Kaikki artikkelit yrityksille

”Ei enää hidasta tiedonkulkua – hoitajat vastaavat potilaiden viesteihin reaaliajassa”

3 min

Finla Työterveys tuntee suomalaisen työterveydenhuollon kuin omat taskunsa. ”Meillä hoidetaan kaikkia muita toimialoja paitsi poronhoitoa yli 40 vuoden kokemuksella”, toimitusjohtaja Kristiina Michelsson sanoo. Kun potilaiden viestit saattoivat aiemmin hautautua hoitajien sähköposteihin, nyt asiat hoituvat reaaliaikaisesti chat-palvelussa jopa iltaisin.

Parempi tapa kommunikoida työterveyshuollossa missä vain ja milloin vain. Sujuvampaa vuorovaikutusta, joka helpottaa lääkärin ja hoitajan työtä sekä potilaan arkea.

Tämä lupaus kiinnosti Kristiina Michelssonia, joka työskentelee Finla Työterveyden toimitusjohtajana. Kaksi vuotta sitten Finla Työterveys oli uudistamassa sähköisiä palveluitaan, joista etäpalvelut ja nettiajanvaraus ovat keskeisessä roolissa.

”Mietimme, kuinka toteutamme asiakkaidemme toivoman chat-videovastaanoton. Etsimme joustavaa yhteistyökumppania ja helppokäyttöistä viestintäratkaisua. Käyttäjäystävällisyyden lisäksi tietoturvallinen kirjautuminen palveluun oli tärkein kriteerimme”, Michelsson kertoo.

Finlan väki tapasi useita palveluntuottajia ja päätyi helsinkiläisen teknologiayritys Carecoden moderniin viestintäratkaisuun.

”Palvelu ei vaadi integraatiota potilastietojärjestelmiin, mikä mahdollisti nopean ja miellyttävän käyttöönoton. Yhteistyö Carecoden kanssa on sujunut hyvin: meitä on kuunneltu herkällä korvalla ja palvelua on kehitetty ketterästi antamamme palautteen perusteella.” 

Ongelmana sirpaleinen viestintä

Finla Työterveyden pääpaikka on Tampereella, mutta se tarjoaa työterveyshuoltoa ja työhyvinvoinnin palveluita laajasti Espoosta Keski-Suomeen. Toimipisteitä on 17 ja asiakasyrityksiä raskaasta teollisuudesta elintarvikealan konserneihin ja mediataloihin.

”Sanonkin, että meillä hoidetaan kaikkia muita toimialoja paitsi poronhoitoa. Meillä on yli 40 vuoden kokemus suomalaisesta työterveyshuollosta. Haluamme olla asiakkaillemme ratkaisukeskeinen ja visionäärinen kumppani, jonka palvelut ovat luotettavia, oikea-aikaisia ja kustannustehokkaita”, Kristiina Michelsson kertoo.

Hän tunnistaa sote-kenttää vaivaavan viestinnän sirpaleisuuden. Viestejä ammattilaisten välillä ja potilaiden kanssa vaihdetaan puhelimitse, sähköpostitse, tekstiviestitse, kirjeitse ja post it -lapuilla.

Kommunikaatio vie aikaa, eikä viesteistä välttämättä jää mitään dokumenttia. Lääkärit ja hoitajat haluaisivat keskittyä enemmän itse hoitotyöhön ja muuhun oleelliseen.

”Carecoden sähköisessä viestintäratkaisussa kaikki viestit ovat luotettavasti yhdessä paikassa. Aiemmin asioiden hoitoa saattoi hidastaa se, että potilaat ottivat hoitajiin yhteyttä sähköpostitse. Viestiin ei pystytty reagoimaan heti, jos viesti oli hoitajan henkilökohtaisessa meilissä eikä tämä ollut työvuorossa. Tapa ei ollut myöskään tietoturvallinen.”

Chat-palvelu kerää kiitosta

Kristiina Michelsson kiittelee, että helposti hallittava viestintä asiakasyritysten ja potilaiden kanssa sujuvoittaa kaikkien työtä sekä vähentää turhia puheluja, jonotusta ja aiheettomia käyntejä.

Finla Työterveys on saanut hyvää palautetta chat-palvelusta, jossa hoitajat vastaavat potilaiden viesteihin reaaliajassa aamusta iltaan. Palvelussa voidaan käyttää myös videoyhteyttä ja lähettää kuvia, tutkimustuloksia ja muita liitteitä.

”Meidät yllätti se, että chat on ollut erityisen suosittu yli 50-vuotiaiden, teollisuudessa työskentelevien miesten keskuudessa. Monet heistä tekevät kolmivuorotyötä ja arvostavat sitä, että voivat ottaa yhteyttä työterveyteen silloin, kun heille parhaiten sopii.”

Michelssonin mukaan henkilökunta suhtautui positiivisen innostuneesti uuden viestintäjärjestelmän käyttöönottoon.

”Meillä työparit tekevät töitä tiimeinä, ja aluksi yksi hoitaja-lääkäri-pari sitoutui testaamaan palvelua. Pian mukaan lähti muitakin tiimejä ja tietenkin asiakaspalvelukeskuksemme sairaanhoitajat.”

Hän kiittelee, että Carecode on tehnyt käyttöjärjestelmään parannuksia Finla Työterveyden esittämien toiveiden mukaan.

”Koimme esimerkiksi ongelmaksi sen, että alkuun potilaan oli mahdollista kirjautua järjestelmään vain sähköpostilla. Se ei ole aina mahdollista, sillä varsinkaan teollisuudessa kaikilla työntekijöillä ei ole yrityksen sähköpostiosoitetta. Nyt palvelua voi käyttää kätevästi myös mobiililla ja tunnistautumisessa voi hyödyntää tekstiviestiä.”

Kristiina Michelsson iloitsee, että asiakasyritysten työntekijät ovat ottaneet chat-palvelun omakseen.

”Teemme chatin kautta paljon ennaltaehkäisevää työtä. Potilaat saattavat kysyä rokotuksista tai lähettää kuvan käteensä tulleesta haavasta. Viestin lukeva hoitaja tekee oman arvionsa tilanteesta ja ohjaa potilaan tarpeen mukaan lääkärin vastaanotolle. Reaaliaikaista yhteydenpitoa arvostetaan. Teimme hiljattain asiakastyytyväisyyskyselyn, jossa palvelumme arvioitiin erinomaiseksi.”

Teksti: Henna Rautiainen
Kuvat: Jaakko Lukumaa

Telia ja Carecode uudistavat viestinnän

Carecode on kolme vuotta sitten perustettu lääketieteilijöiden ja ohjelmistokehittäjien johtama startup, joka on lähtenyt uudistamaan terveydenhuollon viestintää yhdessä Telian kanssa. Tällä hetkellä toistakymmentä terveyspalvelutoimijaa Finla Työterveyden lisäksi käyttää Carecoden kehittämää digitaalista viestinnän toimintamallia. Telian kotihoitoon kehittämä sähköinen Vihko on käytössä lukuisissa kunnissa eri puolilla Suomea.

Lue lisää

Artikkelin aihealueet

Asiakastarinat