Kaikki artikkelit yrityksille

Näin valitset yritysnetin

3 min
Telian asiantuntija Jarkko Helin.

”Netti on nykypäivänä samanlainen perushyödyke kuin vesi tai sähkö. Liittymä kannattaa valita huolella, jotta yritys saa tarvettaan vastaavat yhteydet .” Telialla jo 30 vuotta ICT-asioita ratkonut asiantuntija Jarkko Helin antaa vinkit yritysnetin valintaan.

1. Punnitse tarpeet

Ei ole yhtä nettiliittymää, joka kävisi joka yritykselle. ”Ennen liittymän valintaa tulisi määritellä, mihin yritys nettiä käyttää”, Helin muistuttaa.

SIM-kortilla toimiva mobiilinettiliittymä soveltuu Helinin mukaan paljon reissussa tai kotona työskentelevälle. Tarvittaessa netin voi myös jakaa vaikka neuvotteluhuoneelle reitittimen avulla. ”Mobiilinettiliittymä on aivan riittävä valinta useimmille yksinyrittäjille”, Helin toteaa.

Kiinteää yhteyttä Helin puolestaan suosittelee silloin, kun netin käyttäjiä on yrityksessä useampi sekä silloin, jos netti on yrityksen liiketoiminnan kannalta erityisen merkittävässä roolissa. ”Kiinteä yhteys takaa suuremman kapasiteetin ja paremman luotettavuuden kuin mobiili netti”, Helin kertoo.

2. Valitse suorituskyky

Telian Yritysnetti hyödyntää joko kiinteän yhteyden ja 4G-mobiiliverkon yhdistelmää tai pelkkää 4G- tai 5G-mobiiliverkkoa

5G on uuden sukupolven verkkoyhteys, jonka ominaisuuksia ovat nopeus, lyhyt viive ja suuri kapasiteetti. Sen saa joko niin sanottuna kiinteänä tai liikkuvana toteutuksena.

“Kiinteästä 5G-toteutuksesta on kyse, kun talon ulkoseinään tai antennimastoon asennetaan kiinteä yksikkö, joka liitetään kaapelilla sisätiloissa olevaan reitittimeen”, Helin selittää. 

Paljon tien päällä oleva yrittäjä taas hyötyy Yritysnetin liikkuvasta 5G-toteutuksesta: läppäriin hankittavasta 5G-SIM-kortista tai 5G-puhelinliittymästä, joka takaa nopean ja viiveettömän netin paikasta riippumatta.

3. Varmenna yhteys

Luotettavakin nettiyhteys voi joskus katketa esimerkiksi ukkosen takia. ”Moni ei tajua, kuinka tärkeä yrityksen nettiliittymä on ennen kuin se lakkaa toimimasta. Kyse ei ole pelkästään netissä toimivista yrityksistä, vaan tavallisen lähikaupankin kassajärjestelmä on nykyään useimmiten liitetty verkkoon – joten jos netti menee poikki, loppuu makkaran myynti siihen”, Helin kuvailee. Lisäksi pienet yritykset käyttävät usein pilvipalveluita, kuten Office 365 -ohjelmia. Jos netti ei toimi, ei pilvipalveluidenkaan käyttö onnistu.

Siksi Helin kehottaa jokaista yritystä punnitsemaan varavaihtoehdon tarpeellisuutta: kärsiikö liiketoiminta, jos netti on alhaalla, vaikka vain lyhyen ajan?

”Jos vastaus on myönteinen, kannattaa kiinteä kuituyhteys varmistaa toisella kuidulla tai mobiilinettiliittymällä. Vähintään on hyvä varmistaa, riittääkö puhelimessa nettiä jaettavaksi toiseen laitteeseen, jos toimiston yhteys jostain syystä katkeaa”, Helin ohjeistaa. ”Yrityksen nettiliittymiin voi myös halutessaan ostaa lisäpalveluna nopeamman korjausajan.”

4. Huolehdi tietoturvasta

”Moni suomalainen pienyritys ei vielä täysin ymmärrä tietoturvan tärkeyttä. Suojaamaton nettiyhteys on käytännössä sama kuin lähtisi kotoa ja jättäisi oven auki – kuka tahansa voi tulla sisään ja viedä omaisuutta tai tehdä vahinkoa”, Helin vertaa. Hän muistuttaa, että internet on globaali verkko, jonka kautta kuka tahansa halukas voi löytää suomalaisen yrityksen tiedot vaikka toiselta puolelta maapalloa.

Tämän vuoksi nettiliittymään tulisi Helinin mukaan aina liittää palomuuri, joka toimii yrityksen verkon perussuojana. ”Palomuuri varmistaa, etteivät ulkopuoliset pääse käsiksi yrityksen asiakastietoihin tai liikesalaisuuksiin. Palomuurin voi liittää kaikkiin meillä myytäviin Yritysnetti-liittymiin, eikä yrityksen tällöin tarvitse huolehtia tietoturvatekniikasta itse.”

TESTAA YRITYKSESI TIETOTURVAN TASO

 

5 vinkkiä: Näin varmistat yritysnetin turvallisuuden

Jos nettiyhteys on poikki lyhyenkin aikaa, liiketoimintasi voi keskeytyä. Miten sen voi estää ja kuinka huolehtia samalla tietoturvasta?

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Verkko Tietoturva