Älykäs automaatio varmistaa, ettei tuotanto seiso eikä aika kulu printterillä ravaamiseen


Inhimilliset unohdukset ja aikasyöpöt rutiinit jäävät historiaan, kun tehtävät ulkoistetaan robotiikalle ja tekoälylle. Perinteisiin IT-projekteihin verrattuna automatisaatio hoituu nopeasti ja kustannustehokkaasti. Myös kannattavuus ja tuottavuus paranevat.
Älykäs automaatio ratkaisee monta ongelmaa, joihin tuotteen matka tilauksesta loppukäyttäjälle voi tyssätä.
”Minkään tuotteen valmistus ei onnistu ilman liiketoimintaprosesseja. Läpimenoaika voi olla teoriassa hyvä, mutta käytännössä liukuhihna voi seistä pitkiäkin aikoja, jos materiaaleja puuttuu. Tämä voi johtua vaikkapa valvonnan tai logistiikan pettämisestä”, kertoo Telian liiketoiminnanjohtaja Mika Orava.
Orava on robotiikan ja älykkään automaation asiantuntija, joka on ollut mukana kymmenissä kehitysprojekteissa. Hän listasi tuotannon automatisoinnin suurimmat hyödyt.
1. Laatu paranee ja asiakastyytyväisyys kasvaa
Automaatio pitää huolen siitä, että tilausprosessi etenee nopeasti, aikataulut pitävät kutinsa ja toimitus saapuu perille sovitussa ajassa.
Asiakkaalle luvattu aikataulu voi pettää esimerkiksi siksi, että yritys on myynyt tuotteita, joita se ei pysty toimittamaan. Jos jokin raaka-aine puuttuu, automaatio ilmoittaa asiasta ja tekee tarvittavat lisätilaukset.
”Toimitusvarmuus vaikuttaa asiakastyytyväisyyteen olennaisesti. Jos viivästyksestä seuraa sanktioita, aikataulussa pysyminen voi olla yritykselle elämän ja kuoleman kysymys”, Orava kertoo.
2. Robotilla on parempi muisti kuin ihmisellä
Jos tiedonkulku tai jokin muu tehtävä on vain muistin varassa, kömmähdyksiä voi sattua. Inhimillisten virheiden riski pienenee, kun robotti muistaa asiat ihmisen puolesta.
”Esimerkiksi laskutus voi jäädä unohduksen takia roikkumaan. Automatisoidussa prosessissa robotti ja tekoäly valvovat prosessia, toimittavat asiakkaalle tarvittavat dokumentit ja laittavat laskutuksen päälle”, Orava sanoo.
3. Ei enää paperisia lomakkeita
Jos työvaiheita on paljon, lomakeshow´n pyörittäminen vie aikaa – ja kyllä – paperia.
”Joillain aloilla paperia voi kulua trukkilavallinen kuukaudessa. Myös askeleita kertyy, jos jokaisen työvaiheen jälkeen pitää kävellä printterille ja takaisin.”
Mikäli papereita täytetään käsin, voi syntyä väärinymmärryksiä. On tulkitsijasta kiinni, näyttääkö kiireessä raapustettu numero neloselta vai ysiltä.
Digitalisaatio kannattaakin aloittaa työnohjausprosessien muuttamisesta paperittomiksi. Kun tieto työvaiheista kulkee sähköisesti, tilauksiin on myös helppo tehdä muutoksia jälkikäteen.
”Esimerkiksi mittojen muuttumista on vaikea hallinnoida, jos kaikki on papereiden varassa.”
4. Automatisointi on nopeaa
Perinteiset IT-projektit ovat kalliita ja voivat kestää vuosia. Tuotannon automatisointi hoituu nopeasti ja kustannustehokkaasti: usein ensimmäinen automatisointi on valmis jo muutamassa kuukaudessa, jopa viikossa.
Joskus automatisointia voi käyttää väliaikaisratkaisuna: robotti korjaa akuutin vian sutjakkaasti, ja myöhemmin vika voidaan korjata siellä, missä se sijaitseekin. Orava nimittääkin leikkisästi ohjelmistorobotiikkaa IT-alan roudarinteipiksi, koska sen avulla on helppo ja nopea korjata monia asioita.
Paras lopputulos syntyy, kun kehitystyö on jatkuvaa.
”Digitalisaatiota ja automatisointia tehdään pienissä pätkissä, jolloin prosessit kehittyvät jatkuvasti. Tämä murtaa perinteisen mallin, jossa yritys tilaa ison järjestelmän ja käyttää sitä vuosikaudet.”
5. Osan työtehtävistä voi ulkoistaa tekoälylle
Tekoälylle voi opettaa kaikkea alan lainsäädännöstä laskutuksen pyörittämiseen. Sen voi opettaa seulomaan miljoonien gigatavujen kokoisesta datasta tarvittavat tiedot. Esimerkiksi vanhassa datassa voi olla paljonkin GDPR:n alaista tietoa, joka saadaan poistettua tekoälyn avulla.
”Tekoälyä voi hyödyntää myös asiakaspalvelun kehittämisessä. Se voi analysoida, millaisia puheluita yritykseen milloinkin tulee ja auttaa suunnittelemaan työvuorot sen perusteella. Tekoäly voi myös tunnistaa ongelmakohtia, jotka saavat asiakkaat tarttumaan puhelimeen.”
6. Luvut puhuvat puolestaan
Asiantuntijat ovat arvioineet, että noin 60 prosentilla ihmisistä on sellaisia töitä, joista voisi automatisoida noin 30 prosenttia. Automatisointi vapauttaisi valtavasti työaikaa aloilla, joissa on pulaa työvoimasta ja asiantuntijoista.
Vaikka automatisoinnin hyödyt ovat kiistattomat, sitä ei kannata tehdä turhaan.
”Selvitämme aina aluksi esimerkiksi sen, säästääkö automatisointi työaikaa merkittävästi. Seulomme joukosta ne työtehtävät, jotka kannattaa siirtää robotin hoidettaviksi.”