Älykäs kaukolämpö

Ota haltuun rakennuksesi energiankulutus ja sisäilman laatu.

Älykkäällä lämmönohjauksella energian säästöä

Vähennä energiankulutusta automatisoimalla rakennuksesi lämmitys. Täysin automatisoitu lämmitysjärjestelmä mahdollistaa rakennusten lämpötilojen seuraamisen sekä energiankulutuksen huippujen tasaamisen.

Älykäs kaukolämpö – usein kysytyt kysymykset

Telian Kaukolämmön optimointi -palvelussa kiinteistön lämmönjakokeskuksen toimintaa ohjataan rakennuksen sisäolosuhteiden sekä sääennusteen pohjalta kerättyjen tietojen perusteella. Tämä mahdollistaa kiinteistön energiankäytön reaaliaikaisen optimoinnin. Tyypillisen kerrostalon energiakulutuksista on mahdollista säästää palvelun avulla jopa 10-20 prosenttia. Samalla lisäät asumismukavuutta, rakennusten omistajien tyytyväisyyttä ja teet hyvän ilmastoteon pienentämällä CO2-päästöjä. Palvelu toimii kuukausimaksulla, ilman aloitus- tai käyttöönottomaksuja helpottaen päätöksentekoa taloyhtiössä.

Telia Heating Optimization

Hyötysi

Säästät kustannuksissa

Säästä kustannuksissa optimoimalla lämmitysenergian kulutusta sekä kulutushuippuja.

Parempi sisäilmasto

Vakaat ja miellyttävät sisäolosuhteet tekevät asumisesta viihtyisämpää.

Nostat rakennuksesi arvoa

Energiatehokkuus sekä luotettava lämmitysjärjestelmä tarjoavat taloudellisia säästöjä ja lisäävät kiinteistösi arvoa ja houkuttelevuutta.

Ota käyttöön älykäs lämmityksen ohjaus

Automatisoidulla lämmitysjärjestelmällä on monia etuja. Inspiroidu esimerkeistä ja jutellaan lisää.

Lisää lämmitysjärjestelmän tehokkuutta

Perinteisesti rakennuksen lämmitys on manuaalista ylläpitoa ja sitä ohjaa ulkona vallitseva lämpötila. Uudenlaisessa optimoidussa lämmityksessä lämpötilan säätö tapahtuu automaattisesti huoneistoista saadun datan, sääennusteen, rakennuksen ominaisuuden ja sijainnin perusteella.

Paranna asumismukavuutta

Optimoitu lämmitysjärjestelmä lisää asumismukavuutta jakamalla lämpötilan tasaisesti eri huoneistoihin. Näin jokainen asunto on miellyttävän lämmin. Lämpötila ei vaihtele vaan pysyy vakaana jokaisessa huoneessa.

Ennakoiva huolto

Rakennuksen sisäolosuhteista saatu data auttaa tunnistamaan esimerkiksi ilmankosteuteen liittyviä ongelmia sekä ennakoimaan tarvittaviin huoltotoimenpiteisiin. Säännöllinen huolto ja kunnossapito auttavat välttämään mahdollisia häiriöitä lämmitysjärjestelmässä.

Kuvituskuva Kaukolämmön optimointi -palvelun toiminnasta.

Näin kaukolämmön optimointi toimii

1. Sensorit asennetaan huoneistoihin: Jokaiseen huoneistoon asennetaan langattomat sensorit, jotka mittaavat rakennuksen lämpötila- ja kosteustietoja. Asiantuntijamme huolehtivat palvelun asennuksesta puolestasi. 

2. Data lähetetään IoT-alustalle: Huoneistoissa olevien sensoreiden keräämä data lähetetään reaaliaikaisesti IoT-alustaan. IoT-alusta analysoi sensoreiden lähettämää dataa ja muodostaa raportin rakennuksen sisäolosuhteista visuaaliselle hallintapaneelille.

3. Rakennuksen lämmityksen optimointi: Huoneistojen sensoreista kerätyn datan, sääennusteen ja kiinteistön sijaintiin liittyvän tietojen avulla lämmönohjausjärjestelmä lähettää IoT-alustalta tiedot rakennuksen lämmönsäätöjärjestelmään, joka säätää automaattisesti rakennuksen lämpötilan halutunlaiseksi. Tällä mahdollistetaan lämpötilan ja kosteuden luotettava ja tasainen ylläpito kaikissa asunnoissa.

4. Jatkuva seuranta mahdollistaa nopean reagoinnin: Datan pohjalta rakennuksen omistaja, huoltoyhtiö ja taloyhtiön hallitus voivat tehdä suositellut toimenpiteet rakennuksen sisäolosuhteiden optimoimiseksi.

Älykäs kaukolämpö – kysymyksiä ja vastauksia

Mietityttääkö Kaukolämmön optimointi -palvelussa jokin? Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia aiheesta.

Kaukolämmön optimointi -palvelu sopii kaukolämpöä käyttävien taloyhtiöiden, julkisten rakennusten sekä teollisuus rakennusten lämmitysenergian optimointiin.

Jos olet yritysasiakas, jätä meille yhteydenottopyyntö niin asiantuntijamme ovat yhteydessä sinuun asian tiimoilta. Taloyhtiön edustajana voit olla suoraan yhteydessä meidän taloyhtiöpalveluumme. Ennen kontaktoimista taloyhtiöpalveluumme keskustelethan palvelun käyttöönotosta taloyhtiösi hallituksen kanssa.

Tiedotamme rakennuksen asukkaita palvelun asennuksesta yhdessä taloyhtiön kanssa sekä hoidamme palvelun asennuksen, käyttöönoton, koulutuksen ja käyttäjätunnusten jakamisen. Taloyhtiön hallitus päättää ja asettaa tavoitelämpötilan rakennukselle.

IoT-sensorit asennetaan huoneiston keskeiselle paikalle, esimerkiksi valokatkaisimen kanssa samaan linjaan noin 1,5 metrin korkeudelle. Kiinnitys tapahtuu ilman asennusreikää kaksipuoleisella teipillä. Asentajamme hoitaa tämän lyheällä asennuskäynnillä palvelun käyttöönoton yhteydessä.

Patteritermostaatti ei ohjaudu ennakoivasti, vaan säätää venttiilin kiinni tai auki reaktiivisesti sen hetkisen lämpötilan mukaan. Tällöin esimerkiksi auringon lämmittäessä asuntoa termostaatti ei ehdi reagoida muutokseen ja asunnon lämpötila nousee turhan korkeaksi.

Patteritermostaatti voi myös olla rikkoutunut, jolloin se ei reagoi asunnon lämpötilan muutoksiin lainkaan. Huipputehon leikkaus ei myöskään ole mahdollista patteritermostaatilla.

Perinteisessä lämmön säädössä rakennuksen lämpötilaa ohjataan ulkolämpötilan sekä manuaalisen lämmön säätökäyrän avulla. Lämmönsäätimelle on asetettu säätökäyrä (ns. taulukkosäätö).

Säätökäyrän avulla säädin ohjaa patteriverkoston menoveden lämpötilaa suhteessa ulkolämpötilaan. Kylmällä ilmalla patteriverkostoon ohjataan kuumempaa vettä kuin leudolla säällä.

Säätökäyrälle tavanomaisesti on määritelty patteriverkostolle lähtevän veden lämpötilan asetusarvot esimerkiksi 0, 10 ja 20 ulkolämpötila-asteen välein. Useimmiten arvot perustuvat yhtenä aikana tehtyihin asetuksiin laskennallisen mallin mukaan ja harvoin on otettu huomioon rakennuksen elinkaaren aikana tapahtuvia muutoksia.

Yksittäisten asukkaiden reklamaatioiden pohjalta myös asetuksia on voitu muuttaa ja siten tarpeettomasti nostaa koko kiinteistön energiakulutusta. Ulkolämpötilaan pohjautuva säätö ei myöskään ota huomioon mm. keväällä korostuvaa auringon lämpösäteilyn vaikutusta eikä kiinteistön sisäisiä lämmönlähteitä.

Kaukolämmön optimointi -palvelu ottaa huomioon kiinteistön sisäiset lämmön lähteet, sääennusteet ja auringon lämpösäteilyn vaikutuksen ja ohjaa lämmönsäädintä ennakoiden muutoksia näin tuottaen vakaamman ja miellyttävämmät sisäolosuhteet asukkaille.

Järjestelmä on hyvä ottaa käyttöön ennen kyseisiä toimenpiteitä. Palvelu tuottaa sisäolosuhdedataa, jonka perusteella on mahdollista kohdentaa korjaustoimenpiteitä ongelmallisimpiin asuntoihin, jolloin suuremmat remontit on mahdollista välttää.

Saatavien tietojen avulla voidaan kätevästi seurata toimenpiteiden onnistumista esimerkiksi lämmitysverkoston tasapainotuksen yhteydessä. Lisäksi tasapainotuksen tuomat hyödyt saadaan täysimääräisesti hyödynnettyä palvelun avulla, sillä järjestelmä ottaa automaattisesti huomioon parantuneet lämpötilatasapainon.

Kaukolämmön optimointi -palvelun avulla saavutettavat energiansäästöt perustuvat älykkääseen lämmitykseen, jonka avulla voidaan hyödyntää muun muassa kiinteistön sisäiset lämmönlähteet sekä auringon säteilystä saatava lämpöenergia. Hyödyntämällä nämä ilmaiset lämmönlähteet voidaan ostoenergian käyttöä vähentää.

Lisäksi huipputehon optimointi varaa lämpöä etukäteen ennen lämpimän veden käyttöä esimerkiksi illalla ja aamuisin. Ennakoiva huipputehon optimointi voi pienentää tehomaksuja pidemmällä aikavälillä.

Palvelun avulla lämmitysenergiaa säästyy jo lämmityskauden alusta ja säästöjä kertyy erityisesti kevään aikana säädön huomioidessa ulkoisten lämmönlähteiden, kuten lisääntyneen auringon säteilyenergian vaikutuksen. Taloyhtiön hallitus päättää tavoitelämpötilan palvelulle ja voi sitä myös helposti muuttaa lämmityskauden aikana.

Asiakastietojen turvallinen käsittely on meille ensisijaisen tärkeä asia. Telia on sitoutunut noudattamaan EU:n tietosuojalakiasetuksia. GDPR:n asetukset ovat määritelty myös palvelusopimuksessamme ja noudatamme niitä tarkasti päivittäisessä työssämme.

Telian tietosuojalausunto

Kaikki yhteydet ovat suojattuja. Palvelussa käytetyt IoT-sensorit käyttävät tietoturvallista mobiiliyhteyttä, joka pohjautuu LTE- ja GSM-standardien tietoturvamäärittelyihin.

Telian IoT-alustan avulla voit hallinnoida käyttöoikeuksia, jotta tiedät kuka järjestelmää käyttää. Oletusarvoisesti palveluun pääsy on isännöitsijällä, huoltoyhtiöllä ja valitulla hallituksen jäsenillä.