Digitaalinen vanhemmuuspakkaus
Kokosimme digitaalisen vanhemmuuspakkauksen, joka auttaa vanhempaa suojaamaan lapsen netinkäyttöä.
Turvaa lapsen netinkäyttö
Lapsella on oikeus seikkailla netissä. Älylaitteelta avautuu kuitenkin maailma, jossa lapsi tarvitsee tietoja ja taitoja, sekä vanhemman tukea ja turvaa. Siksi kokosimme työkaluja ja käytäntöjä toimivan digiarjen muodostamiseen. Digitaalinen vanhemmuuspakkaus auttaa vanhempaa suojaamaan lasta, joka liikkuu digitaalisessa ympäristössä.
Materiaali on tuotettu yhteistyössä Pelastakaa Lasten kanssa.
Lapset ottavat nopeasti uusia teknologioita haltuun. Lue vanhempien oppaasta, miten tukea ja opastaa lasta netin käytössä.
Pidetään lapset turvassa, myös verkossa. #YHDESSÄ

Missä olit tänään?
Aikuisen ja lapsen olisi hyvä keskustella netin käytöstä jatkuvasti arjen lomassa. Lataa kalenteriisi muistutus, jonka avulla muistat keskustella lapsen kanssa kannustavasti netin käytöstä: Missä lapsi on ollut ja kenen kanssa? Keskustelusta tulee vaivatonta ja avointa, kun se muodostuu osaksi arkea.

Ensimmäinen oma puhelin
Yllättävän moni lapsi saa ensimmäisen puhelimensa jo ennen koulua ja suurimmalla osalla heistä ensimmäinen laite on älypuhelin. Hyvä vaihtoehto ensimmäiseksi puhelimeksi on kierrätetty ja vuoden takuulla varustettu edullinen Telia Recycled -puhelin.
Viisi vinkkiä ensipuhelimen ostajalle:
- Harkitse, tarvitaanko uutta älypuhelinta
- Turvaa laitteen kestävyys
- Sovi säännöistä
- Osoita vaaranpaikat
- Laita turva-asetukset kohdilleen
Lue tarkemmat vinkit
Löydä lapselle sopiva liittymä ja puhelin
Suojaa laite turvapaketilla
Suojat pidentävät laitteen käyttöikää

Toimiva digiarki
Lapsella on oikeus yksityisyyteen, tietoon ja osallisuuteen, terveyteen ja hyvinvointiin, leikkiin ja vapaa-aikaan sekä suojeluun ja oppimiseen. Tutustu tarkemmin lapsen oikeuksiin digitaalisessa ympäristössä sekä lue Lasten ja nuorten vetoomus paremman nettikulttuurin puolesta (pdf).
Hyvät digisäännöt ja -tavat tukevat lasten ja perheiden hyvinvointia ja digitaalista turvallisuutta. Miten rakennat perheen digisäännöt? Näin rakennat perheen digisäännöt -artikkelista saat hyviä neuvoja.
Viisi vinkkiä sujuvaan digiarkeen:
- Anna aikaa
- Näytä esimerkkiä
- Laadi yhdessä sääntöjä
- Helpota ajan hahmottamista
- Ole joustava mutta jämäkkä
Telia Dot -liittymä auttaa perheitä keskustelemaan digiarjesta yhdessä. Kuinka paljon, usein ja mihin tarkoituksiin haluatte laitteita käyttää? Kun yhdessä sovitaan koko poppoolle sopivista tavoista, digiarkikin sujuu helpommin. Tutustu digihyvinvointia tukevaan Telia Dotiin.

Hyvinvointi ja palautuminen
Lepo ja palautuminen ovat tärkeitä kaikille, mutta erityisesti kasvaville ja kehittyville lapsille ja nuorille. Liian vähäinen uni voi esimerkiksi vaikeuttaa koulunkäyntiä sekä huonontaa fyysistä terveyttä. Aikuiset ovat lopulta vastuussa lapsen levosta.

Pelaaminen
Lähes jokainen lapsi tai nuori pelaa jotain digitaalista peliä. Pelaamisen avulla voi oppia uutta, verkostoitua ja jopa luoda uran. Osalle pelit ovat tärkeä harrastus, toiselle ystävien kanssa olemista, kolmannelle ajanvietettä. Kun huoltajana ymmärrät miksi ja mitä tarkoitusta varten lapsi pelaa, on sinun helpompaa tukea hänen peliharrastustaan.
Lataa vanhemman opas lasten ja nuorten pelaamisesta: Lapset pelaamassa -opas (pdf)

Lapsen turvallisuus
Yhteistyötä Pelastakaa Lasten kanssa
Olemme vuodesta 2016 asti edistäneet lapsen oikeuksia digitalisaatiossa yhdessä Pelastakaa Lasten kanssa ja sisällyttäneet lapsen oikeuksia liiketoimintaamme sekä tuote- ja palvelukehitykseen.
Nettiympäristö on lapsille ja nuorille luontainen arkiympäristö, jossa muun muassa ilmaistaan itseään ja tutustutaan uusiin ihmisiin. Lisäksi lapset ja nuoret ovat luontaisesti kiinnostuneita uusista tilanteista sekä kaipaavat ihailua ja tykätyksi tulemista. Anonymiteetin kautta aikuisen on kuitenkin helppo tekeytyä keneksi vain, ja ujuttautua osaksi lapsen tai nuoren elämää. Tilannetta kutsutaan groomingiksi, kun keskustelun tarkoituksena on kohdistaa lapseen seksuaaliväkivaltaa. Aikuisen ei tule koskaan lähestyä lasta seksuaalisessa tarkoituksessa.
Lue lisää netissä lapsiin kohdistuvista rikoksista, ja miten välttyä niiltä:
Miten suojella lasta groomingilta ja seksuaalivakivallalta netissa
Grooming lasten silmin
Arkipäiväiset kuvat lapsista seksualisoivassa kontekstissa (pdf)
Tutustu myös Pelastakaa Lasten kokoamaan oppaaseen: Miten suojella lasta verkossa? Opas aikuiselle (pdf)
Tietosuojaa lapsille ja nuorille
Lapsen on hyvä tietää, että netissä tulee olla varovainen omien ja toisten tietojen suhteen. Varsinkaan nimeä, käyttäjätunnusta ja salasanaa, omia tai muiden kuvia, videoita, kotiosoitetta tai puhelinnumeroa ei kannata jakaa mihin tahansa.
Keräsimme artisti Tuure Boeliuksen kanssa tietosuojavinkit videosarjaan, katso videot yhdessä lapsen kanssa ja keskustelkaa aiheesta.

Nettivihje
Nettivihje on matalan kynnyksen vihjepalvelu, jonka avulla kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen netissä olevasta, lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä laittomasta toiminnasta tai materiaalista. Laitonta materiaalia ovat esimerkiksi seksuaalissävytteiset kuvat ja videot, joissa esiintyy lapsia ja nuoria. Laitonta toimintaa on esimerkiksi lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin, eli grooming. Voit jättää vihjeen osoitteessa nettivihje.fi. Jos olet lapsi tai nuori, jätä vihje osoitteessa nettivihje.fi/nuoret.

Netari
Painaako mieltäsi jokin asia tai haluatko vain jutella turvallisen aikuisen kanssa? Tule Pelastakaa Lasten digitaaliseen nuorisotaloon Netariin ja jaa ajatuksesi nimettömästi luotettavalle aikuiselle.
Materiaalit koottu yhteistyössä: