Takaisin

10 vinkkiä työmatkalle: Vältä virukset, varkaudet ja yllätyslaskut

Työmatkalaisen painajainen on, että pomo pyytää matkalta palattua puhutteluun ja iskee jättimäisen puhelinlaskun pöytään. Lue tämä juttu, niin vältät puhuttelun ja teet töitä turvallisesti mistä päin maailmaa vaan.

Pihi suomalaismatkailija metsästää ilmaista wifiä ja kytkee mobiilidatan visusti pois päältä heti, kun astuu kotimaan rajojen ulkopuolelle. Kuitenkin tilastot* kertovat, että suomalaiset käyttävät mobiilidataa ahkerammin kuin koskaan, joten miksi luopua netistä ulkomailla? Reissussa tarvitsee nopeaa tiedonhakua ehkä eniten.

Telian B2B-mobiililiiketoiminnasta vastaava Tapio Ranta kertoo, kuinka työmatkalainen voi hyödyntää puhelintaan ulkomailla yhtä tehokkaasti kuin kotimaassa – ilman ikäviä yllätyslaskuja.

1. Netinkäytön kustannukset oletuksena aisoissa

Lähtikö kuvien ja videoiden postaaminen lapasesta työmatkalla? Käyttökatto pitää huolen siitä, että datakulut eivät karkaa käsistä – Ranta kertoo, että ulkomaan käyttökatto löytyy oletusasetuksena liittymissä. ”Käyttökatto on asetettu 50 euroon laskutuskaudessa.”

Vain itse asetuksia muokkaamalla voi aiheuttaa sen, ettei käyttökatto anna suojaa.

”Toki jotkut asiakkaista kytkevät käyttökaton pois päältä, jolloin suojaa ei ole. Mutta jos et ole tehnyt muutoksia kaupasta ostamaasi liittymään, sinulla on käyttökatto.”

2. Minne matka? Selvitä kohteen kustannukset hinnastosta

”Kannattaa käydä tutustumassa meidän Matkalla-sivuihin, joista löytyvät eri maiden hinnastot sekä liikematkalla oleville yrityskäyttäjille että yksityisille lomamatkailijoille” Ranta neuvoo.

3. Luota verkkovalintoihin

Työmatka New Yorkiin edessä. Miten voi varmistaa, että on koko ajan tavoitettavissa? Mistä tietää, missä verkossa kannatta olla kiinni? Missä on luotettavin kuuluvuus? Itse ei kannata alkaa säätämään verkkoja, sillä operaattori on valinnut valmiiksi sopivimpien kumppanien verkot liittymääsi.  

”Puhelin valitsee automaattisesti kannaltasi parhaan verkon. Jos siihen ei ole kuuluvuutta, se valitsee järjestyksessä seuraavaksi parhaan. Olemme laittaneet järjestyksen valmiiksi, joten asiakkaan ei tarvitse miettiä sitä. Hinta ei muutu siitä mihinkään, sillä hinnat ovat aluekohtaisia.”

4. Mobiilidata on tietoturvallisin

Mobiilidatan käyttäminen on kaikkein tietoturvallisin vaihtoehto ulkomailla. ”Operaattorit huolehtivat mobiiliverkkojen tietoturvasta kaikkialla maailmassa”, Ranta vakuuttaa.

Esimerkiksi tärkeitä tarjouksia, luottokorttimaksuja tai muuta arkaluontoista tietoa ei kannata lähettää sähköpostitse kahvilan avoimen wifin avulla. Avoimessa WLAN-verkossa ei ole mitään takeita, että tietosuojasta on huolehdittu.

5. Turvasovellukset päivitettyinä matkaan

Läpäisevätkö älylaitteesi tietoturvan kuntotestin? Onko puhelimessasi turvasovellukset kunnossa ja muutenkin viimeisimmät versiot kaikista sovelluksista? Nämä kannattaa huolehtia kuntoon ennen työmatkaa, sillä on tympeää käyttää ulkomailla mobiilidataa ohjelmistopäivityksiin.

6. Päivän kokousmatka Eurooppaan edessä

Kun lennät päiväksi kokousmatkalle Eurooppaan, päiväpaketti kattaa päivän datakäytön lisäksi myös puhelut ja viestit. EU-päiväpaketissa on 300 Mt raja, jonka jälkeen surffailu veloitetaan kulutuksen mukaan, kunnes vuorokausi vaihtuu. (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)

7. Pohjolan ja Baltian matkapäivät eivät kerrytä lisälaskua

Jos matkapäiviä kertyy Pohjoismaihin ja Baltian alueelle, kannattaa hankkia esimerkiksi Sopiva Pro -liittymä, jolloin käyttäjän ei tarvitse välittää tippaakaan roaming-maksuista: Ruotsin, Norjan, Tanskan sekä Viron, Latvian ja Liettuan alueella datailu ei maksa yhtään enempää kuin Suomessakaan.

8. Osta dataa viikon tarpeiksi etukäteen

Kun lähtee Eurooppaa kauemmas työmatkalle, Ranta neuvoo ratkaisuksi etukäteen hankittua dataa. ”Kun matkustat EU:n ulkopuolelle, esimerkiksi Venäjälle tai Yhdysvaltoihin, kannattaa tilata Reissupaketti etukäteen. Reissupaketti on voimassa viikon aktivoinnin jälkeen tai niin kauan kuin pakettiin kuuluvaa dataa riittää.”

9. Mikä kaikki kuluttaa dataa?

Laitteet käyttävät nettiyhteyttä usein automaattisesti esimerkiksi sähköpostin synkronointiin ja sovellusten päivittämiseen. Tarkista oman puhelimesi käyttöohjeista, miten saat automaattiset päivitykset pois päältä matkan ajaksi.

Tässä muutama vinkki siitä, miten työmatkalaisen tiedostot kuluttavat dataa:
•    Sähköposti ilman liitettä 1–20 kt
•    Tekstidokumentti 50–300 kt
•    Korkealaatuinen kuva 2–5 MT
•    Internetsivu 5–30 MT

10. Roaming muuttuu kesäkuussa 2017

Roamingilla tarkoitetaan puheluita ulkomailla, lähetettyjä tekstiviestejä ja ladattua mobiilisisältöä. Termi on suomeksi verkkovierailu. Euroopan parlamentin päätös, joka tulee voimaan kesäkuussa 2017 EU-alueella, tarkoittaa myös työmatkailijoille enemmän vapautta: EU-käytön sisältävissä liittymissä puheluista, tekstiviesteistä ja datasta ei veloiteta enää verkkovierailumaksuja, jos puhelinta käyttää tilapäisesti ulkomailla.

Työmatka sujuu tehokkaasti ja turvallisesti, sekä ilman ylimääräistä säätöä, kun hoidat hommat mobiilidatan avulla. Tämän on todennut myös huippu-urheilija Leo-Pekka Tähti.

Lue Leo-Pekka Tähden työmatkaa helpottavat vinkit

 *) Viestintäviraston katsaus: Mobiilidatan käyttö kasvaa, puhelut vähenevät (2016)

Hanki liittymä, jolla olet maailmalla kuin kotonasi

Löydä se oikea

Artikkelin aihealueet

Liikkuva työ Liiketoiminta
Lisää samasta aiheesta
Näin Leo-Pekka Tähti saavutti paralympiakultansa – mitä yritykset voivat tästä oppia?
Kolme tärppiä Slushista yrityspäättäjälle
Supercellin suuromistaja Tencent on yksi maailman arvokkaimmista yrityksistä – näin se valitsee sijoituskohteensa
Al Gore: Suomi on tienraivaaja digitaalisessa teknologiassa – nyt on viimeinen hetki kääriä hihat
Soita joulumusiikkia oikeaan aikaan, oikealla tavalla
Älä pelkää GDPR:ää – EU:n tietosuoja-asetus on tunnollisille yrityksille iso bisnesmahdollisuus
Black Fridayta ja muita myyntipiikkejä tehostaa oikeanlainen taustamusiikki
Bruce Oreck: Suomalaiset voivat menestyä hankkiutumalla eroon vanhentuneista säännöksistä
Edellinen artikkeli
Näin Leo-Pekka Tähti saavutti paralympiakultansa – mitä yritykset voivat tästä oppia?
Jatkuva itsensä kehittäminen takaa, että menestystä tulee jatkossakin.
Seuraava artikkeli
Euroopan suurin teollinen älykaupunki on kätketty Kokkolaan – näin miljardimahti on turvattu
Kokkola Industrial Park on kokoluokassaan ja monipuolisuudessaan suurteollisuusalue täysin omassa ...