Kiertotalous

Kiertotalouden edistäminen, materiaalien vastuullinen hyödyntäminen ja kierrättäminen ovat olennainen osa arkeamme. Tavoitteemme on olla jätteetön yhtiö vuoteen 2030 mennessä hyödyntämällä kiertotaloutta.

Laitteiden uudelleenkäyttö

Laitteiden uudelleenkäyttö on tärkeä osa kiertotaloustyötämme. Kunnostus ja uudelleenkäyttö pidentävät laitteiden elinkaarta, mikä vähentää uusien laitteiden tarvetta. Tämä puolestaan auttaa vähentämään laitteiden valmistuksesta aiheutuvia ympäristövaikutuksia ja päästöjä, sillä elektroniikkalaitteiden suurimmat ympäristövaikutukset aiheutuvat juuri niiden valmistusvaiheessa.

Mitä enemmän pystymme toiminnassamme pidentämään laitteiden elinkaarta, sitä enemmän pienennämme niiden oston aiheuttamia päästöjä (Scope 3). Samalla säästämme luonnonvaroja vähentämällä täysin uusien laitteiden tarvetta. Toimintamallimme mahdollistaa kuluttaja- ja yritysasiakkaillamme olevien laitteiden uudelleenkäytön, mikä on myös meille keino omien vuosittaisten päästöjemme pienentämiseen. Yritysasiakkaiden kohdalla palvelusta riippuen jopa 45 % asiakaslaitteista voidaan kunnostaa ja käyttää uudelleen.  Verkon rakentamisessa pyrimme maksimoimaan vanhojen laitteiden uudelleen käytön sekä kiinteän että mobiiliverkon rakentamisessa. 

Tavoitteenamme on edelleen lisätä merkittävästi asiakas- ja verkkolaitteiden uudelleenkäyttöä ja vähentää siten uusien laitteiden tarvetta. Laajennamme ympäristöystävällisten laitevaihtoehtojen valikoimaa asiakkaillemme.

Ympäristölle ystävällisempiä laitevalintoja

Toiminnoistamme syntyvä jäte

Jätettä muodostuu eniten verkonrakentamisen ja -ylläpidon yhteydessä, esimerkiksi kadun avaamisen yhteydessä poistetusta asfaltista, kaapeli-, sähkö- ja elektroniikkajätteestä sekä käytöstä poistetuista, varavoimana käytetyistä teollisuusakuista. Kierrätämme ja hyödynnämme jo 99 % jätteistämme. Käytöstä poistettu materiaali toimitetaan asianmukaiseen käsittelylaitokseen.

Toimintamme seurauksena syntyneiden jätteiden määrä on täysin riippuvainen siitä, kuinka paljon rakennamme tai kunnostamme verkkoa. Jätemateriaalien osalta haluamme saada mahdollisimman suuren osan materiaaleista kiertoon tai sellaisenaan hyödynnettäväksi ja vasta viimeisenä vaihtoehtona hyödyntää ne polttamalla. Tavoitteenamme onkin nostaa kierrätysprosenttia ja vähentää poltettavaksi menevän jätteen määrää.

Vinkkejä kuluttajille

Miten voin vähentää laitteista aiheutuvaa ympäristökuormaa?

  1. Kulutustottumukset: Puhelinta hankkiessasi voit valita kunnostetun Telia Recycled -kierrätyspuhelimen tai Eco Rating -luokitellun puhelimen.

  2. Huolenpito: Laitteen elinikää voi pidentää huomattavasti valitsemalla sille kunnon suojakuoret, panssarilasin sekä pitämällä päivitykset ajan tasalla. Katso lisää vinkkejä laitteen huolenpitoon Telia Yhteisön blogista Näin pidennät laitteiden kestoikää.

  3. Kunnostus: Hieman kolhiintuneen tai viallisen laitteen voin usein kunnostaa, ja se on monesti myös taloudellisesti kannattavaa vielä takuuajan jälkeenkin.

  4. Kierrätys: Tuomalla vanhan laitteesi meille kierrätykseen, teet ekoteon. Huolehdimme puolestasi puhelimen asianmukaisesta kierrätyksestä. On tärkeää pitää materiaalit kierrossa, ei pöytälaatikoiden uumenissa.

Mitä teen elektroniikkajätteelle?

Vanhojen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätyksen avulla saamme tärkeät materiaalit, kuten kullan, kuparin ja hopean, takaisin kiertoon. Näin vähennämme elektroniikkalaitteiden ympäristövaikutuksia ja edistämme kestävää kehitystä.

Vanhan sähkö- ja elektroniikkalaitteen kohdalla voit toimia esimerkiksi seuraavasti:

  • Palautus Vaihtodiilillä: Voit tuoda vanhat puhelimesi, tablettisi ja älykellosi meille. Saat niistä vaihtohyvityksen, jonka suuruus perustuu laitteen kuntoon. Kuluttaja-asiakkailta ja henkilökunnaltamme palautuvat käyttökelpoiset puhelimet pyritään aina ensisijaisesti kunnostamaan ja käyttämään uudelleen.
  • Palautus tietoturvalliseen kierrätykseen: Jos laite tai sen lisävarusteet ovat rikki, voit palauttaa ne lähimpään myymäläämme. Kaikista myymälöistämme löytyy DATA-SER -keräysastia, johon voit palauttaa käytetyt puhelimet, pienelektroniikan sekä paristot. Me huolehdimme tietoturvallisesta kierrättämisestä. Nämä rikkinäiset, käytöstä poistuvat laitteet kierrätetään vastuullisesti Rescer- ja ICT-tuottajaosuuskuntien kanssa, joiden jäsenenä olemme. On kuitenkin aina hyvä tyhjentää laitteen muisti, jos se vain on mahdollista.

Lue lisää

Videot

Verkko- ja palvelulaitevarasto huurrekujalla

Huurrekujalla on yritysliiketoimintamme verkkolaite- ja palvelulaitevarasto. Kun osa laitteista palautuu asiakkaalta, Huurrekujalla ne testataan, tyhjennetään kaikista tiedoista ja tarvittaessa korjataan, jonka jälkeen laitteet ovat käyttövalmiit uudessa kohteessa.

Toijalan keskusvarasto

Telian keskusvarastolla Toijalassa pakataan mm. Telia TV -pakkauksia ja sinne palautuvat myös kaikki Telian verkkokaupan asiakaspalautukset, joista osa voidaan myydä uudelleen ja osa kierrättää. Myös Telia Kaupoista tulevat asiakkaiden palauttamat vanhat puhelimet hoidetaan Toijalan kautta eteenpäin kierrätettäväksi.

Kuusakosken kierrätyskeskus

Kuusakosken kierrätyskeskuksella Heinolassa kierrätetään iso osa liiketoiminnastamme syntyvästä jätteistä, joista suuri osa voidaan hyötykäyttää. Kaiken kaikkiaan toiminnastamme syntyy noin 7000 tonnia jätettä, joista 99 % kierrätetään ja hyödynnetään.