Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Kaikki artikkelit

5G-taajuudet – mitä niistä pitäisi tietää?

3 min

5G-taajuudet ovat vuoden 2018 taajuushuutokaupan myötä nyt käytettävissä Suomessa ja uusista, 3,5 gigahertsin taajuuksista on tulossa niin sanottu perusverkkokerros 5G:lle Euroopassa. Taajuudet mahdollistavat huippunopean ja viiveettömän langattoman tiedonsiirron ja ne kiihdyttävät entisestään myös esineiden internetin hyödyntämistä. 

”Aiempiin verkkosukupolviin verrattuna 5G:n taajuusalue on korkeampi kuin koskaan aiemmin, mikä samalla tarkoittaa lyhyempää kantamaa”, Telian asiantuntija Timo Hietalahti kuvaa. ”Mutta jo ensivaiheessa 5G soveltuu hyvin organisaatioiden käyttöön – yhteyttä voivat hyödyntää esimerkiksi tehtaissa liikkuvat koneet. Tällaisella alueella nopeat 5G-yhteydet tuovat uusia mahdollisuuksia koneiden väliseen tiedonsiirtoon.” 

”Teollisuudesta löytyy myös valmiita sovelluskohteita 5G:lle eli suuri kapasiteetti ja viiveetön tiedonsiirto mahdollistavat muun muassa 4K- ja jopa 8K-teräväpiirtokuvan hyödyntämisen esimerkiksi prosessien valvonnassa. 5G soveltuu toki myös muille toimialoille ja sen avulla yritykset saavat pienin investoinnein rakennettua kuituyhteyttä vastaavan langattoman tiedonsiirtoverkon alueelleen.”

Minne 5G-tukiasemia rakennetaan?

Ensin 5G-verkkoa rakennetaan Hietalahden mukaan suurimpiin kaupunkeihin sekä yritysten käyttöön sellaisille toimialoille, joista löytyy valmiita käyttökohteita 5G:lle. Koska kantama on lyhyempi, tarvitaan tulevaisuudessa kapasiteettitarpeen kasvaessa myös tukiasemia aiempaa tiheämmin. Niitä voidaan sijoitella esimerkiksi bussipysäkeille, valaisinpylväisiin ja muuhun kaupunki-infraan.

”Tukiasemien sijoittamiselle tarvitaan lupia, ja joustava lupakäsittely edesauttaa 5G-verkon syntymistä”, Hietalahti sanoo. ”Myös yritykset voivat vaikuttaa siihen, miten heidän alueelleen voi sijoittaa tukiasemia. Telia maksaa vuokraa tukiasemapaikoista”, hän tarkentaa.

Miten 5G lävistää eri toimialat? Miten 5G:tä on jo hyödynnetty todellisessa ympäristössä? Lataa maksuton 5G-opas ja löydä vastaukset!

Kattavallakaan 5G-verkolla ei tee mitään, jos käytettävissä ei ole päätelaitteita verkon hyödyntämiseen. Hietalahden mukaan saataville on hyvää vauhtia tulossa puhelimia, reitittimiä ja modeemeja: ”Esimerkiksi Telia tuo Nokian kanssa Suomeen 5G-reitittimen, jonka kuluttajapilotit ovat parhaillaan käynnistymässä.”

Yhdysvalloissa on jo vuoden verran ollut käytössä korkeampi, 28 gigahertsin taajuutta vastaava alue ja sitä hyödyntäviä kuluttajalaitteita. Myös Suomessa seuraava taajuushuutokauppa on nurkan takana: ”28 GHz:ä vastaava, Suomessa huutokaupattava 26 gigahertsin taajuusalue tarjoaa vielä enemmän kapasiteettia kuin 3,5 gigahertsin alue. Seuraava taajuushuutokauppa toteutetaan mahdollisesti vuonna 2020”, Hietalahti kertoo.

5G-tukiasemasta löytyy älykkyyttä

Aiemmissa verkkosukupolvissa antennista lähtevä signaali muodostaa yhtenäisen peittoalueen, jolloin signaalin voimakkuus on heikompi alueen reunoilla. 5G:ssä signaali sen sijaan muodostuu useista kapeista keiloista, jotka liikkuvat käyttäjien mukana. ”Tämä kasvattaa kapasiteettia ja pienentää häiriöitä”, Hietalahti tarkentaa. ”5G:n yhteydessä puhutaankin älyantenneista. 5G-tukiasemat kuluttavat myös vähemmän energiaa. 5G-tukiasemissa valmistajien kehitystavoite on, että tukiasema ei käytä lainkaan sähköä, jos sen alueella ei ole käyttäjiä.”

”Lopuksi voisi todeta, että 5G:n saatavuus paranee kovaa tahtia, ja 5G-innovaatioiden luominen kannattaa aloittaa mieluummin tänään kuin huomenna. Telian käynnistämässä 5G Finland -verkostossa yritykset pääsevät kehittämään 5G-käyttötapauksia yhdessä muiden yritysten, organisaatioiden ja startupien kanssa."

"Hankimme vuoden 2018 5G-taajuushuutokaupassa matalimman mahdollisen taajuuden, joka kantaa hieman pidemmälle ja johon kohdistuu lievempiä käyttörajoitteita naapurimaidemme välisissä taajuuskoordinointisopimuksissa. Niiden päälle on hyvä lähteä rakentamaan huippunopeaa langatonta verkkoa”, Hietalahti summaa.

Haluatko olla 5G-edelläkävijä?

5G Finland -verkostossa pääset kehittämään 5G-käyttötapauksia yhdessä muiden yritysten, organisaatioiden ja startupien kanssa.

LUE LISÄÄ
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

5G
Edellinen artikkeli
3 syytä, miksi pienyrittäjän kannattaa valita palvelulaite
Laitteiden hankkiminen palveluna on pienellekin yritykselle kannattavaa.
Seuraava artikkeli
Robotit marssivat nyt toimistoihin – ”Näitä säästölukuja jokainen talousjohtaja ymmärtää”
Telian talousjohtaja Marko Ylä-Autio pitää robotteja erinomaisina työkavereina.