Takaisin

Tämä yksinkertainen ja ilmainen temppu lannistaa taitavimmankin digihuijarin – Mobiilivarmenteella asioit aina turvallisesti netissä

2 min

Mobiilivarmenteen käyttö digitaalisena henkilöllisyystodistuksena kasvaa vauhdilla. Eikä ihme, sillä se lannistaa paatuneimmankin verkkorikollisen ja toimii myös kriisi- ja poikkeustilanteissa. Kyseessä on korkeimman turvatason palvelu, ilmaiseksi.

Finanssialan arvion mukaan suomalaiset menettivät verkkorikollisille yli 44 miljoonaa euroa viime vuoden aikana. Mobiilivarmenne olisi suojannut uhriksi joutuneiden säästöjä useissa tapauksissa.

”Mobiilivarmenne on erittäin turvallinen tapa tunnistautua verkkopalveluihin. Huijaussivustot eivät yleisesti tarjoa tunnistautumisen vaihtoehtona mobiilivarmennetta, koska rikolliset eivät hyötyisi kalastellusta puhelinnumerosta. Rikolliset ovat kiinnostuneet vain pääsystä ihmisten pankkitileille tai luottokorttitietoihin”, sanoo Telian tunnistuspalveluiden asiantuntija Joni Rapanen.

Mobiilivarmenne toimii lähes kaikissa julkisissa verkkopalveluissa, sillä voi tunnistautua yli 20 000 palvelussa. Telia Mobiilivarmenne on asiakkaille maksuton puhelinliittymän lisäpalvelu.

”Verkossa asioiminen on tänä päivänä välttämättömyys suomalaisille. Haluamme varmistaa asiakkaillemme turvallisen digiasioinnin ja siksi tarjoamme mobiilivarmenteen maksutta liittymäasiakkaidemme käyttöön”, avaa Rapanen.


Henkilötiedot pysyvät turvassa SIM-kortin syövereissä

Puhelinliittymän käyttäjä voi aktivoida Telian mobiilivarmenteen käyttöönsä, kun käytössä on perinteinen SIM-kortti tai sähköinen eSIM. Käyttäjän henkilöllisyys tunnistetaan luotettavasti käyttöönoton yhteydessä vahvalla sähköisellä tunnistautumisella, eli verkkopankkitunnuksilla tai sähköisellä henkilökortilla.

”Aktivoinnin yhteydessä asiakas valitsee itselleen tunnusluvun, jota hän käyttää jatkossa verkkopalveluihin tunnistautuessaan. Mobiilivarmenteen toiminnot tapahtuvat SIM-kortin turvamoduulissa, jonka tietoja ei voi ulkopuolelta kaapata, vaikka rikollinen saisi simmin haltuunsa”, Joni Rapanen taustoittaa.

Verkkorikollisten lisäksi haittaohjelmat ja virukset aiheuttavat suojaamattomiin laitteisiin turvallisuusriskin, oli käytössä sitten tietokone, tabletti tai älypuhelin. Rapanen tietää, miten mobiilivarmenteen turvallisuudesta on huolehdittu.

”Virukset ja haittaohjelmat iskevät laitteiden käyttöjärjestelmiin tai sovelluksiin. Mobiilivarmenteen edessä viruksetkin ovat voimattomia. Varmenteen salausavaimet sijaitsevat SIM-kortin muistialueella, johon ei voi päästä käsiksi. Telian simmit on korkeimman turvatason sirukortteja, ja käytämme turvallisia ECC-kryptografian salausavaimia.”


Digitaalinen henkkari toimii kaikissa puhelimissa

Mobiilivarmenne toimii kaikissa puhelimissa, kun käytössä on vuoden 2015 jälkeen hankittu eID:n sisältävä SIM-kortti tai sähköinen eSIM.

”Toistaiseksi ei ole tullut vastaan yhtään puhelinta, jossa mobiilivarmenne ei toimisi. Vaikka jollain olisikin vielä käytössä vanha Symbian-laite tai muu historiallinen kännykkä, niin varmennetta voi hyödyntää myös siinä”, naurahtaa Rapanen.

Telia Mobiilivarmenne kuuluu kansallisesti varmistettuihin palveluihin, jotka toimivat myös kriisi- ja poikkeusoloissa.

”Turvallisuuden kannalta on tärkeä tietää, että mobiilivarmenteen järjestelmiä ylläpidetään Suomessa. Käyttäjälle se tarkoittaa sitä, että väline toimii turvallisesti ja myös silloin, jos verkkoyhteydet ulkomaille olisivat jostain syystä poikki”, vakuuttaa Joni Rapanen.

Teksti: Niko Norisalo

Kuva: Otto Uotila

 

 

 

 

Vältä digihuijaukset

Ota käyttöön Mobiilivarmenne
Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Medialle
Edellinen artikkeli
Miten vanhemmat voivat lisätä lastensa nettiturvallisuutta? – Viisi yksinkertaista vinkkiä
Lapsiperheissä mietitään nyt keinoja lasten digiturvallisuuden parantamiseksi. Pelastakaa Lasten ...
Seuraava artikkeli
Telian 5G-verkolla on suomalaisaivot – ”Jokaisen kannattaisi olla kiinnostunut mobiiliverkon alkuperästä ja turvallisuudesta”
Telian maaliskuussa käynnistynyt ”Ainoa täysin suomalainen 5G-verkko” -mainoskampanja on herättänyt ...