Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Kaikki artikkelit

Tupas katoaa, turvallisuus lisääntyy

2 min

”Siirtymäaika Tupas-tunnistautumisesta uuteen protokollaan päättyy syyskuun lopussa”, Telian varmenne- ja tunnistuspalveluista vastaava Kari Lehtimäki muistuttaa.

”Tupas-tunnistautuminen ei vastaa EU:n tiukentuneisiin tietoturvallisuussäädöksiin, joten sitä tarjoavien pankkien on muutettava protokollaansa. Tämä edellyttää reagointia vahvaa tunnistautumista vaativilta sähköisiltä asiointipalveluilta: niiden on otettava uusi järjestelmä käyttöön viimeistään lokakuussa 2019”, Lehtimäki kertoo.

”Telia Tunnistus -välityspalvelu pienentää pankkitunnistautumisen hintaa merkittävästi.”

Lehtimäki suosittelee vahvaa tunnistusta käyttäville yrityksille luottamusverkostoon perustuvaa välityspalvelua, jota käyttämällä yritys välttyy protokollamuutoksesta aiheutuvalta rumbalta: ”Välityspalveluntarjoajat päivittävät sopimukset ja tekniikan kuntoon jokaisen pankin kanssa. Välittäjän käyttäminen on paitsi helpompaa myös edullisempaa kuin erilliset sopimukset.”

Varmuutta vahvasta tunnistautumisesta

Lehtimäen mukaan yhä useammat asiointipalvelut vaativat joko pankkien tai Mobiilivarmenteen tarjoaman vahvan tunnistautumisen, mikä lisää netissä asioimisen turvallisuutta. ”Tähän mennessä vahva tunnistautuminen on ollut käytössä lähinnä siellä, missä se on pakollinen, eli esimerkiksi vakuutusyhtiöissä ja lääkärikeskuksissa. Ruotsissa ja Virossa vahva tunnistautuminen on kuitenkin kovaa vauhtia lisääntynyt muissakin sähköisissä asiointipalveluissa – ja tämä trendi näkyy nyt myös Suomessa”, hän tietää kertoa.

Lehtimäki sanoo, että mitä helpommaksi ja yleisemmäksi vahva tunnistautuminen tulee, sitä vähemmän tarvitaan enää käyttäjätunnuksia ja salasanoja. ”Vahvalla tunnistautumisella voitaisiin korvata ne kaikki jo tänään”, hän päättää.

Teksti: Satu Ekman

Yksi yhteys – yksi sopimus – edullinen hinta

Vahva sähköinen tunnistautuminen antaa asiakkaillesi mahdollisuuden kirjautua palveluihisi suoraan mobiilivarmenteella tai pankkitunnuksilla.

Lue lisää
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Varmenteet ja tunnistus
Edellinen artikkeli
Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus luovat uudenlaisia elämyksiä asiakkaille
Vähittäiskauppa on isossa murroksessa, ja alan toimijoiden on innovoitava uusia tapoja ...
Seuraava artikkeli
Analytiikka osana jokapäiväisiä toimintoja auttaa tekemään parempaa liiketoimintaa
22 000 ihmistä seurasi Imatranajoa paikan päällä ja käytti kaupungissa yli neljä miljoonaa euroa. ...