Raskaan liikenteen digitalisaatio vähentää päästöjä merkittävästi


Yksi tärkeä kehitysalue yhteiskunnan digitalisaatiossa on älyliikenne. Päivittäin liikkuu valtava määrä ihmisiä ja tavaroita, mikä kuluttaa energiaa sekä kasvattaa päästöjä.
Liikenteelle asetetaan kasvavia vaatimuksia ympäristövastuullisuudesta. Keskiössä on erityisesti raskas liikenne, kuten kuorma-autot ja bussit.
"Tällä alueella pienetkin parannukset voivat olla merkittäviä. Meille Teliassa on tärkeää panostaa tuotteisiin ja palveluihin, jotka pienentävät liikenteen ympäristöjalanjälkeä. Avoimuus uusille ajatuksille ja ideoille sekä hyvä yhteistyö eri kumppaneiden kanssa auttaa meitä tarjoamaan ympäristön kannalta parempia älyliikenneratkaisuja", sanoo Telian IoT-liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Lepola.
Henkilöautoissa on jo pitkään ollut diagnostiikkaväyliä, joihin on mahdollista liittää tietoliikenneyhteys. Tämä mahdollistaa palvelut, joista saadaan muun muassa huoltotietoa ja ajotapaan liittyvää tietoa.
"Myös raskaalle liikenteelle alettiin kehittää erilaisia ratkaisuja. Tyypillistä oli, että ratkaisut olivat erillisiä. Tarjolla oli ajopiirtureita, autojen käyttö- ja huoltotietoa tarjoavia ratkaisuja tai alkolukkoja", kertoo Lepola.

Kokonaisjärjestelmien tulo kesti kuitenkin pitempään. Telia tarjoaa nyt Fälltcom-palvelua julkiselle liikenteelle ja kuljetusliikkeille. Monipuolisessa palvelussa yhdistyvät esimerkiksi autojen sijaintitiedot, ajopiirturi, alkolukko, ajotavan seuranta, työajanseuranta ja turvaelementtinä vahva kuljettajan tunnistaminen.
Telia toteutti pilottihankkeen, jossa seurattiin ajotavan vaikutusta polttoaineen kulutukseen ja päästöihin. Kuorma-autot kuljettivat ympäri vuorokauden kemikaaleja samaa reittiä satamasta tehtaalle. Töihin valikoituvat vain huippukuljettajat, jotka osaavat ajaa erittäin taloudellisesti.
"Seurannalla ja sitä seuranneella ajotavan muutoksella kykenimme vähentämään polttoaineen kulutusta 10 litraa 100 ajokilometriä kohden. Kun kuormaa ajetaan ympäri vuorokauden, vaikutus on suuri sekä polttoaineen kulutukseen että päästöihin. Paljon polttoainetta kuluttavien kuljettajien ajotapaa muuttamalla voidaan saada vielä merkittävästi suurempia säästöjä."
Massadatalla parempaa reittisuunnittelua bussiliikenteeseen
Yksi osa-alue, jossa Telia pohtii suurten joukkojen liikkumisesta saatavien tietojen hyödyntämistä, on liikenneseuranta ja massadatan pohjalta tehtävä bussireittien kehittäminen.
"Televerkon datasta näkee, miten suuri joukko ihmisiä kulkee samoja reittejä päivittäin töihin tai kouluun. Usein reitti kulkee keskustan kautta, mikä vie aikaa ja kuluttaa polttoainetta enemmän. Olisi järkevää hyödyntää jo saatavilla olevaa tietoa reittisuunnittelussa", sanoo Lepola.
Tietosuoja-asiat ja paikkatiedot ovat hyvin henkilökohtaisia, ja Telia on pohtinut data-asioita tietosuojavaltuutetun ja viestintäministeriön kanssa. Avainasiat olemassa olevan datan hyödyntämisessä ovat avoimuus, anonymiteetti sekä asiakkaille tarjottava mahdollisuus kieltäytyä omien tietojen käytöstä.
"Emme ole kiinnostuneita yksittäisten ihmisten tiedoista, vaan isojen joukkojen liikkumisesta. Emme myöskään tarkastelisi reaaliaikaisia tietoja, vaan käyttäisimme tietoja esimerkiksi vuorokauden viiveellä", Lepola summaa.