10 vinkkiä työmatkalle: Vältä virukset, varkaudet ja yllätyslaskut


Työmatkalaisen painajainen on, että pomo pyytää matkalta palattua puhutteluun ja iskee jättimäisen puhelinlaskun pöytään. Lue tämä juttu, niin vältät puhuttelun ja teet töitä turvallisesti mistä päin maailmaa vaan.
Pihi suomalaismatkailija metsästää ilmaista wifiä ja kytkee mobiilidatan visusti pois päältä heti, kun astuu kotimaan rajojen ulkopuolelle. Kuitenkin tilastot* kertovat, että suomalaiset käyttävät mobiilidataa ahkerammin kuin koskaan, joten miksi luopua netistä ulkomailla? Reissussa tarvitsee nopeaa tiedonhakua ehkä eniten.
Osastopäällikkö Juha Sutinen Telian yritysliiketoiminnasta kertoo, kuinka työmatkalainen voi hyödyntää puhelintaan ulkomailla yhtä tehokkaasti kuin kotimaassa – ilman ikäviä yllätyslaskuja.
1. Netinkäytön kustannukset oletuksena aisoissa
Lähtikö kuvien ja videoiden postaaminen lapasesta työmatkalla? Käyttökatto pitää huolen siitä, että datakulut eivät karkaa käsistä – Sutinen kertoo, että ulkomaan käyttökatto löytyy oletusasetuksena liittymissä. ”Käyttökatto on asetettu 50 euroon laskutuskaudessa.”
Vain itse asetuksia muokkaamalla voi aiheuttaa sen, ettei käyttökatto anna suojaa.
”Toki jotkut asiakkaista kytkevät käyttökaton pois päältä, jolloin suojaa ei ole. Mutta jos et ole tehnyt muutoksia kaupasta ostamaasi liittymään, sinulla on käyttökatto.”
2. Minne matka? Selvitä kohteen kustannukset hinnastosta
”Kannattaa käydä tutustumassa meidän Matkalla-sivuihin, joista löytyvät eri maiden hinnastot sekä liikematkalla oleville yrityskäyttäjille että yksityisille lomamatkailijoille” Sutinen neuvoo.
3. Luota verkkovalintoihin
Työmatka New Yorkiin edessä. Miten voit varmistaa, että olet koko ajan tavoitettavissa? Mistä tiedät, missä verkossa kannattaa olla kiinni? Missä on luotettavin kuuluvuus? Itse ei kannata alkaa säätämään verkkoja, sillä operaattori on valinnut valmiiksi sopivimpien kumppanien verkot liittymääsi.
”Puhelin valitsee automaattisesti kannaltasi parhaan verkon. Jos siihen ei ole kuuluvuutta, se valitsee järjestyksessä seuraavaksi parhaan. Olemme laittaneet järjestyksen valmiiksi, joten sinun ei tarvitse miettiä sitä. Hinta ei muutu siitä mihinkään, sillä hinnat ovat aluekohtaisia.”
4. Mobiilidata on tietoturvallisin
Mobiilidatan käyttäminen on kaikkein tietoturvallisin vaihtoehto ulkomailla. ”Operaattorit huolehtivat mobiiliverkkojen tietoturvasta kaikkialla maailmassa”, Sutinen vakuuttaa.
Esimerkiksi tärkeitä tarjouksia, luottokorttimaksuja tai muuta arkaluontoista tietoa ei kannata lähettää sähköpostitse kahvilan avoimen wifin avulla. Avoimessa WLAN-verkossa ei ole mitään takeita, että tietosuojasta on huolehdittu.
5. Turvasovellukset päivitettyinä matkaan
Läpäisevätkö älylaitteesi tietoturvan kuntotestin? Onko puhelimessasi turvasovellukset kunnossa ja muutenkin viimeisimmät versiot kaikista sovelluksista? Nämä kannattaa huolehtia kuntoon ennen työmatkaa, sillä on tympeää käyttää ulkomailla mobiilidataa ohjelmistopäivityksiin.
6. Päivän kokousmatka Eurooppaan edessä
Kun lennät päiväksi kokousmatkalle Eurooppaan, päiväpaketti kattaa päivän datakäytön lisäksi myös puhelut ja viestit. EU-päiväpaketissa on 500 Mt raja, jonka jälkeen surffailu veloitetaan kulutuksen mukaan, kunnes vuorokausi vaihtuu. (Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
7. Pohjolan ja Baltian matkapäivät eivät kerrytä lisälaskua
Jos matkapäiviä kertyy Pohjoismaihin ja Baltian alueelle, kannattaa hankkia esimerkiksi Sopiva Pro -liittymä, jolloin käyttäjän ei tarvitse välittää tippaakaan roaming-maksuista: Ruotsin, Norjan, Tanskan sekä Viron, Latvian ja Liettuan alueella datailu ei maksa yhtään enempää kuin Suomessakaan.
8. päivähinnoittelu datakäytön turvana kaukomailla
Toukokuusta 2018 eteenpäin myös EU:n ulkopuolella uskaltaa käyttää mobiilidataa, kun käytölle on päiväkohtainen maksimihinta yhteensä 47 maassa EU:n ulkopuolella. Päivähintaan sisältyy 200 Mt käyttöä per päivä, jonka jälkeen lisäkäyttöä varten voi tilata erikseen lisäpaketin. Pieni käyttö ei kerrytä koko päivähintaa, mutta päivähinta pitää huolen siitä, että saat hoidettua työasiat joustavasti ja edullisesti myös ilman wifin metsästystä.
9. Mikä kaikki kuluttaa dataa?
Laitteet käyttävät nettiyhteyttä usein automaattisesti esimerkiksi sähköpostin synkronointiin ja sovellusten päivittämiseen. Tarkista oman puhelimesi käyttöohjeista, miten saat automaattiset päivitykset pois päältä matkan ajaksi.
Tässä muutama vinkki siitä, miten työmatkalaisen tiedostot kuluttavat dataa:
Tässä muutama vinkki siitä, miten työmatkalaisen tiedostot kuluttavat dataa:
- Sähköposti ilman liitettä 1–20 kt
- Tekstidokumentti 50–300 kt
- Korkealaatuinen kuva 2–5 Mt
- Internetsivu 5–30 M
- videon lataaminen 1–10 Mt
- sovelluksen lataaminen tai päivittäminen 5–50 Mt
10. USKALLA KÄYTTÄÄ DATAA
Kun kaikki edellä olevat asiat ovat kunnossa, voit käyttää puhelintasi ulkomailla turvallisesti ilman lasku-yllätyksiä.
Työmatka sujuu tehokkaasti ja turvallisesti, sekä ilman ylimääräistä säätöä, kun hoidat hommat mobiilidatan avulla. Tämän on todennut myös huippu-urheilija Leo-Pekka Tähti.
Lue Leo-Pekka Tähden työmatkaa helpottavat vinkit
*) Viestintäviraston katsaus: Mobiilidatan käyttö kasvaa, puhelut vähenevät (2016)