Lomalle lähdössä? Katso näppärät vinkit loma- ja poissaolotiedotteen tekemiseen Lue lisää

Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Kaikki artikkelit

Euroopan suurin teollinen älykaupunki on kätketty Kokkolaan – näin miljardimahti on turvattu

7 min

Kokkolan Ykspihlajan metsämaisemasta nousee esiin monoliittimainen Port Tower. Se on paikka, josta avautuu kokonainen teollisen älyn valtakunta: Kokkola Industrial Park on kokoluokassaan ja monipuolisuudessaan suurteollisuusalue täysin omassa sarjassaan Suomen ja jopa Euroopan mittakaavassa. Tämä Pohjanmaan rahasampo kattaa yli miljardi euroa Suomen viennistä.

Jussi Lång on tämän kaupungin sheriffi.  

Turvallisuuspäällikkö Lång tuntee alueen kuin omat taskunsa ja tietää lähes sen jokaisen sensorin, kameran ja paloilmoittimen sijainnin. Pieninkin ongelma alueella voi synnyttää ketjureaktion, jonka lopputulosta kukaan ei halua nähdä.

Miljardien rahasampoa turvaamassa

Port Tower on teollisuusalueen tarkastuspiste ja palvelukeskus, josta löytyy palveluja pienen kaupungin tarpeiksi.

”Oli kyseessä sitten kumipyöräkuljetus, vieras tai työntekijä, kaikki menevät tätä kautta. Port Tower on se paikka, josta tämä maailma alkaa.”

Port Towerin aulassa jokainen alueelle menevä saa videolta lyhyen turvallisuuskoulutuksen. Sellaista tarvitaan, kun ympärillä on niin syövyttäviä, räjähtäviä, myrkyttäviä kuin hapenkin syrjäyttäviä aineita.

Teollinen äly on valjastettu turvallisuuden vahdiksi. Teollisuudessa turvallisuus tarkoittaa häiriöttömyyttä ja jatkuvaa tuotantoa. Yllättäviin pysähdyksiin ei ole yksinkertaisesti varaa, kun alueella toimii yli 70 yritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on 1,2 miljardia euroa eli 3,3 miljoonaa euroa päivässä. (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Turvallisuuspäällikkö Jussi Lång on syystäkin ylpeä Kokkolan teollisen älyn valtakunnasta.

Matkalla teollisuuskaupunkiin ikkunasta vilahtaa tuttuja nimiä: Boliden, Freeport Cobalt, Tetra Chemicals, Yara Suomi – kemian ja metalliteollisuuden jättejä.

”Tästä ei Suomessa hirveästi huhuilla, ollaan oltu aika vaatimattomia alueesta. Oma mielipiteeni on tosin se, että on hyvä kertoa, että olemme olemassa. Tämä on kuitenkin Euroopankin mittakaavassa isoa toimintaa”, Lång kommentoi.

Vaatimattomia nuo keskipohjanmaalaiset. Nyt Lång pistää isoja lukuja tiskiin ylpeästi: teollisuusalueelta löytyy kahdeksan prosenttia Keski-Pohjanmaan työpaikoista.

Hänen silmissään palaa innostus, kun hän rakentaa suomalaista menestystarinaa messevä lukema kerrallaan: alueen yritysten liikevaihto on 1,2 miljardia euroa ja niiden vuotuinen vienti 1,1 miljardia euroa, mikä on yli viisi prosenttia koko Suomen kemian ja metalliteollisuuden kokonaisviennistä.

On aika lähteä tutkimaan suurta ja kiehtovaa älykaupunkia tarkemmin.

Näiden porttien taakse ei moni pääse

Lång ajaa pois Port Towerin pihasta. Parin kilometrin päässä häämöttävät Kokkola Industrial Parkin portit, jotka ovat jokaiselle kokkolalaiselle tutut, mutta joiden taakse vain harva pääsee kurkistamaan.

Kulku on tarkoin valvottua. Lång pysähtyy porteille, jotka aukeavat hetken päästä itsestään, sillä peruutuspeilin alla oleva laite keskustelee porttien kanssa. Samalla kulusta jää merkki järjestelmään. Kun alueella liikkuu päivittäin 1500 kulkuneuvoa suuntaan ja toiseen, tulee niiden pysyä visusti kartalla: ajoneuvo väärässä paikassa on täällä yhtä pelottava ajatus kuin henkilö, joka on tullut luvatta alueelle tekemään vahinkoa. Sattumille ei ole tilaa.

Porttien vieressä on keltainen talo, jonka kyljessä lukee KIP Service. KIP Service on yritys, joka hoitaa alueen turvallisuus-, tuki- ja muut oheispalvelut.

Långin lisäksi KIPillä on töissä kahdeksan muuta henkilöä. Se on hyvin pieni joukko vastaamaan alueesta, jonka ympärysmitta on 22 kilometriä ja jossa työskentelee 2 500 eri alan ammattilaista. (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Kokkola Industrial Park ole mikään tyypillinen teollisuusalue, vaan pikemminkin ”kaupunki kaupungin sisällä”.

”Täällä toimii kuusi isoa laitosta, 15 tuotannollista yritystä ja 60 alihankintafirmaa. Sitten on omat kaupat, ruokalat, taksit, pelastuslaitos ja erilaisia liikunta- ja terveyspalveluita – ja toki myös kolme satamaa ja kaksi voimalaitosta”, Lång listaa.

Kaikkea tätä pitäisi voida tarkkailla ja valvoa mahdollisimman tehokkaasti. Mutta miten?

Jättikatastrofien torjuntajärjestelmä

Vuodesta 2015 asti KIP Services on käyttänyt Alertan tiedonkeruuverkkoa ja -valvomoa, joihin on liitetty koko teollisuusalueen turvajärjestelmät. Jokainen poikkeama laukaisee automaatioketjun.

Jos esimerkiksi jossain syttyy tulipalo, lähettävät järjestelmät kaikkiin alueen ennalta määrättyihin matka- ja viranomaispuhelimiin viestin, jossa kerrotaan, mikä rakennus palaa, mistä huoneesta palo on alkanut ja mikä laite sen havaitsi. Näin oikeat henkilöt voivat reagoida välittömästi tilanteeseen. Järjestelmä lähettää saman viestin myös ennakkotietona viranomaisille.

Ero siihen, että viestit pitäisi välittää manuaalisesti ja soittamalla, on kriittisellä hetkellä ratkaiseva.
    
”Jos jotain tapahtuu – oli kyseessä sitten esine tai henkilö – niin kysymyksiin mikä, kuka, missä ja milloin meillä tulee olla aina vastaukset.”

Järjestelmä välittää tekstiviestejä hurjat 16 000 kappaletta joka kuukausi.

”95 prosenttia näistä on muuta kuin kriittistä hälytystoimintaa, esimerkiksi tiedottamista. Normaalisti poikkeavia tilanteita meillä on keskimäärin kerran kuussa, hälytyksiä vieläkin vähemmän.”

Lång kertoo, että Telian toimittama kokonaisuus on täysin ehdoton ratkaisu alueella, jossa ainekset katastrofiin ovat kirjaimellisesti kasassa.

”Meille yritetään aina välillä myydä kaupallisia verkkoja käyttäviä ratkaisuja. Silloin kysyn, että jos tulee tosi tilanne, niin välittyykö kriittinen viesti aivan varmasti 1500 eri puhelimeen? Tähän en ole ikinä saanut faktapohjaista vastausta.”

Koska laitteet toimivat yhteisessä verkossa, voidaan dataa siirtää yhdestä laitteesta toiseen ja saada parempi kokonaiskuva tilanteesta.

”Voimme pian myös ohjelmoida valvontakamerat niin, että hälytyksen saadessaan ne kääntyvät hälytyksen lähettänyttä laitetta kohti.” (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Kyse ei ole pelkästään turvallisuudesta vaan myös vetovoimaisuudesta: yhdessä Kokkola Industrial Parkin erinomaisesti toimivan infran kanssa turvallisuus tekee alueesta houkuttelevan uusille tulokkaille, niin suomalaisille kuin ulkomaalaisille.

”Hyvä kokonaisturvallisuus koostuu tietysti laitteiden lisäksi erinomaisesta henkilöstöstä ja sujuvasta yhteistyöstä. Nykyinen turvallisuustasomme ei olisi mahdollista ilman tehtaiden, henkilöstön, eri viranomaisten ja Kokkolan kaupungin tiivistä ja avointa kanssakäymistä”, korostaa Lång.

Yhden jäte on toisen raaka-aine

On erityisen tuulinen ja kuiva päivä, ja pöllyävä hiekka saa teollisuusalueen näyttämään elokuvista tutulta, huippusalaiselta mutta vastikään hylätyltä alueelta. Kauniiksi paikkaa on vaikea sanoa, vaikka jotain kiehtovaa alueen riisutuissa ja toisiinsa putkilla ja telineillä yhdistetyissä rakennuksissa on.

Putkille löytyy selitys, joka on samalla yksi Kokkola Industrial Parkin menestystekijöistä.

”Nykyään puhutaan paljon kiertotaloudesta, mutta täällä sitä on tehty jo iät ja ajat. Yhden tuotannosta syntyvä ’jäte’ on toisen tehtaan raaka-aine, josta se tekee tuotteen, jonka ’jäte’ on taas kolmannen tehtaan tuotteen raaka-aine.” (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

Alueella valmistetaan perinteisten metallien ja kemiantuotteiden lisäksi myös hyvin yllättäviä tuotteita, kuten esimerkiksi lääkehappea, hitsauskaasuja, talousvettä ja kemikaaleja, joita käytetään esimerkiksi lääkkeissä, maaleissa, akuissa ja pinnoitteissa.

Lång ajaa kohti Kokkola Industrial Parkin ylpeydenaihetta, Pohjoismaiden ainoaa AW-terminaalia. Massiivisessa rakennuksessa laivan kuorman voi purkaa säässä kuin säässä.

Terminaalilta päällystämätön tie mutkittelee rantaviivaa pitkin kohti aluetta, jonka kohdalla oli vielä muutama vuosi sitten merta. Nyt siinä on mustaa asfalttia, jonka päällä lepää kasoittain kontteja.

”Tämä alue on jatkuvassa muutoksessa. Tänään tästä pääsee ajamaan autolla, huomenna voi olla, että koko alue on ihan tukossa”, Lång sanoo.

Suomen suurimman teollisuuskaupungin hektisessä ja muuttuvassa maisemassa konkretisoituu totuus tästä ajasta: ainut pysyvä asia on muutos.

Haaste

KIP Service tarvitsi työkalun, jolla sen tuhannet palo- ja muut ilmaisimet pystyvät lähettämään varoitus-, hätä- ja tiedotusviestejä vain tiettyihin teollisuusalueen 1500 puhelimesta. Jos teollisuusalueen pohjoispäässä kone lakkaa toimimasta, tieto ei kiinnosta kuuden kilometrin päässä eteläpäässä työskentelevää henkilöä. Tarvittiin jotain uutta.

Ratkaisu

KIP Service valitsi Telian tarjoaman Alerta-hälytyksensiirtojärjestelmän Merlot Pro -valvomo-ohjelmistoineen. Koska laitteisto käyttää Alerta-palvelua, voi sen yli lähettää tekstiviestejä suuriin määriin päätelaitteita luotettavasti ja nopeasti. Valvomo-ohjelmisto osaa lähettää viestit juuri oikeisiin puhelimiin, mikä säästää aikaa ja parantaa turvallisuutta. Se on myös kytketty viranomaisten VIRVE-verkkoon ja mahdollistaa VIRVE-päätelaitteiden liittämisen järjestelmään. Kaikkien alueella olevien automaattisten paloilmoittimien lisäksi valvontakokonaisuuteen on kytketty ei-kriittiset, esimerkiksi kiinteistö- ja LVIS-järjestelmät.

Lopputulos

Kokkola Industrial Parkin turvallisuustaso ja tiedotuksen varmuus ovat Alertan kokonaisratkaisun myötä nousseet monta pykälää ylöspäin. Aikaa ja vaivaa säästyy, kun viestit välittyvät suoraan oikeille henkilöille.

Ota kiinteistöjen hallinta haltuun

Alerta-palveluilla hallitset kiinteistösi kaikkia toimintoja näppärämmin. Automaatiota ja palvelukumppaneita hyödynnetään kasvavassa määrin, mutta kuka hallitsee kokonaisuuden kirjon kasvaessa?

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Asiakastarinat IoT
Edellinen artikkeli
Näin Leo-Pekka Tähti saavutti paralympiakultansa – mitä yritykset voivat tästä oppia?
Jatkuva itsensä kehittäminen takaa, että menestystä tulee jatkossakin.
Seuraava artikkeli
Näin Sonerasta tuli Telia – yhdessä yössä
Sonera muuttui yhdessä yössä niin fyysisesti kuin digitaalisesti Teliaksi. Isoimman muutoksen koki ...

OSTOSKORISSASI ON TUOTTEITA KAHDESTA ERI KAUPASTA

Verkkokauppamme uudistuksesta johtuen liittymä- ja laitetilaukset pitää toistaiseksi tehdä erikseen. Siirry tekemään tilauksesi loppuun.

Tilaa laitteet
Tilaa liittymät

OSTOSKORISSASI EI OLE TUOTTEITA

Verkkokauppamme uudistuksesta johtuen laitevalikoimamme on tilattavissa toistaiseksi eri kaupasta kuin liittymämme. Siirry ostoksille haluamaasi kauppaan.

Tilaa laitteet
Tilaa liittymät