Takaisin

Maalaisjärjellä ja huolellisuudella pääsee pitkälle – Viisi vinkkiä turvalliseen digielämään

4 min

Hoidamme ostokset, terveyspalvelut, pankkiasioinnit ja muut tärkeät asiat yhä useammin nettipalveluissa. Operaattori huolehtii verkon turvallisuudesta, mutta meillä jokaisella on vastuu huolehtia tietoturvasta ja toimia verkossa huolellisesti.

”Turvallisuus on kaiken toimintamme lähtökohta. Huolehdimme verkon turvallisuudesta ja ylläpidosta. Autamme asiakkaitamme valitsemaan turvalliset laitteet ja palvelut sekä huolehtimaan tärkeistä päivityksistä”, Telian lisäarvopalveluiden liiketoiminnasta vastaava Vesa Reijonen kertoo.

Tärkein digiturvallisuuden osa on operaattorin ylläpitämä turvallinen ja laadukas verkko. Sen lisäksi turvallisuuteen vaikuttavat asiakkaan reititin, käytössä olevat päätelaitteet ja ohjelmistot.

”Turvallisuutta voi parantaa merkittävästi huolehtimalla reitittimen, käyttöjärjestelmien ja sovellusten päivityksistä aktiivisesti. Telialta hankitut reitittimet ovat huolellisesti testattu ja niihin toimitetaan ohjelmistopäivitykset automaattisesti. Operaattorilta hankittu reititin on helppo ja turvallinen valinta”, Reijonen korostaa.

1. Tietoturvaohjelmisto ja VPN-palvelu käyttöön

Telia Turvapaketti on luotettava tietoturvaohjelmisto, joka suojaa käyttäjän tietokoneen, tabletin ja älypuhelimen. Sovellus tunnistaa haittaohjelmat ja estää pääsyn haittalliseksi tunnistetuille sivustoille, jos käyttäjä klikkaa haitallista linkkiä.

Freedome VPN -palvelu muodostaa suojatun ja salatun verkkoyhteyden. VPN suojaa käyttäjää esimerkiksi julkisissa langattomissa wifi-verkoissa. Ilman salattua VPN-yhteyttä hakkerit pääsevät käyttäjän tietoihin käsiksi turvattomassa wifi-verkossa.

2. Asiakkaan käytössä olevan reitittimen päivittäminen ja suojaaminen

Asiakkailla on valittavissa useita eri valmistajien langattomia reitittimiä. Valintaa tehdessä on syytä kiinnittää huomiota laitteen turvallisuuteen ja ohjelmistopäivityksiin.

Telia suorittaa huolelliset testit kaikkiin myytäviin reitittimiin. Laitteiden testauksessa käydään läpi toiminnallisuudet sekä kyvykkyydet kyberhyökkäyksiltä suojautumiseen. Reitittimiin tehdään kaikki tärkeät ohjelmisto- ja turvallisuuspäivitykset. Operaattorilta hankittu reititin helpottaa ylläpitoa ja lisää turvallisuutta kotiverkkoon.

Vanhemmissa laitteissa päivitykset eivät välttämättä asennu automaattisesti, joten käyttäjän tulee itse huolehtia päivityksistä. Lisäksi langattoman reitittimen hallintapaneelin oletuksena käytetty salasana pitää vaihtaa ja asettaa langattomalle verkolle vahva salasana. Päivittämätön ja suojaamaton langaton reititin aiheuttaa tietoturvariskin.

Vanha reititin kannattaa vaihtaa uuteen, jos se on yli viisi vuotta vanha tai uusia päivityksiä ei ole tullut tarjolle viimeisen vuoden aikana. Laitevalmistajat eivät julkaise turvallisuuteen vaikuttavia ohjelmistopäivityksiä vanhoihin reitittimiin. Uusissa laitteissa on teknisesti paremmat ominaisuudet ja ohjelmistopäivitykset turvattu vuosiksi eteenpäin.

3. Päätelaitteen käyttöjärjestelmän ja sovellusten päivittäminen

Tietokone, tabletti tai älypuhelin saavat säännöllisesti järjestelmäpäivityksiä laitevalmistajalta. Nämä päivitykset pitävät yleisesti sisällään parannuksia laitteen käyttöön sekä erittäin tärkeitä tietoturvapäivityksiä haavoittuvuuksia vastaan. Nämä käyttöjärjestelmää koskevat päivitykset tulisi asentaa aina mahdollisimman nopeasti. Samalla tavalla päivityksiä tarjoillaan myös asennetuille sovelluksille.

4. Vahvojen salasanojen ja monivaiheisen tunnistautumisen käyttäminen

Ihmisillä on nykyisin useita kymmeniä verkkopalveluja ja sosiaalisen median kanavia, joihin kirjaudutaan käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Perinteinen virhe on käyttää samaa tunnusta ja salasanaa kaikissa palveluissa. Verkkopalveluja hakkeroidaan jatkuvasti, ja rikolliset saavat käyttäjätunnuksia haltuunsa. Samojen tunnusten käyttäminen tuo ison tietoturvariskin.

Kokonaisvaltaista suojaa digiasiointiin tarjoavan Telia Turvapaketti + Freedome VPN + Identiteettisuoja -palvelun avulla voit helposti selvittää onko omat tunnuksesi hakkeroitu. Palvelun sisältämän verkossa olevien henkilötietojen seurannan ansiosta saat automaattisesti ilmoituksen ja toimenpidesuosituksia, jos henkilötietojasi paljastuu tietomurroissa.

Aseta kaikkiin verkkopalveluihin uniikki ja vahva salasana. Pitkiä ja vahvoja salasanoja on mahdoton muistaa, joten tunnusten hallinnointiin kannattaa hyödyntää luotettavaa salasanojen hallintasovellusta. Telia Turvapaketti + Freedome VPN + Identiteettisuoja -palveluun sisältyy identiteettisuojan lisäksi salasanaholvi.

Verkkopalveluihin ja sosiaalisen median kanaviin kirjautumisessa kannattaa hyödyntää myös monivaiheista tunnistautumista. Tällä tavalla saat lisää suojaa identiteettivarkauksia ja käyttäjätilien menetystä vastaan. Monivaiheinen tai kaksivaiheinen tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että käyttäjätunnusten lisäksi sinun tulee todentaa henkilöllisyytesi esimerkiksi puhelimeen liittymääsi lähetettävällä tekstiviestikoodilla, sormenjäljellä tai tunnistautumissovelluksella. Tunnettuja tunnistautumissovelluksia ovat esimerkiksi Microsoft Authenticator tai Google Authenticator.

Myös Kyberturvallisuuskeskus suosittelee monivaiheista tunnistautumista.

5. Käyttäydy huolellisesti verkossa

Kaikista turvatoimista tai sovelluksista huolimatta käyttäjän tulee olla aina valppaana verkossa. Nykyisin erilaiset verkkohuijaukset ovat yleistyneet vauhdilla ja muotoutuneet
haastavammaksi, osittain tekoälyn kehittymisen myötä. Käytä aina harkintaa, jos jokin verkkosivusto tai palvelu pyytää maksukorttitietojasi, käyttäjätunnuksiasi, henkilötietojasi tai rahaa. Verkkorikolliset pyrkivät kalastelemaan tietoja, joilla voisi viedä varomattoman netinkäyttäjän rahat.

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Turvaverkko
Edellinen artikkeli
Mitä jokaisen netinkäyttäjän kannattaa tehdä juuri nyt? Telian asiantuntija vastaa
Suojelupoliisi ohjeistaa suomalaisia päivittämään vanhojen reitittimien ohjelmistot ja huolehtimaan ...
Seuraava artikkeli
Tietoturvan myynti kaksinkertaistunut alkuvuonna - "Eivät verkkorikolliset lomakuvia havittele, vaan haluavat rahasi"
Tietoturvariskit ja suomenkieliset verkkohuijaukset ovat kehittyneet vauhdilla, osittain tekoälyn ...