Takaisin

Koronarajoitusten purkaminen näkyy verkkoliikenteessä ja suomalaisten liikkumisessa

2 min

Verkkoliikenne kasvoi 20 prosenttia ja suomalaisten liikkuminen väheni 35 prosenttia maalis-huhtikuussa. Kun rajoituksia nyt hiljalleen on alettu poistaa, paluu kriisiä edeltävälle tasolle on käynnistynyt vauhdilla. Telia on alkanut julkaista Liikkumisindeksiä, joka kuvaa, miten Suomessa tehdyt matkamäärät kasvavat viikkotasolla

Datan käyttö on jo palautunut lähelle normaalitasoa. Merkittävin muutos tapahtui koulujen avattua ovensa toukokuun puolivälissä.

”Koulujen avautuminen ja etäopiskelun väheneminen näkyi yllättävän selvästi verkossa. Muutos on todennäköisesti heijastunut etätyön tekemiseen kotona ja ehkä vähentänyt myös päiväsaikaan kasvanutta muutakin käyttöä, kuten pelaamista ja sisältöjen katsomista”, Telian teknologiajohtaja Jari Collin pohtii.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustilanne näkyi Telian verkon kuormituksessa maaliskuun puolivälistä alkaen koulujen sulkeuduttua ja suomalaisten siirryttyä suurin joukoin etätyöskentelyyn.

Puheluliikenteen määrä kasvoi maaliskuussa normaalitilanteeseen verrattuna noin 35 prosenttia puheluiden määrän ja keston kasvun myötä. Datan määrä puolestaan kasvoi viidenneksen, kun käyttö kasvoi erityisesti päiväsaikaan. Käyttö on kuitenkin myös kriisin aikana ollut suurinta iltaisin.

Matkamäärät lähestyvät normaalitasoa

Telian paikkatietopalvelun kokoamat tilastot puolestaan paljastavat, miten suomalaiset jähmettyivät paikoilleen kovimpien rajoitusten tultua voimaan. Suomessa tehdyt matkamäärät putosivat jopa 35 prosenttia helmikuuhun verrattuna. Tilastoista myös selviää, että liikkuminen kasvaa nyt vauhdilla etenkin kaupunkikeskuksissa. Matkamäärät koko maassa ovat enää kuusi prosenttia alle kriisiä edeltänyttä aikaa.

Telia alkaa tänään julkaista verkkosivuillaan uutta Liikkumisindeksiä, josta voi seurata viikoittain, miten matkamäärät muuttuvat muun muassa koko maassa, suurissa kaupunkikeskuksissa ja muissa Pohjoismaissa ja Virossa.

Janne Kaijärvi

Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Medialle
Edellinen artikkeli
Mentorointiohjelma ottaa ja antaa – Amira ja Päivi innolla mukana
Seuraava artikkeli
Suomalaiskoululaiset tyytyväisimpiä etäopiskeluun – vain alle kymmenen prosenttia lapsista tyytymättömiä koulunkäyntiin kotona
Suomalaislapset sopeutuivat erittäin hyvin etäopiskeluun, kertoo Pohjoismassa ja Baltiassa tehty ...