Takaisin

Suomalaiset huolissaan lasten nettiturvallisuudesta - "teknologia on tuonut valtavasti hyvää, mutta vanhempien pitää olla valppaana"

4 min

Telian tietoturvatutkimuksen mukaan joka viides suomalainen on huolissaan lasten digiturvallisuudesta. Älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat muuttaneet lasten ja nuorten elämää merkittävästi. Toimiva digiarki edellyttää yhdessä sovittuja pelisääntöjä.
 

Lasten turvallisuus verkossa ja digitaalisilla alustoilla nousi viime vuonna merkittäväksi huolenaiheeksi. Telian teettämässä tietoturvatutkimuksessa kartoitettiin kuluttajien ajatuksia digitaalisen maailman uhista. Kaikista suomalaisista joka viides ja naisista peräti joka toinen kokee suurimpana tietoturvaan liittyvänä huolena lasten digiturvallisuuden.

"Nuoret voivat olla fyysisesti lähellä toisiaan ja jokaisella on älypuhelin kädessään. Osa kaveriporukasta voi olla linjoilla ja osa samassa tilassa, mutta kaikilla on yhteinen peli tai muu sisältö käytössään. Kaverisuhteet ja yhdessä oleminen on mullistunut - se on nuorille täysin luonnollista", sanoo Pelastakaa Lasten kehittämispäällikkö Antti Järventaus.

Tietoturvatutkimuksessa esiin noussut huoli lasten digiturvallisuudesta on laaja aihe ja siihen liittyy erilaisia tilanteita. Järventaus tietää, miltä maailma näyttää lasten älypuhelimilla ja mitä huoltajien tulisi aiheesta tällä hetkellä ymmärtää.

"Olen itse huolissani siitä, että pahantahtoisilla ihmisillä on digilaitteiden kautta salakavala pääsy lasten elämään. Tämä aiheuttaa vakavia ilmiöitä lasten elämässä, esimerkkinä häiriköinti, kiristäminen tai groomaus. Kiusaaminen yleisesti on saanut rajumpia piirteitä, kun nuoret kuvaavat ja julkaisevat nöyryyttäviä tilanteita verkkoon."

Uhkien ohella teknologian kehitys on tuonut paljon hyvää ja uusia mahdollisuuksia. Lasten ja nuorten arjessa on tärkeää huolehtia sopivasta ruutuajasta ja sopia yhteisiä pelisääntöjä digilaitteiden käyttöön.

"Kouluterveyskyselyssä paljastui, että 8.-9. -luokkalaisista lähes 30 prosenttia on yrittänyt joskus lopettaa netinkäyttöä onnistumatta siinä. Lasten on erittäin hankala itsenäisesti hallita laitteen käyttöä, vaikka halua olisikin. Tässä tarvitaan huoltajien tukea, yhteisiä pelisääntöjä ja rajausta ruutuaikaan. Näistä on koottu hyvät vinkit digitaaliseen vanhemmuuspakkaukseen", kertoo Antti Järventaus.
 
Medialukutaito on kriittisen tärkeää, kun tekoälyn mahdollisuudet kasvavat

Lapset ja nuoret voivat altistua verkossa haitalliseen tai virheelliseen materiaaliin, joka voi jäädä vaivaamaan. Antti Järventaus korostaakin avoimen keskustelun merkitystä lasten ja nuorten kanssa.

"Puhelimet ovat tänä päivänä jatkuvasti läsnä ja ruuduille tulvii materiaalia, jonka alkuperästä emme tiedä. Sisällön suodattaminen ei koskaan ole niin täydellistä, joten joukossa voi olla myös haitallista tai virheellistä sisältöä. Medialukutaidon harjoittelu on erityisen tärkeää, kun tekoälyn avulla muokataan kuvia tai luodaan uusia sisältöjä, miten voimme erottaa valheet"  

Ennätyksellisen nopeasti kehittyvä tekoäly tuottaa verkkoon valtavan määrän innostavaa materiaalia, mutta myös virheellistä tietoa. Lisäksi nuorilla on helppo mahdollisuus päästä hyödyntämään tekoälypohjaisten sovellusten ominaisuuksia.

"Tekoäly on sellainen aihe, johon meidän pitää jatkossa syventyä yhä tarkemmin. Vielä on paljon kysymysmerkkejä, miten tekoäly tulee vaikuttamaan lasten hyvinvointiin ja oikeuksiin. Tällä hetkellä tekoälysovellukset eivät ole nuorille mitenkään merkittävä asia. Tulevaisuudessa niiden avulla voi kenties oppia uutta tai kehittää itseään, joten meidän tulee olla hereillä mahdollisuuksien suhteen", kiteyttää Järventaus.
 
Lasten turvaverkko rakennetaan yhdessä
 
Lasten turvaverkko rakentuu yhdessä pienillä teoilla ja välittävien aikuisten tuella. Telian ja Pelastakaa Lasten asiantuntijoiden yhteistyöllä on kehitetty kasvattajille suunnattu digitaalinen vanhemmuuspakkaus. Tämän avulla tuetaan vanhempia lasten ja nuorten digitaitojen kasvattamisessa.

”Lapset ja nuoret ovat aktiivisia digipalveluiden käyttäjiä, ja netti tarjoaakin heille paljon mahdollisuuksia leikkiä, olla luovia ja toimia yhdessä. Turvallinen netin käyttö edellyttää myös tietoja ja taitoja, joiden omaksumiseen lapset ja nuoret tarvitsevat jatkuvaa aikuisten tukea. Haluamme luoda turvallisempaa ja reilumpaa digiarkea lapsille edistämällä tietoja, taitoja ja keskustelua aiheen ympärillä. Digitaalinen vanhemmuuspakkaus tarjoaa vanhemmille työkaluja ja vinkkejä lapsen digitaitojen vahvistamiseen ja netin käytöstä keskustelemiseen”, kertoo Telian vastuullisuuspäällikkö Laura Hynönen.

Digitaalinen vanhemmuuspakkaus sisältää laajan kattauksen lasten digielämään liittyvää tietoa, muun muassa lapsen yksityisyyden suojaamiseen, ensimmäisen puhelimen hankintaan, medialukutaitoon sekä häirinnän ja kiusaamisen ehkäisyyn. Tiedon lisäksi digitaitojen omaksumiseen tarvitaan reippaasti avoimuutta ja uskallusta kokeilla.

"Lapsilla on oikeus seikkailla netissä ja hyödyntää teknologiaa omassa arjessaan. Kannustan kaikkia vanhempia tutustumaan näihin materiaaleihin, jotka auttavat tukemaan lasta digitaalisessa ympäristössä. Oma toiminta ja esimerkki on kuitenkin arjessa tärkeää, joten suhtaudutaan avoimesti tulevaan kehitykseen", sanoo Pelastakaa Lasten asiantuntija Maarit Mustonen.
 

Niko Norisalo

 

Digitaalinen vanhemmuuspakkaus

Tutustu
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle Yritysvastuu
Edellinen artikkeli
Matti Tella ampuu maajoukkueessa kymppejä ja johtaa Suomen turvallisinta rakennusta – ”Paineensietokyky ratkaisee näissä hommissa”
Matti Tella jännittää taljajousensa keskellä valtavaa tyhjää hallia. Nuoli ampaisee matkaan 300 ...
Seuraava artikkeli
Viisi turvallisuusvinkkiä ukkosmyrskyjen varalle - "Sähkölaitteiden sammuttaminen ei riitä"
Kesä on Suomessa parhaimmillaan, mutta ennusteiden mukaan myös ukonilmat tekevät tuloaan. Omien ...