Kaikki Töissä Telialla -tarinat

Kesätöissä tietoliikennepalveluiden toimittamisessa – uusia haasteita ja syväosaamista

3 min
Hanna Rantanen on töissä Telialla toista kesää ”Telia on näyttäytynyt todellisena mahdollisuuksien talona, jossa oma urapolku voi löytyä yllättävienkin ovien takaa.”

Kesätyöblogi

Olen Hanna Rantanen, tietotekniikan insinööriopiskelija Tampereelta ja toisen kesän telialainen. Viime kesän vietin viestintätuotteiden yritystoimituksessa, ja tänä kesänä toiveeni toteutui, kun vaihdoin tuotealuetta tietoliikennepalveluiden toimittamisen pariin.

Tukea ja perehdytystä kollegoilta

Tänä kesänä meitä oli yritystoimituksessa 14 kesätyöntekijää, joista neljä hääri tietoliikennetuotteiden toimituksissa.

Alkukesän ICT-alan poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen pääsimme perehtymään työhön tietoliikennekesureiden porukan kesken melko itsenäisesti, pääasiassa meistä kokeneimman tekijän johdolla. Jälkeenpäin ajatellen perehdytys toimi näinkin erittäin hyvin, sillä pääsimme suoraan kiinni omiin työkeikkoihin vieriperehtymällä ja itse tekemällä.

Olin ainoa tietoliikennekesureista, jolle tuotealue oli täysin uusi. Onneksi talon tavat ja käytännöt olivat jo viime kesästä tuttuja, joten sain keskittyä uppoutumaan suoraan tietoliikennetuotteiden sielunelämän syövereihin.

 

Kiinnostava tutustumiskäynti Telia Helsinki Data Centerissä

Ilokseni huomasin, että vaikka uutta asiaa ja muistettavia juttuja oli aluksi paljon, koulutustaustani ansiosta olin jo jonkin verran perillä aiheesta esimerkiksi tietoverkkojen perusosaamisen ja termistön tuntemuksen puolesta.

Myös tärkein järjestelmämme oli tullut tutuksi viime kesänä viestintätuotteita toimitellessa. Lisämaustetta tiedonhakuisen kesurin työrupeamaan toi äärimmäisen kiinnostava tutustumiskäynti Telia Helsinki Data Centeriin.

”Lisämaustetta tiedonhakuisen kesurin työrupeamaan toi äärimmäisen kiinnostava tutustumiskäynti Telia Helsinki Data Centeriin.”

 

Itsenäistä päätöksentekoa ja ongelmanratkaisutaitoja

Yritysasiakkaiden tietoliikennetoimituksessa organisoimme ja aikataulutamme toimitusprosessin alusta loppuun.

Aluksi tilaus kartoitetaan ja kysytään tarvittaessa lisätietoja myyjältä sekä asiakkaalta. Seuraavaksi tilaus tallennetaan järjestelmään, jonka jälkeen se pyörähtää IP-suunnittelun kautta laitetilaukseen.

Sitten voidaan tehdä tarvittavat ajanvaraukset verkonhallintaan sekä asennuskumppanille. Tämän jälkeen odotellaan sovittua asennuspäivää, ja kaiken mennessä hyvin myös sidosryhmien osalta, voidaan työ siirtää laskutukseen ja sulkea. 

"Kahta samanlaista työkeikkaa ei ole, jolloin jokainen työ tuo jotain uutta ja syventää osaamista."

Vaikka edellä kuvattu prosessi vaikuttaa melko suoraviivaiselta, on työssä saanut kohdata myös yllättäviä tilanteita ja muuttaa suunnitelmia lennosta. Tässä piileekin työn suola; kahta samanlaista työkeikkaa ei ole, jolloin jokainen työ tuo jotain uutta ja syventää osaamista.

Tämä kesätyö on opettanut rutkasti ongelmanratkaisun, itsenäisen päätöksenteon ja paineensietokyvyn saralla. Mielestäni työ sisältää projektipäällikkömäisiä piirteitä, kun toimitusvastaavana pitelen lankoja käsissä ja seuraan työn etenemistä eri tahojen välillä, toimien samalla viestinviejänä asiakkaan suuntaan.

Mukavien ja osaavien työkavereiden kanssa on ollut ilo tehdä töitä, ja onpa kesuriporukka viettänyt aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla.

"Mukavien ja osaavien työkavereiden kanssa on ollut ilo tehdä töitä."

 

Opinnoista apua työtehtävässä ja toisinpäin

Tietoliikennetoimittamisessa minua on ilahduttanut erityisesti se, että tässä työtehtävässä on mahdollista päästä juuri niin syvälle aiheen tekniseen puoleen kuin vain haluaa.

Toki työn tekeminen onnistuu myös puhtaalla järjestelmien ja termien tuntemuksella, mutta konepellin alle kurkistamalla työstä saa enemmän irti ja se myös tuntuu mielekkäämmältä.

Koen, että insinööriopinnot ovat tukeneet työtäni sekä toisinpäin – työ tukee opintojani. Miellän Telian potentiaalisena työnantajana jatkossakin, jolloin haaveena olisi sisällyttää työtehtäviin IP-suunnittelun ja verkonhallinnan elementtejä.

Telia on näyttäytynyt todellisena mahdollisuuksien talona, jossa oma urapolku voi löytyä yllättävienkin ovien takaa.

 

Hanna Rantanen on kolmannen vuoden tietotekniikan insinööriopiskelija Tampereen ammattikorkeakoulussa. Hän omaa myös sairaanhoitajan tutkinnon, jonka myötä hän on kiinnostunut myös terveysteknologiasta. Hannan harrastuksiin kuuluvat koiran kanssa touhuilu, pakopelit ja true crime.

 

Kun sinä kasvat, kasvamme mekin. Telia.

Lisää samasta aiheesta

Lisää samalta aihealueelta

Kesätöissä Telialla
Edellinen artikkeli
Kesätyö laskunselvityksessä – uuden oppimista ja vaihtelevuutta
Jimi Hiltunen on jo viidettä kesää Telialla kesätöissä. ”Täällä kannustetaan onnistumissa ja ...
Seuraava artikkeli
Parempaa liiketoimintaa ketterän kehityksen avulla
Product Manager Jonna Tupasalo päätyi töihin Telia Cygatelle ServiceNow-koulutusohjelman kautta.