulla olevista kolmesta aktiivisuusympyrästä näkee, kuinka lähellä päivän tavoitteiden täyttyminen on.

”Harjoitteluohjelmassa pitäisi saada päivän aikana kaikki ympyrät täyteen. Ennen sohvalle istumista tulee yleensä vilkaistua rannetta, että jaahas, vartin kävelylenkillä saan täyteen päivän liikuntaminuutit – käynpä pyörähtämässä ulkona ennen telkkarin ääreen asettumista.”

Mäkelä ajaa työkseen bussia, ja istumatyön vastapainoksi hänelle on tärkeää lähteä liikkeelle. Apple Watch mittaa monin tavoin käyttäjänsä terveyttä – muun muassa seisomatunteja ja ilmoittaa, jos ympyrä ei ole täyttymässä.

”Kello ehdottaa, että joka tunti pitäisi seistä vähintään minuutin verran. Se on työssäni hieman haastavaa: en voi kesken ajon pysäyttää bussia ja nousta ylös, että seisonpa tässä hetken ja jatketaan sen jälkeen matkaa. Niinpä olen iltaisin motivoitunut saamaan aktiivisuusympyrät täyteen”, hän naurahtaa.

Jos stressi painaa päälle, älykellon sovellus auttaa rentoutumaan valmiiksi asennetun hengitysrytmin avulla. Apple Watch myös seuraa sydämen sykettä. Turvaa tuo sekin, että jos kellonomistaja sattuisi kaatumaan, kello hälyttää ranteessa. Jos henkilö ei reagoi älykellon kysymykseen, kello soittaa hetken kuluttua automaattisesti hätäkeskukseen.

 

eSIMillä eroon kahden puhelimen loukusta

Timo Mäkelä sanoo, että heidän kahden hengen taloudestaan löytyy toistakymmentä Apple-laitetta kännyköistä ja kelloista tietokoneisiin. Mäkelä muistaa tarkasti vuodenkin, jolloin hän ihastui Applen tuotteisiin.

”Windows-läppärini hajosi 2012 ja menin ostamaan uutta. Paikallisessa kodinkoneliikkeessä oli Applen myyjä, joka tunnin ylipuhui minua siirtymään iMacin käyttäjäksi. Se oli silkkaa väsytystaistelua, jonka lopputuloksena poistuin kaupasta ensimmäinen Apple-tuote kainalossani. Parasta laitteissa on niiden yhteensopivuus: kun lisäät osoitteistoon jotain yhdellä laitteella, tieto päivittyy automaattisesti kaikkiin.”

Mäkelä sanoo vaihtavansa esimerkiksi puhelimensa uuteen, jos viimeisin teknologia ja uudet toiminnot helpottavat selkeästi hänen arkeaan. Hän hankki esimerkiksi iPhone XR:n, koska siinä on sisäänrakennettu eSIM.

Sähköinen SIM toimii täysin samoin kuin perinteinen SIM-kortti. Erona on, ettei kännykkään – tai uuteen Apple Watchiin – tarvita erillistä muovista korttia, vaan mikrosirun kokoinen eSIM aktivoidaan digitaalisesti.

”Olin aiemmin kahden puhelimen loukussa, sillä minulla on kaksi liittymää: toinen henkilökohtainen ja toinen niin sanottu markkinaliittymä, jonka ilmoitan esimerkiksi netin myynti-ilmoituksissa. iPhone XR:ssä on perinteinen SIM-korttipaikka ja eSIM eli yhteen puhelimeen saa kaksi eri numeroa.”

Mäkelälle oli luontevaa jatkumoa hyödyntää myös uuden Apple Watch Series 4 -kellonsa eSIM-ominaisuutta.

”Älykello on ranteessani aina – paitsi kun olen saunassa tai kello on latauksessa. eSIMin ansiosta kello toimii itsenäisesti ilman, että sen tarvitsee olla jatkuvasti yhteydessä puhelimeen. Näen kellon näytöltä tulevat puhelut, viestit ja sähköpostit. Pystyn katsomaan nopealla vilkaisulla, onko viesti kiireellinen vai voinko vastata siihen myöhemmin. Saan kellooni ja kännykkääni kaikki samat ilmoitukset.”

 

Apple Watch tunnistaa kappaleet ja maksaa ostokset

Timo Mäkelä sanoo käyttävänsä lähes kaikkia Apple-kellonsa ohjelmistoja ja ominaisuuksia.

”Esimerkiksi musiikintunnistusohjelma Shazam on todella näppärä. Aiemmin kun radiosta tuli hyvä kappale ja halusin tietää esiintyjän, puhelin piti kaivaa äkkiä esiin. Nyt kun applikaatio on kellossa, nappaan biisin tiedot talteen rannetta näpäyttämällä.”

Puhelimen hän on jättänyt kotiin muutaman kerran lenkille lähtiessään. Mäkelä sanoo, että hänen ainoa Apple-kelloon liittyvä kritiikkinsä koskee akun kestoa.

”Kun kännykkä ei ole taskussa, kellon mobiiliyhteys kuluttaa harmittavan paljon akkua. Siihen toivoisin jatkossa parannusta. Muuten Apple Watch Series 4 on erittäin hyvä laite.  Se toimii nopeammin ja sulavammin kuin aiempi malli. Isompi näyttö ja ohuemmat reunat lisäävät käyttäjämukavuutta. Tallennustilaa on enemmän ja muotoilu on tyylikäs.”

Mäkelän ranteessa oleva kello on väriltään hienostuneen harmaa, space grey. Hänellä on useampia rannekkeita, joita hän vaihtaa tunnelman mukaan. Tapparan kannattajan älykelloon saattaa ilmestyä esimerkiksi oranssi ranneke, kun hän vetää suosikkijoukkueensa fanipaidan päälleen.

Eniten Apple Watch sujuvoittaa Timo Mäkelän arkea kauppareissuilla, sillä hän käyttää Apple Pay -maksusovellusta päivittäin.

”Maksan älykellolla lähes kaiken ruokaostoksista vaatteisiin ja bensaan. Apple Pay vaatii lähimaksuominaisuuden, joka on käytössä jo melkein kaikkialla. Halvimmillaan olen ostanut sillä parin euron jäätelötötterön, mutta maksanut myös parinsadan euron ostoksia. Voin myös poiketa pyörälenkilläni huoltoasemalle kahville, eikä minun tarvitse murehtia, tuliko kukkaro mukaan vai ei.”
 

Teksti: Henna Rautiainen

Kuvat: Elias Lahtinen

 

Hanki eSIM

Elektroninen SIM toimii normaalisti kaikissa yksityis- ja yritysliittymissämme. Voit tilata liittymän eSIM-laitteeseesi verkkokaupastamme, lähimmästä Telia Kaupasta tai soittamalla asiakaspalveluumme. Mikäli sinulla on jo liittymä, voit päivittää SIM-korttisi sähköiseen eSIMiin Minun Teliassa.

 

Huippuominaisuuksilla varustetulla älykellolla teet arjesta sujuvampaa.

Hanki oma älykellosi
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

eSIM
Edellinen artikkeli
Muutoksia Telia Cygaten ja Telia Datainfon johdossa
Telia Finlandin yritysliiketoimintayksikön johtoryhmän jäsen ja Telia Cygaten sekä Telia Datainfon ...
Seuraava artikkeli
ENCEn ja Telian menestystarina saa jatkoa – ”Tämä on ollut tärkeä sivu suomalaisessa esports-historiassa”
Suomen ylivoimaisesti menestynein e-urheilujoukkue ENCE jatkaa matkaansa maailman kärkipaikalle ...