Kaikki Töissä Telialla -tarinat

Parempaa kyberturvaa yrityksille ja yhteiskunnalle

3 min
Anttu Pekkarisen työ liittyy vahvasti yhteiskunnalle kriittisten toimijoiden keskeisiin kyberturvapalveluihin.

Ratkaisuarkkitehti ja SOC-palveluiden asiantuntija Anttu Pekkarinen työskentelee Telian tytäryhtiössä Telia Cygatella. Arjen työssään Anttu toimii yhteiskunnallisesti merkittävien palveluiden parissa.

SOC-palvelumme eli tietoturvan hallintakeskus valvoo asiakkaidemme kyberturvaa kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. "Käsittelemme turvallisuuspoikkeamia ja muodostamme kyberturvallisuuden tilannekuvaa, jonka avulla pyrimme jatkuvasti parantamaan varautumista kyberuhkiin”, Anttu kertoo.

”Meidän suurimmat saavutuksemme ovat varsin näkymättömiä. Olemme onnistuneet, kun mitään pahaa ei pääse tapahtumaan.”

Antun ja hänen tiiminsä työ liittyy vahvasti suurten yritysten ja muiden yhteiskunnalle kriittisten toimijoiden keskeisiin kyberturvapalveluihin. ”Meidän suurimmat saavutuksemme ovat varsin näkymättömiä. Olemme onnistuneet, kun yritykset pysyvät turvassa ja mitään pahaa ei pääse tapahtumaan.”

Yli kymmenen vuotta kyberturvallisuuden parissa työskennellyt Pekkarinen tietää, miten yritysten tulisi varautua kasvaviin kyberuhkiin. Kyse on hänen mielestään yritysten toiminnan kannalta elintärkeistä asioista.

    Katso webinaari: Miten turvata yrityksen toimintavarmuus?

”Yhteiskunnan toiminta ja yritysten palvelut ovat jo digitalisoituneet niin vahvasti, että kyberuhat on välttämätöntä huomioida. Tämä tuo omaan työhön merkitystä, kun tietää miten tärkeiden palveluiden parissa teemme töitä.”

”Meidän porukassa on onneksemme Suomen mittakaavassa erittäin kovaa osaamista kyberturvallisuudesta”, Pekkarinen lisää.
 

Anttu Pekkarinen hymyilee sohvalla tietokone sylissä
Anttu Pekkarisen mukaan kyberuhkiin varautuminen tuottaa yhä haasteita etenkin pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Kuva: Otto Uotila
 

Kyberuhat koskettavat koko yhteiskuntaa

Varautuminen tietoturvariskeihin ja kyberhyökkäyksiltä suojautumiseen on nykyisin elinehto yrityksille. Kyberturvan merkitys kasvaa entisestään tulevaisuudessa eikä kyse ole enää pelkästään informaation suojaamisesta. 

”Suurissa yrityksissä on varauduttu jo melko hyvin kyberuhkiin, mutta pienemmissä ja keskisuurissa yrityksissä on enemmän haasteita. Suomesta löytyy kuitenkin paljon hyvää osaamista kyberturvallisuudesta, joten yrityksillä on mahdollisuuksia saada hyvää palvelua”

”Kyberhyökkäyksiltä suojautuminen voi pelastaa jopa ihmishenkiä.”

Tänä päivänä kyberuhkia kohdistuu tavallisten tietojärjestelmien lisäksi etenkin energiajakeluun, logistiikkaan ja terveydenhuoltoon. Esimerkiksi teollisuusyritysten tuotanto voi katketa tietomurron vuoksi.

”Kyberuhilta suojautuminen pelastaa jopa ihmishenkiä, eikä kyse ole tänä päivänä vain informaation ja tietojärjestelmien turvaamisesta. Jokainen voi miettiä, millaisia seuraukset olisivat mikäli teollisuusyritys tai sairaala joutuisi kyberiskun kohteeksi ja järjestelmät kaatuisivat”, sanoo Anttu.

     Lue artikkeli: Telian tietoturvavalvomo valvoo terveydenhuoltoyrityksen tietoturvaa
 

Kyberturva vaatii jatkuvaa uuden oppimista ja mahdollistaa uusia urapolkuja

Verkkorikolliset kehittävät jatkuvasti uusia tapoja toteuttaa tietomurtoja yrityksiin. Lisäksi valtiollisilla toimijoilla riittää myös resursseja toteuttaa mittavampia ja haastavampia operaatioita.

”Tämä ala kehittyy jatkuvasti ja meidän tulee pysyä kilpajuoksussa mukana. Näin ollen meidän on tärkeää kehittää osaamistamme jatkuvasti”, Anttu painottaa.

”Onneksemme meillä kannustetaan paljon uusien asioiden opiskeluun sekä sertifiointeihin. Itsekin olen hankkinut esimerkiksi CISSP-sertifioinnin ja useamman Microsoftin kyberturvasertifioinnin. Jotkut sertifioinnit voivat tuoda osaamisen lisäksi myös rahallisen hyödyn omaan palkkaan.”

”Automaatio tuo asiantuntijoiden arkeen helpotusta, mutta ei kuitenkaan korvaa ihmisen merkitystä.”

Tulevaisuudessa pilvipalveluiden hyödyntäminen, tekoäly ja automaatio tulevat näkymään myös kyberturva-asiantuntijoiden arjessa vahvemmin. Pekkarinen näkee tulevaisuudessa paljon hyötyjä ja korostaa asiantuntijoiden merkitystä.

”Automaation lisääntyminen tulee näkymään meidän palveluissamme ja arjessa. Tämä tuo asiantuntijoiden arkeen helpotusta, mutta ei korvaa kuitenkaan ihmisen merkitystä.”

Pekkarinen kertoo pilvisiirtymän tuovan mukanaan uudenlaisia vaatimuksia, jotka ohjaavat tekemään asioita hiukan uudenlaisella tavalla.

”Uudet teknologiat auttavat tekemään asiat paremmin, kunhan teknologioita vain osaa hyödyntää oikealla tavalla. Me olemme alan asiantuntijoita ja osaamme suunnitella yritysten tarpeisiin sopivat turvallisuusratkaisut.”

 

Me olemme Telia. Me luomme parempaa turvaa yrityksille ja yhteiskunnalle

Kiinnostuitko Antun työnkuvasta?

Löydät meiltä Telialta monipuolisesti eri uramahdollisuuksia – katso avoimet työpaikkamme.

Avoimet työpaikat
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Asiantuntijana Telialla
Edellinen artikkeli
Parempaa asiakaskohtaamista ja myyntiä
Elina Laasanen huolehtii Telialla onnistuneista asiakaskohtaamisista ja asiakkuuden arvon ...
Seuraava artikkeli
Parempaa kehitystä älykkäällä automaatiolla
Telialla tekoäly ja älykkään automaation ratkaisut nähdään mahdollisuutena parantaa ...