Takaisin

Caruna ja Telia aloittavat kansalliset kuitutalkoot – sähköverkkojen ja valokuidun rakentaminen uuteen vauhtiin

2 min
Telia ja Caruna Telia ja Caruna

Caruna ja Telia aloittavat yhteistyön, jossa uusien säävarmojen sähkökaapelien lisäksi maahan asennetaan myös valokuituverkko. Näin asukkailla on mahdollisuus hankkia kotiinsa huippunopea valokuituyhteys.

Yhteisrakentaminen alkaa kesällä 2019 Lounais-Suomesta, missä 30 000 asiakkaansähkönjakelu paranee entisestään kun noin tuhat kilometriä nykyistä ilmajohtoa vaihdetaan säävarmaan maakaapeliin. Sähköverkon maakaapeloinnin yhteydessä asiakkaiden on mahdollista hankkia nykyaikainen ja luotettava internet-yhteys, kun valokuitu rakennetaan yhteistyössä. Valokuitu rakennetaan avoimena verkkona, johon muutkin palveluoperaattorit kuin Telia ovat tervetulleita tarjoamaan palveluitaan.

Verkkojen yhteisrakentaminen on niin ympäristön kuin kansalaistenkin kannalta järkevä vaihtoehto, sillä se säästää alueiden asukkaita arkielämää haittaavilta toistuvilta kaivuutöiltä ja ympäristön kuormitus pienenee. Lisäksi valokuitu on myös järkevä investointi kiinteistöjen tulevaisuuden arvon kannalta.

”Sähkö- ja valokuituverkkojen yhteisrakentamista ei ole aiemmin tehty tässä laajuudessa. Aiemmin energiayhtiöt ja teleoperaattorit ovat rakentaneet yhdessä vain noin 10–20 % hankkeista kun jatkuvaa ja toimivaa yhteistyön mallia ei ole ollut. Nyt olemme kehittäneet Telian kanssa mallin, joka pistää valokuiturakentamisen ihan uuteen vauhtiin Suomessa”, sanoo Carunan sähköverkkojohtaja Kosti Rautiainen.

Yhteisrakentamisella merkittävä vaikutus Suomen digitalisoitumiseen

Liikenne- ja viestintäministeriön digitaalisen infrastruktuurin strategian tavoitteena on nostaa Suomi digitalisaation kärkimaaksi – vuonna 2025 kaikilla kotitalouksilla tulisi olla mahdollisuus käyttää vähintään 100 Mbit/s yhteyksiä.

”Haluamme osaltamme auttaa Suomea digitalisoitumaan. Suomalaiset tarvitsevat kuitua kun kodit digitalisoituvat ja erityisesti kodin viihdepalvelut tulevat käyttämään koko ajan enemmän ja enemmän dataa. Kuitu turvaa myös alueen yrityksille nykyaikaiset toiminta- ja kilpailuedellytykset”, Telia Finlandin Avoimen Kuidun liiketoimintajohtaja Sanna Mutka sanoo ja jatkaa:

”Suomi on valokuiturakentamisessa muita pohjoismaita jäljessä. Ilman yhteiskunnan tukea valokuitua on rakennettu lähinnä suurten kaupunkien kerrostaloihin ja keskustoihin. Olemme innoissamme, että yhteisrakentamishankkeen myötä pystymme tarjoamaan valokuitua avoimella mallillamme yhä useammalle perheelle myös pientaloalueilla”, Mutka toteaa.

Mikä yhteisrakentaminen?

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Ajankohtaista
Edellinen artikkeli
Voiko kyltymättömän energiasyöpön rakentaminen keskelle Helsinkiä olla ympäristöteko?
Datakeskukset ovat kyltymättömiä energiasyöppöjä. Palvelimien pyörittämiseen ympäri maailmaa kuluu ...
Seuraava artikkeli
Lapset ja netti: Käyttörajoituksista hyvinvoinnin pohtimiseen
Lapset ja nuoret toivovat aikuisilta läsnäoloa ja ymmärrystä digitaaliselle harrastamiselle ja ...