Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Tiesithän, että voit tehdä muutokset liittymiisi ja hakea lisää maksuaikaa helposti Yritysportaalissa. Lue lisää

Kaikki artikkelit

Kybertorjuntaa harjoitellaan pian Euroopan laajuisesti Telian verkossa

2 min

Euroopan puolustusviraston Cyber Ranges -projekti tähtää EU-maiden yhteisen kyberharjoitteluympäristön luomiseen. Kaksi ja puoli vuotta käynnissä ollut projekti huipentuu marraskuun kuudentena Helsingissä, kun harjoitteluympäristö esitellään käytännössä eurooppalaisille kyberjohtajille.

”EDAn eli Euroopan puolustusviraston johtaman projektin tarkoitus on liittää EU-maiden kansalliset kyberharjoitteluympäristöt yhteen, jotta kansainvälisiä kyberhyökkäyksiä voidaan simuloida mahdollisimman aidossa ympäristössä turvallisesti”, Suomen puolustusministeriössä Cyber Ranges -hanketta johtava Harri Reini tiivistää. Reini on palvellut puolustusvoimissa ICT-tehtävissä jo kolmenkymmenen vuoden ajan. ”Projektissa on nyt mukana 11 maata. Ensi vuoden alusta alkaa seuraava vaihe, jolloin ympäristöä voivat käyttää myös maat, joilla ei ole omaa kansallista kyberharjoitteluympäristöä”, hän jatkaa.

Suomi otti vastaan Cyber Ranges -projektin johtovastuun Alankomailta viime vuoden syyskuussa, kun hankkeessa siirryttiin suunnitteluvaiheesta toteutukseen. ”Suomella on näytön paikka viedä projekti onnistuneesti maaliin, vieläpä EU-puheenjohtajavuotensa aikana. Marraskuun demotapahtumaan kohdistuu suuria odotuksia, sillä kyberharjoitteluympäristön tekninen toimivuus todennetaan siinä EU-maiden kyberjohtajien edessä”, Reini pohtii.

Ohjelmisto-ohjattava SD-WAN valikoitui verkkoteknologiaksi

Cyber Ranges -demonstraatiossa yhdestä maasta lähetetään virus toisen maan harjoitusympäristöön. Jotta demohyökkäys ja sen torjunta pystytään toteuttamaan, suljetun verkkoyhteyden on toimittava luotettavasti osallistujamaiden välillä. Vaativan yhteyden toteuttajaksi valikoitui Telia, jonka tarjoaman SD-WAN-palvelun avulla EU-laajuinen suljettu verkkoympäristö saadaan pystyyn nopeasti.

”SD-WAN on ohjelmisto-ohjattu palvelu, jonka kautta suljettu verkkoyhteys saadaan luotua minkä tahansa operaattoreiden internetyhteyksien päälle”, kertoo Telialla muun muassa sisä- ja puolustusministeriön turvakriittisistä yhteyksistä vastaava asiakkuusjohtaja Vesa Halmetoja. "Yhteys voidaan luoda nopeasti, ja tarvittaessa organisaatio voi itse säätää verkon kapasiteettia. Cyber Ranges -projektissa ketteryys on oleellista, sillä osallistujamaiden verkot tulee saada liitettyä toisiinsa nopeasti.”

Puolustusministeriön Reini yhtyy Halmetojan näkemykseen: ”Pilvipohjainen ratkaisu toimii tässä parhaiten, sillä sen avulla saamme tarvittavat yhteydet käyttöömme ilman aikaa vieviä asennustoimia. Palveluntarjoajien kartoituksessa Telia osoittautui osaamiseltaan riittävän tasokkaaksi vaativaan projektiin.”

Yhteistyö lisää kaikkien kyberturvallisuutta

EU-maiden välinen kyberharjoittelu edistää Reinin mukaan tietoturva-asiantuntemuksen jakamista ja vahvistaa siten koko Euroopan tietoturvallisuutta. ”Suomessa tietoturva on melko hyvällä tasalla ja regulaatio ajan tasalla. Yhteistyötä Euroopan maiden välillä tehdään kuitenkin yhä tiiviimmin, joten kyberturvallisuusosaamisen lisääminen eri maissa on kaikkien etu”, hän perustelee.

Myös Halmetoja arvioi Suomen kokonaistilanteen tietoturvaosaamisessa hyväksi, mutta hän pitää asiantuntemuksen jatkuvaa kehittämistä tärkeänä. ”Korkean tason kyberrikollisuuden torjumisessa tarvitaan erityisasiantuntemusta, jonka voi saavuttaa vain kokemuksen kautta. Maiden välinen kyberharjoittelu on yksi keino vahvistaa Suomen kybertorjuntavalmiuksia, ja olisi myös tärkeää, että saamme pidettyä huippuosaajat kotimaassa”, hän selostaa. 

Reinin mukaan Telia ja muut teleoperaattorit ovat merkittävässä asemassa kansalaisten tietoturvan takaamisessa. Halmetoja vastaa: ”Voimme auttaa organisaatioita kyberturvallisuusasioissa takaamalla teknologian tietoturvallisuuden sekä jakamalla asiantuntijaosaamistamme. Olen erittäin iloinen ja ylpeä siitä, että voimme mahdollistaa maiden välisen kyberyhteistyön Cyber Ranges -projektissa.”

Teksti: Satu Ekman

TUTUSTU KETTERÄÄN YRITYSVERKKOON

Voit unohtaa yhteyksien ja päätelaitteiden hallinnan – SD-WAN on yritysverkko, jota ohjaat keskitetysti pilvestä.

LUE LISÄÄ
Lisää samasta aiheesta

Artikkelin aihealueet

Asiakastarinat Tietoturva Verkko
Edellinen artikkeli
Tekoäly virheellisten polttoainelastausten estäjänä
Telia ja North European Oil Trade lisäävät polttoaineen lastauksen turvallisuutta tekoälyn avulla.
Seuraava artikkeli
Kosmetologiyrittäjä pitää kotisivut kuosissa Telian työkalulla
Telian Kotisivutyökalussa on laajat mahdollisuudet muokata yrityksen sivut mieleisiksi.