Vastuu lapsista
Digitalisaatio tuo mukanaan paljon uusia mahdollisuuksia arkeen, oppimiseen ja leikkimiseen.
DIGITALISAATIO TUO UUSIA MAHDOLLISUUKSIA LAPSILLE
Lapset ja nuoret ovat palveluidemme aktiivisia käyttäjiä, ja haluamme tarjota heille uusia mahdollisuuksia digitaalisessa maailmassa. Koska lapset ovat erityisen haavoittuvaisia, pyrimme suojelemaan heidän turvallisuuttaan verkossa yhdessä yhteistyökumppaniemme kanssa. Suomi ansaitsee digitaitoisen, rohkean ja sivistyneen uuden sukupolven. Me haluamme auttaa sen toteutumisessa.
Lisää lapsen ja nuoren oikeuksista digitaalisissa medioissa voit lukea Lapsen oikeudet verkossa -sivulta.

Yhteistyö Pelastakaa Lapset Ry:n kanssa
Olemme vuodesta 2016 asti edistäneet lapsen oikeuksia digitalisaatiossa Pelastakaa Lasten kanssa ja sisällyttäneet lapsen oikeuksia liiketoimintaamme sekä tuote- ja palvelukehitykseen.
Pelastakaa Lapset on mm. kehittänyt kanssamme uudenlaista digihyvinvointia tukevaa liittymää Telia Dotia sekä rakentaneet kanssamme perheiden digihyvinvointiopasta.
Pelit ovat erittäin tärkeä osa lasten ja nuorten kulttuuria. Siksi olemme yhdessä luoneet vastuullisen pelaamisen periaatteet, joita noudatamme kaikessa pelaamiseen liittyvässä toiminnassamme.
Tietosuojaa lapsille ja nuorille
Netissä täytyy aina muistaa olla varovainen omien tai toisten tietojen suhteen. Varsinkaan nimeä, käyttäjätunnusta ja salasanaa, omia tai muiden kuvia, videoita, kotiosoitetta tai puhelinnumeroa ei kannata jakaa mihin tahansa. Keräsimme artisti Tuure Boeliuksen kanssa tietosuojavinkit videosarjaan.
Monien mahdollisuuksien maailma

Turvallisesti netissä
Lapset ottavat nopeasti uusia teknologioita haltuun. He ovat syntyneet kännykkä kädessä ja siksi heitä kutsutaan diginatiiveiksi. Diginatiiveja ei kuitenkaan ole olemassa. Tekninen näppäryys ei riitä vaan sisältöjä pitää oppia tulkitsemaan ja arvioimaan kriittisesti. Taidot syntyvät vuorovaikutuksessa muiden käyttäjien kanssa.
Netissä on paljon kiinnostavaa sisältöä, mutta aivan kaikki ei sovi lasten silmille. Hyvät turvataidot ovat aina ensisijainen turva. On kuitenkin olemassa palveluita, jotka ovat hyviä apuvälineitä. Telian Turvapaketti auttaa tukemaan lapsen turvallisuutta netissä ja auttaa vanhempia hillitsemään laitteiden käyttöä tarvittaessa.
Teemme tiivistä yhteistyötä Pelastakaa Lasten ja keskusrikospoliisin kanssa. Pyrimme estämään lapseen kohdistuvaa seksuaalista riistoa ja väkivaltaa todistavan materiaalin leviämisen verkossa, poistamme laittomia sivustoja, asetamme sivustoille suodattimia ja ilmoitamme poliisille arveluttavista osoitteista. Haastamme kaikki ilmoittamaan laittomaksi epäilemästään verkkosisällöstä tai -toiminnasta poliisille tai Nettivihje.fi:hin.
Lue lisää ja lataa opas vanhemmille:

Vastuullista pelaamista
Nettipelaaminen on nykyarkea, sillä lähes jokainen lapsi ja nuori pelaa jotain digitaalista peliä. Pelaamisen avulla voi oppia uutta, verkostoitua ja jopa luoda uran. Osalle pelit ovat tärkeä harrastus, toiselle ystävien kanssa olemista, ja kolmannelle ajanvietettä.
E-urheilu ja perinteinen urheilu pitävät sisällään useita samoja elementtejä, kuten tiimipelin, yksilösuoritusten tärkeyden ja reaktiokyvyn. Koska yhtäläisyyksiä löytyy paljon, mielletään e-urheilu myös urheiluksi, vaikkei se jokaisen mielestä välttämättä ”tavanomaisen” urheilun määrittelyihin täydellisesti sopisikaan. Olemme mukana tekemässä Suomesta e-urheilun ykkösmaata, vastuullisesti. Lue lisää e-urheilusta
Lataa vastuullisen pelaamisen opas (pdf):

Digihyvinvointia arkeen
Digitaaliset välineet tuovat lasten ja nuorten elämään iloa ja hyötyä, mutta myös riskejä ja haasteita. Hyvinvoinnin peruspilarit ovat digiajassakin säilyneet ennallaan ja sen kulmakivenä on tasapainoinen arki. Ruutuaika alkaa olla suomalaisille perheille tuttu käsite. Digilaitteiden ääressä vietetyn ajan tiedostaminen onkin tärkeää, mutta se ei ole koko totuus. Myös se mitä lapsi ruudun ääressä tekee merkitsee.
Telia Dot -liittymä auttaa perheitä keskustelemaan digiarjesta yhdessä. Mitkä tavat sopivat teille? Kuinka paljon, usein ja mihin tarkoituksiin haluatte laitteita käyttää? Kun yhdessä sovitaan koko poppoolle sopivista tavoista, digiarkikin sujuu helpommin. Tutustu digihyvinvointia tukevaan Telia Dotiin.
Lataa opas (pdf) ja lue lisää digihyvinvoinnista:

Yhtäläiset mahdollisuudet ja osallisuus
Haluamme osallistaa lapset rakentamaan digimaailmaa. Lasten neuvoa-antavan paneelin avulla (Children’s Advisory Panel eli CAP) pyrimme ymmärtämään paremmin lasten verkkoelämää ja teknologian käyttöä heidän näkökulmastaan tarkasteltuna. CAP perustuu osallistavan pedagogiikan periaatteeseen, jossa lapset osallistuvat työpajaan tiedon kanssatuottajina. Aloitteen puitteissa on myös tuotettu materiaalia opetuskäyttöön.
Olemme mukana kuudesluokkalaisille järjestettävässä Yrityskylä-oppimisympäristössä Helsinki-Vantaalla ja Espoossa. Yrityskylä on pienoisyhteiskunta, jossa on parinkymmenen yrityksen ja julkisen palvelun toimitilat. Päivän aikana oppilaat ovat töissä, saavat palkkaa ja toimivat kuluttajina sekä pyörittävät itse omaa yritystään. Näin lapset pääsevät tutustumaan työelämään ja kansalaisen rooliin.
Lisäksi tuotamme sisältöä Mediataitoviikolle, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen.