Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käyttämisen laitteessasi ja tallentamisen siihen. Lisätietoa saat evästeitä koskevasta tietosuojaselosteesta. Lue lisää

Lapsen oikeudet verkossa

Lapsella on oikeus olla lapsi myös digitaalisessa mediassa.

Mitä ovat lapsen oikeudet digitaalisessa mediassa?

Digitaaliset pelit, sovellukset ja verkkoyhteisöt ovat lasten ja nuorten arkisia toimintaympäristöjä. Lapset ovat usein pienestä pitäen osa globaalia digitaalista yhteisöä.

Lapsilla ja nuorilla on oikeus ilmaista mielipiteitään ja näkemyksiään, vaikuttaa päätöksentekoon ja saada aikaan muutoksia omassa elämässään digitaalisesti. Jokaisella lapsella on oikeus osallistua digitaalisissa ympäristöissä, kehittää taitojaan ja oppia uutta.

Samaan aikaan digitaaliset ympäristöt ovat tuoneet mukanaan haasteita. Haasteet näkyvät esimerkiksi nettikiusaamisena, varastettuina salasanoina, vihapuheena, yllätyslaskuina sekä ahdisteluna ja häirintänä verkkoyhteisöissä. Lapsen näkökulmaa ei välttämättä oteta huomioon, kun palveluita suunnitellaan ja muotoillaan.

Lasten vetoomus aikuisille: Parempaa nettikulttuuria!

Telia ja Pelastakaa Lapset ovat keränneet lapsilta ja nuorilta vetoomuksen paremman nettikulttuurin puolesta. Tuhansien lasten kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta syntynyt vetoomus toivoo aikuisilta apua sekä tukea tietoturvasta huolehtimiseen ja vääryyksien tunnistamiseen. Lisäksi lapset kaipaavat aikuisilta roolimallina oloa ja ymmärrystä lasten digitaaliselle harrastamiselle ja yhteisöllisyydelle.

Katso vetoomus (pdf)

Tubettajien kanssa yhteistyössä tehty vetoomus paremman netin puolesta

Tubettajat saavat toisinaan hyvinkin asiatonta palautetta työstään. Haluamme, muistuttaa, että tubettajat eivät ole vapaata riistaa ja heillä on oikeuksia, joita kaikkien tulee kunnioittaa. Tubettajien vetoomuksella haluamme kertoa tubettajille, heidän seuraajilleen ja yleisesti verkon käyttäjille näistä oikeuksista. Vetoomukseen sitoutuneet tubettajat vahvistavat toiminnallaan netin parempaa ilmapiiriä.

Vetoomusta (pdf) voi jakaa vapaasti verkossa.