Lapsen oikeudet verkossa

Lapsella on oikeus olla lapsi myös digitaalisessa mediassa.

Mitä ovat lapsen oikeudet digitaalisessa mediassa?

Digitaaliset pelit, sovellukset ja verkkoyhteisöt ovat lasten ja nuorten arkisia toimintaympäristöjä. Lapset ovat usein pienestä pitäen osa globaalia digitaalista yhteisöä.

Lapsilla ja nuorilla on oikeus ilmaista mielipiteitään ja näkemyksiään, vaikuttaa päätöksentekoon ja saada aikaan muutoksia omassa elämässään digitaalisesti. Jokaisella lapsella on oikeus osallistua digitaalisissa ympäristöissä, kehittää taitojaan ja oppia uutta.

Samaan aikaan digiaika on tuonut mukanaan haasteita. Haasteet näkyvät esimerkiksi nettikiusaamisena, varastettuina salasanoina, vihapuheena, yllätyslaskuina sekä ahdisteluna ja häirintänä verkkoyhteisöissä. Lapsen näkökulmaa ei välttämättä oteta huomioon, kun palveluita suunnitellaan ja muotoillaan.

Tubettajien kanssa yhteistyössä tehty vetoomus paremman netin puolesta

Tubettajat saavat toisinaan hyvinkin asiatonta palautetta työstään. Haluamme, muistuttaa, että tubettajat eivät ole vapaata riistaa ja heillä on oikeuksia, joita kaikkien tulee kunnioittaa. Tubettajien vetoomuksella haluamme kertoa tubettajille, heidän seuraajilleen ja yleisesti verkon käyttäjille näistä oikeuksista. Vetoomukseen sitoutuneet tubettajat vahvistavat toiminnallaan netin parempaa ilmapiiriä.

Vetoomusta (pdf) voi jakaa vapaasti verkossa.

Ideoita