Digitaitoja lapsille ja nuorille
Kokosimme yhteen vinkkejä siitä, kuinka toimia fiksusti ja reilusti netissä.
Fiksusti netissä – digitaitoja lapsille ja nuorille
Kuinka netissä kannattaa toimia ja mistä täytyy pitää erityistä huolta? Lapsilla on oikeus seikkailla netissä, ja netti on tärkeä osa lasten elämää. Se tukee kaverisuhteita, hauskanpitoa ja uusien asioiden oppimista. Lasten täytyy myös oppia käyttämään digitaalisia laitteita ja palveluita, joita he tarvitsevat tulevaisuudessakin.
Keräsimme Telian asiantuntijoiden kanssa vinkkejä ja teemoja, joihin lapset ja nuoret voivat tutustua itsenäisesti. Jos teemat askarruttavat, on ensiarvoisen tärkeää kääntyä luotettavan aikuisen puoleen. Pitkäaikaisen yhteistyökumppanimme Pelastakaa Lasten Nettivihje ja Netari auttavat myös vaikeissa tilanteissa.

Tietoturva ja yksityisyys
- Muista suojata henkilökohtaiset tiedot: Älä jaa henkilökohtaisia tietoja, kuten osoitetta, puhelinnumeroa tai koulun nimeä, netissä.
- Käytä turvallisia salasanoja: Luo vahvoja salasanoja, jotka sisältävät kirjaimia, numeroita ja erikoismerkkejä. Älä käytä samaa salasanaa eri palveluissa.
- Kaksivaiheinen tunnistautuminen: Ota käyttöön kaksivaiheinen tunnistautuminen, joka lisää ylimääräisen suojakerroksen tilillesi.

Medialukutaito
- Muista arvioida tiedon luotettavuutta: Tarkista lähteet ja vertaa tietoa useista eri lähteistä ennen kuin uskot siihen.
- Pyri tunnistamaan valeuutiset: Ole skeptinen sensaatiohakuisista otsikoista ja tarkista, onko uutinen peräisin luotettavasta lähteestä.
- Kysy aikuiselta: Jos olet epävarma tiedon luotettavuudesta, kysy neuvoa vanhemmalta tai opettajalta.

Verkkokäyttäytyminen
- Kunnioittava käytös: Kohtele muita netissä samalla tavalla kuin haluaisit itse tulla kohdelluksi. Vältä kiusaamista ja loukkaavia kommentteja.
- Toimi vastuullisesti: Muista, että netissä jakamasi sisältö voi vaikuttaa muihin. Ajattele ennen kuin julkaiset.
- Yksityisyysasetukset: Käytä sosiaalisen median yksityisyysasetuksia suojataksesi henkilökohtaiset tietosi. Voit esimerkiksi pitää tilisi yksityisenä.

Kyberturvallisuus
- Suojaudu kyberuhilta: Älä avaa epäilyttäviä linkkejä tai liitetiedostoja, ja käytä virustorjuntaohjelmistoa.
- Päivitä ohjelmistot: Pidä laitteesi ja sovelluksesi ajan tasalla, jotta ne ovat suojattuja uusimmilta uhkilta.
- Vältä julkisia Wi-Fi-verkkoja: Käytä VPN-yhteyttä, jos sinun täytyy käyttää julkista Wi-Fi-verkkoa.

Digitaalinen jalanjälki
- Mitä digitaalinen jalanjälki tarkoittaa: Digitaalinen jalanjälki koostuu kaikesta siitä tiedosta, jonka jätät jälkeesi netissä, kuten julkaisut, kommentit ja hakuhistoria.
- Poista tarpeettomat tiedot: Säännöllisesti tarkista ja poista vanhat ja tarpeettomat tiedot, jotka eivät enää ole relevantteja.
- Vaikka poistaisit julkaisemasi kuvan netistä, ei tämä kuitenkaan poistu lopullisesti. Harkitse siis tarkasti, mitä sisältöä jaat netissä.

Ruutuaika
- Muista pitää taukoja ruutuajasta. Esimerkiksi ulkona leikkimistä ja muuta ulkoilua ei pidä unohtaa!
- Ruutuaikaa on hyvä rajoittaa illalla ennen nukkumaanmenoa sekä ystävien kanssa aikaa viettäessä.
- Kaikki ruutuaika ei ole samanlaista: Oppiminen, luova tekeminen ja yhteydenpito ystäviin ovat esimerkkejä hyvästä ruutuajasta. Sen sijaan jatkuva somen selaaminen tai pelaaminen ilman taukoja voi kuormittaa mieltä.

Nettivihje
Pelastakaa Lasten Nettivihje on matalan kynnyksen vihjepalvelu, jonka avulla kuka vain voi tehdä ilmoituksen netissä olevasta, lapseen kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan liittyvästä laittomasta toiminnasta tai materiaalista. Laitonta materiaalia ovat esimerkiksi seksuaalissävytteiset kuvat ja videot, joissa esiintyy lapsia ja nuoria. Laitonta toimintaa on esimerkiksi lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin, eli grooming. Voit jättää vihjeen osoitteessa nettivihje.fi. Jos olet lapsi tai nuori, käytä Nettivihje nuorille -lomaketta.

Netari
Hei nuori! Painaako mieltäsi jokin asia tai haluatko vain jutella turvallisen aikuisen kanssa? Pelastakaa Lasten Netari-nettinuorisotalo tarjoaa keskustelutukea Momiossa, Discordissa ja Twitchissa sekä kahdenvälisissä tukipalveluissa, mm. WhatsAppissa ja Netari-chatissa. Tule juttelemaan!