Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

NB-IoT ja M2M-liittymät luovat uusia yhteyksiä

IoT-liittymillä mittaat ja seuraat lukuisia eri asioita hankalissakin paikoissa. Havainnointipisteiden tarkkailu on helppoa ja tietoturvallista, ja automaattiset hälytykset vähentävät tarkkailemisen vaivaa.
NB-IoT

Nb-Iot yhdistää skaalautuvasti suuren määrän laitteita

Narrowband IoT (NB-IoT) on globaali verkkoteknologia, jonka avulla saat kytkettyä suuren määrän laitteita verkkoon edullisesti ja luotettavasti. Laitteiden lähettämän datan avulla pääset reaaliajassa seuraamaan toiminta- ja tuotantoprosessia tai luomaan jopa kokonaan uutta liiketoimintaa.

Lisensoitu ja standartoitu NB-IoT on suunniteltu toimimaan häiriöttömästi verkon yli myös silloin, kun laitteiden ja datan määrä kasvaa. NB-IoT mahdollistaa operaattoreiden ja laitteiden yhteensopivuuden maailmanlaajuisesti. Olet vapaa valitsemaan mitä NB-IoT laitteita ja yhteyksiä käytät, kun liiketoiminnan tarpeenne muuttuvat tai kasvavat. Teknologia on standardoitu 3GPP:n toimesta.

Voit aloittaa NB-IoT -ratkaisujen testaamisen ja kehittämisen aloituspakettimme avulla tai ottaa yhteyttä asiantuntijoihimme, jotka kertovat mielellään lisää.

Ota yhteyttä

NB-IoT Starter Kit
Tilaa

Aloita NB-IoT-verkon rakentaminen
aloituspaketilla

NB-IoT Starter Kit
450,00

6kk testiaika

Mihin Narrowband IoT soveltuu?

Lampaiden liikkeiden seurantaa Norjassa, tulvavahinkojen ennaltaehkäisemistä Yhdysvalloissa ja älypyöräilyä Kiinassa. Mitä uutta liiketoimintaa, kustannussäästöjä ja parannuksia NB-IoT on mahdollistanut maailmalla?

NB-IoT -käyttökohteita maailmalta (PDF)

 

Hyödyt

Mikä ihmeen Narrowband IoT?

Lyhyt NB-IoT-sanasto

NB-IoT

NB-IoT:stä käytetään myös nimiä NarrowBand IoT ja LTE cat NB1. Se on yksi 3GPP:n luomista 4G-mobiilistandardeista. Sitä käytetään sellaisten pienten datamäärien siirtoon, joiden kaksisuuntainen siirtonopeus on enintään 250 kbps. Se on optimaalinen sensoreiden tuottamalle mittausdatalle. 

NB-IoT mahdollistaa entistä laajemman laitekirjon kytkemisen verkkoon sekä laitteiden ja palvelujen yhdistämisen mobiilitietoliikenteessä. Standardoimiseen ovat osallistuneet maailman suurimmat tietoliikenneyritykset, kuten Ericsson, Huawei, Intel, Nokia ja Telia. Standardi valmistui keväällä 2016.

Perinteiseen mobiiliteknologiaan verrattuna NB-IoT:n merkittävin hyöty on energiatehokkuus. Yhteys on lepotilassa, kun sitä ei käytetä. Tämä mahdollistaa sellaisten pienten laitteiden käytön, joiden akku kestää pitkään. NB-IoT:n tietoturvataso on korkea, siinä hyödynnetään samaa teknologiaa kuin 4G-mobiililiikenteessä. 


LTE M

LTE M, josta käytetään myös nimeä LTE cat M tai eMTC, on toinen 3GPP:n vahvistamista uusista LPWAN-standardeista. Sen ero NB-IOT:hen on suurempi datansiirtokyky (kaksisuuntainen siirtonopeus max. 1Mbps) sekä tuki mobiliteetille eli liikkuvien laitteiden seurantaan.

LTE M- ja NB-IoT-standardeja kutsutaan myös yhteisesti yleisnimellä MobileIOT.  

LPWAN

LPWAN tai LP-WAN on yleiskäsite, joka tulee sanoista Low Power Wide Area Network. LPWAN-teknologiat ovat uuden sukupolven mobiiliteknologioita, jotka kattavat harvalla tukiasemaverkostolla laajoja alueita, jopa kymmenien kilometrien päähän tukiasemasta.

LPWAN-teknologioita on useita, ja ne toimivat sekä operaattoreille lisensoiduilla taajuuksilla nykyisten mobiiliverkkojen rinnalla että vapaasti käytettävissä olevilla lisensoimattomilla taajuusalueilla. Lisensoiduille taajuuksille on standardoitu NB-IOT ja LTE M. Vapailla taajuusalueilla toimivat muun muassa Lora Alliancen standardoima LoRaWAN sekä Sigfox-yrityksen kehittämä SigFox.

LPWAN-verkkoja ja -laitteita on jo laajasti käytössä muun muassa älykkäässä mittauksessa ja valaistuksessa, omaisuuden valvonnassa ja seurannassa, älykkäissä kaupungeissa, maataloudessa, kotieläinten seurannassa, energiantuotannossa ja teollisuudessa. LPWAN sopii parhaiten sovelluksiin, jotka vaativat pienempien viestien epäsäännöllistä siirtoa. Useimmilla LPWAN-tekniikoilla on myös downlink-ominaisuudet, joiden ansiosta laitteita voidaan päivittää ja ohjata etänä.Ultra Low Power Sensor 

Erittäin matalatehoinen anturi. Se soveltuu hyvin LPWAN-pohjaisiin laitteisiin, joihin tarvitaan pitkää akunkestoa.

3GPP

Lyhenne sanoista 3rd Generation Partnership Project. Kyse on vuonna 1998 perustetusta standardointijärjestöjen yhteistyöorganisaatiosta, joka pyrkii luomaan kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmille eli 3G-järjestelmille maailmanlaajuisia teknisiä määrittelyjä. 3GPP palvelee suurta osaa maailman televiestintäverkoista ja siihen kuuluu satoja organisaatioita.

Kun tekniset määrittelyt sovitaan yhdessä, teknologiset ratkaisut ovat hyvin yhteensopivia. NB-IoT-standardi valmistui keväällä 2016, ja sen määrittelyyn osallistui satoja yrityksiä. 

3GPP-standardit ovat erittäin kattavia. Ne kattavat kaiken ydinverkosta laskutustietoihin ja puheenkoodaukseen. Tunnetuimmat 3GPP-standardit ovat 2G/3G/4G/4,5G/5G-mobiilistandardit, jotka kehittyvät edelleen. Uusimpia standardeja ovat NB-IOT ja LTE M, jotka tulevat kehittymään vastaavalla tavalla.Wireless Sensor Network

WSN tarkoittaa langatonta anturiverkkoa. Verkon anturit toimivat autonomisesti, ja niillä voidaan mitata olosuhteiden muutoksia esimerkiksi lämpötilan, äänen- ja ilmanpaineen osalta. Yleisesti käytettyjä WSN-teknologioita ovat esimerkiksi WLAN ja Bluetooth. Paikallisverkko voi myös olla langallinen, esimerkkeinä ModBus tai 4-20mA-virtasilmukka.

Perinteisessä 2G/3G/4G-teknologiaan perustuvassa sensoriratkaisussa sensorit kytkeytyvät toisiinsa paikallisesti sopivalla verkkoteknologialla (WSN) ja siirtävät datan reitittimen kautta mobiiliverkkoon. Uusilla LPWAN-teknologioilla reitittimen tarve poistuu ja sensorit voivat kytkeytyä suoraan LPWAN-verkkoon.
 

Telia NB-IoT -esite
Telian IoT-alustan esite

Lue lisää NB-IoT:sta

Remeo testaa NB-IoT -teknologiaa roskalavojen paikannuksessa
Remeo Oy on valtakunnallinen ympäristöhuoltoalan yritys, joka kehittää yhdessä asiakkaittensa kanssa ratkaisuja, joilla eilisen roskat palautetaan hyötykäyttöön huomisen raaka-aineiksi. NB-IoT -pilotin avulla Remeo haluaa selvittää roskalavojensa paikannusta.
NB-IoT yleistyy kumppanuuden voimalla
Telia kehittää NB-IoT-ratkaisuja yhteistyössä kymmenien muiden teknologiayritysten kanssa. Kumppaniverkoston rakentaminen auttaa tarjoamaan asiakkaillemme markkinoiden monipuolisimman IoT-ratkaisujen repertuaarin.
Näin ratkotaan todellisia konetarpeita
Rakennustyömaalla ympäristö muuttuu jatkuvasti. Laitteita ja koneita etsitään jatkuvasti. Cramo on testannut kaluston paikantamiseen Bluetoothia, rfid:tä ja WiFi-verkkoa, jotka vaativat kaikki paikallisen verkon pystyttämistä. NB-IoT ei sellaista tarvitse.
Kaupunki mittaa, ohjaa ja kehittää itseään
Ihmisvirtojen liikkeet paljastuvat anonymisoidusta väkijoukkodatasta ja pian Suomessa on puitteet yli miljardin laitteen kytkemiselle verkkoon. Tulevaisuuden teknologia on jo täällä.
NB-IoT synnyttää uudenlaista liiketoimintaa maailmalla
NB-IoT tiedonsiirtoteknologia on Suomessa tuttu älykirjelaatikoista. Maailmalla sillä varmistetaan niin erämaaretkeilyn turvallisuutta kuin vesijohtoverkoston toimivuuttakin.
Rakastunut kirjelaatikko, puhuva nosturi ja älykäs kaukolämpöverkko - Mitä täällä oikein tapahtuu?
Narrowband-IoT eli NB-IoT on tuonut älyn kaukolämpöverkkoon, ketjunosturiin ja kirjelaatikkoon. Tällä kansainvälisellä verkkoteknologialla voi kytkeä valtavan määrän laitteita verkkoon edullisesti ja luotettavasti, ja saatava data on reaaliaikaista.
Näytä lisää
IoT-liittymät (M2M)

M2M-liittymät 

IoT-liittymät laittavat koneet kommunikoimaan keskenään verkon kautta (M2M eli machine to machine). Olitpa sitten kiinteistö-, teollisuus- tai palvelualalla, laitteiden verkottamisesta löytyy sovellusmahdollisuuksia meille kaikille. IoT-liittymäpakettimme sisältävät kaiken tarvittavan.

Palveluvaihtoehdot

Lue lisää

Buster asiakasreferenssi

Esineiden internet tulee rytinällä ─ nyt myös veneisiin

Buster-veneet päivittyvät itsenäisesti ja kaikki olennainen löytyy älynäytöltä.

Lue lisää

Miksi Telia?

Digitaalinen infrastruktuurimme on Pohjoismaiden ja Baltian suurin. Tarkkailemme verkkomme toimintaa 24/7 ja ehkäisemme ongelmia aktiivisesti. Siksi voimme tarjota vertaansa vailla olevaa verkon luotettavuutta ja saatavuutta. Nykyisten verkkojen lisäksi panostamme uusimpiin verkkoteknologioihin (NB-IoT, 5G). 

yksi kumppani riittää

IoT ei rajoitu vain paikallisen verkkomme alueelle. Telialla on yli 400 verkkovierailukumppania ympäri maailmaa, joten saat käyttöösi tehokkaan yhteyden IoT-operaattoreiden ja IoT-alustojen välille kaikkialla maailmassa.

IoT-opas

Lataa maksuton IoT-oppaamme ja löydä uusia ideoita inspiroivien esimerkkien avulla.

5G tulee, mitä sitten?

5G vauhdittaa esineiden internetin tuloa ja mullistaa monen eri alan liiketoiminnan.